Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 19., szombat

Szájnyálkahártya gyulladás, aphta

"A blogját olvasgatva megörültem, hogy kérdezni is lehet. Remélem, tud valamit tanácsolni az én problémámra is, bár inkább szájhigiénés kérdés, nem a fogakkal kapcsolatos. Gyerekkorom óta érzékeny vagyok torokfájást, aftát okozó fertőzésekre, az afták nem voltak sosem súlyosak.Pár éve volt csak, hogy először herpesz jelent meg a számon, ez teljesen felismerhető volt még nekem is :)Azóta nem jelent meg. Van viszont egy néha visszatérő kiütés, amit nem tudok azonosítani (és orvoshoz sem jutok elvele abban a pár napban, amikor látszik.) Az ajkam belső részén van, megdagad, piros (a széle belül), kicsit fáj, de nem igazán tűnik herpesznek sem (nem viszket, nem hólyagos,nem fakad ki, nem hegesedik, meg hát nem az ajkam belső feléhez van mindig közel); illetve aftának sem igazán néz ki (nincs kör alakú, fehér közepe). Inkább mégis az aftára emlékeztet. Talán hozzátartozik még, hogy ilyenkor a torkom is kicsit fájni szokott (most küzdök épp 2. napja egy ilyen kiütéssel), illetve mindig télenjön elő, és akkor, amikor kiszáradt, repedezett a szám. Egyébként elég gyorsan el is szokott múlni, pár nap. Egyszer sikerült egy patikusnakmegmutatnom (más elhetőség híján), ő azt mondta, semmi, csak kirepedezett a szám. :o Gondolom, nem tud látatlanban diagnosztizálni, nem is ebben reménykedtem. Arra lennék kiváncsi, mi alapján tudnám énmagam beazonosítani, mi ez és mitől jelenik meg. Illetve vannak-e a herpes simplexen és az aftán kívül más ilyen jellegű fertőzések, pld. bakteriális fertőzések, vagy akár gomba (candida? vagy valami kevésbé felkapott egyed :). Lehet-e másfajta kiütés az ajkakon? Illetve amikor nem tudni, mitől dagadt fel a szám, mivel tudom kezelni? Most szedek epavir tablettát, kenegetem aloéval, borsmentával és öblögetek fertőtlenítő szájvízzel is,illetve az aftára szoktam használni a glycosept oldatot, ezt is használom. Tehát szinte mindent bevetek, ami fölösleges is. Remélem, tud segíteni, nagyon örülnék neki!"

Fantasztikus, ilyen akkurátus, önvizsgáló embertársakkal találkozni, nagyon értékelem, hogy így odafigyel magára és igyekszik a végére járni a dolgoknak a tüneti kezelésen kívül. Amit azonban kérdez, az egy egy éves kemény tárgy az egyetemen, úgy hívják, hogy orális medicina, amelynek keretein belül millió-egy pöttyöt, foltot, bőr és nyálkahártya elváltozást igyekeznek a fogorvostanoncok fejébe verni – többé kevésbé sikeresen. Ezzel azt próbálom érzékeltetni, hogy rengeteg féle fajta elváltozás van, ezek „természetesen” nagyon szeretnek hasonlítani egymásra mégsem ugyanazok, más okozza őket, csak hogy az élet könnyebb legyen.

Nem tudom, tehát, hogy pontosan mi jelentkezik Önnél, de pár gondolatot megpróbálok hozzá fűzni:
„ajkam belső részén van, megdagad, piros (a széle belül), kicsit fáj„ ez gyulladásra utal, azaz van immunválasz – ezt fontos értékelni, ez utalhat fertőzésre, hozzátéve azt is, hogy „ilyenkor a torkom is kicsit fájni szokott ” .

Nekem is leginkább az aphta a legkézenfekvőbb, erről azt érdemes tudni, hogy a száj leggyakoribb fájdalmas elváltozásai közé tartozik, nőknél a 30-40 életkor között a leggyakoribb. 1-2 nappal a megjelenése elött már jelentkezhet fájdalmas égő érzés, egyéb tünet nélkül, csak ezután alakul ki a fekély – ez nem feltétlen kör alakú és nem feltétlen fehér a közepe.
Eredetét tekintve nincs 100%-ig kiforrva a válasz, elsősorban adenovírusokra gyanakodnak, de egyéb vírusrészecskék, baktériumok, sőt gyógyszer és étel antigének is okozhatják ha valahogy bejutnak a hámsejtbe.
Érdemes lenne megnézni, hogy azzal a nyálkahártyafelszínnel szemben, ahol ez a jelenség ki szokott újulni nincs e egy fog más pozícióban mint a többi, esetleg a fogíven kívül, vagy bármi ami valahogy erősebben súrolhatja ezt a nyálkahártyafelszínt.
A szakirodalom szerint B12, vitamin, folsav és vas hiány elő szokott fordulni az anamnézisben, illetve pár százalékban bélrendszerrel kapcsolatos autoimmun betegség is előfordul.
Az aphták 5-7 % ban a menses elött fordulnak elő, mintegy bevezetve azt, megfigyelések szerint terhesség során viszont eltünnek.

A herpeszes fekélyekhez az aphták nagyon hasonlíthatnak, bár ezek fekély jellege a kifakadás után erőteljesebb. Gombás fertőzésre nem gondolnék, ezeken fehér lepedékszerű hártya van, ilyenről Ön nem ír.

Amiket ír a tünetek eltüntetésére az teljesen jó, kipróbálható még a vagotyl oldat, vagy az ezüstkolloid oldat is, ez több mint 650 féle kórokozót biztonsággal pusztít. Persze ez mind csak tüneti kezelés lesz, hiszen az okot, mely nem tisztázott, sajnos ezek nem szüntetik meg, ettől függetlenül az életet ezekben a napokban megkönnyíthetik. Nagyon fontos még (egyébként is) a nagyon nagyon alapos fogtisztítás, az íny masszírozása, a szájhigiéné folyamatos fenntartása, hiszen ezek betartásával segíthetjük saját immunrendszerünk helyzetét, hogy kevesebb problémával kelljen egyszerre megbírkóznia.

1 megjegyzés:

  1. Nekem egy másfajta sérülésem van,melynek eredete nem ismert...február közepe óta az alsó ajkam külső részének közepe függőlegesen be van repedve,és azóta sem múlott el.Fájdalmas mindenféle íz hatására,erős,édes,savanyú..hideg,meleg...el sem tudom,képzelni mi lehet..erre szeretnék választ kapni..köszönettel egy 44 éves asszony

    VálaszTörlés