Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 28., hétfő

Gyökértömés és csapos fogfelépítés

"Az lenne a problémám h van egy gyökérkezelt fogam a közepe ki van furva és betömve két oldalt volt és külsö oldalon letört a fogam és igy a tömés kilátszik mert oldalrol letört a fogam!!ezt lehet-e orvosolni vagy már nem?"

Látatlanban nehéz diagnózis adni, hiszen a leírásból nem derül ki, hogy a letört darab a csont alá tört be vagy felette marad. Ez nagyon fontos tényező. Általánosságban elmondható, hogy ha a fog letört felszínéből kb. 1 mm megmarad a csontszél felett, akkor csapos műcsonkkal, majd koronával a fog felépíthető. Fontos még, hogy milyen állapotban van a gyökértömés, milyen hosszú a gyökér és milyen a benne levő gyökércsatorna anatómiai formája. Ez röntgenfelvétellel ellenőrizhető.
Előfordul, hogy az íny alatt a letört fogcsonk része nehezen található meg, ilyenkor az orvos lézerrel ügyesen fel tudja szabadítani a szükséges részt ahoz, hogy a csap elkészíthető legyen. Ez is a röntgenfelvétel alapján deríthető ki.
Fontos lenne, hogy mihamarabb fogorvoshoz forduljon, hiszen a már amúgy is meggyengült koronai rész íny könnyen tovább törhet, amit jó lenne megakadályozni. Másrészt a letört tömésszél mellett a lepedék könnyen megtapad, amely másodlagos fogszuvasodást indít el, ez is tovább ronthatja a helyzetet.
Szerintem érdemes megpróbálni, sok ilyen esetben hosszú távon jól funkcionáló csapos korona készíthető ezzel a fogeltávolítás megelőzhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése