Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 6., vasárnap

Fogszuvasodás és fogtömés mélyen az íny alatt

"Két hete tömték a fogamat , mert hidegre kicsit érzékennyé vált, bár látszólag nem volt problémája. Mint kiderült a szuvasodás majdnem a két fog között alakult ki, ezért szét is kellett feszíteni a fogakat, hogy rendesen be lehessen tömni (legalábbis nekem ezt mondta az orvos). Azóta gyakran fáj a fogam környéke, de a nagyobb baj az, hogy szerda óta vérezni is elkezdett a fog vagy a fogíny. Nem tudom pontosan, mert amennyire látom a vér a két fog közötti területen szivárog, de sokszor minden előzmény nélkül, csak a véríz miatt veszem észre. A szám többi részén viszont ilyen vérzés nincs. Már többször is tömtek nekem fogat, de ilyen még egyszer sem fordult elő. A kérdésem az lenne, hogy ez lehet "természetes" reakció ilyenkor vagy tanácsos lenne visszamenni az orvoshoz? Egyáltalán normális, hogy még két héttel a kezelés után is fáj a tömött fog? Csak mert amennyire emlékszem ilyen még egyszer sem fordult elő."

A fog maga biztosan nem vérzik, inkább a fogíny vérezhet. Leírásából arra következtetek, hogy a szuvasodás a fog oldalán a másik fog felé néző területen indulhatott el (két fog közti terület) – ez a leggyakoribb szuvasodási forma. Ezt sajnos a páciensek nem veszik észre, hiszen felülről egyszerű ránézésre ez nem látszódik, így alattomosan egyre mélyebbre és mélyebbre tud terjedni. A terjeszkedés nem csak a fog belseje felé történik, hanem lefele is az íny felé.

Mikor egy fog a szuvasodás következtében hidegre érzékennyé kezd válni, ez azt jelenti, hogy az üreg már mélyen beterjed a fogbél, azaz a fogat ellátó ér és idegcsatorna felé. Ilyenkor ha a páciens gyorsan jelentkezik, a legtöbb esetben elkerülhető a gyökérkezelés és a fog életben marad. A szuvasodást a fogorvos teljes egészében fel kell tárja, a szuvas részeket mind el kell távolítani. Iyenkor sok páciens megdöbbenve tapasztalja, hogy milyen hatalmas „kráter” keletkezett a fogban. A legmélyebb területekre gyógyszeres fedés kerül, majd a tetejére a tömés. Ha sikerült időben elkapni a folyamatot, bizonyos ideig még érzékeny maradhat, főleg hidegre erősebben reagálhat a fog, de szép lassan az érzékenység elmúlik és a fog ismét tökéletesen funkcionálhat. Sajnos sok esetben a tömés már csak kísérlet marad és a kezelés ellenére a folyamat már nem áll meg, hanem a fogbélüregben levő érzékeny idegszövet a tömés ellenére begyullad. Ha ez nagyon kezdeti stádiumban van, esetleg a végleges tömés újbóli eltávolításával és bizonyos gyógyszeres tömés behelyezésével kevés esetben a folyamat ismét visszafordítható. Ha ez sem sikerül, vagy az idegcsatorna (fogbélpulpa) befertőződött, akkor a következő lépés csak a gyökérkezelés lehet, a fájdalom és a további káros folyamatok megelőzése érdekében.

A másik említett probléma az íny területe. Ha egy szuvasodás mélyre terjed a fogíny felé, a fogorvos az íny alatt is ki kell tisztítsa az üreget. Ilyenkor a töméshez nem elegendő maga a tömőanyag, hiszen egy formát kell képeznie az orvosnak. Olyan ez, mikor a házépítésnél egy formát akarnak kiönteni betonból. Ha a semmire öntik a betont az elterül, ezért egy zsalu készül a kívánt formában és ezt töltik fel. Ugyanezt kell elképzelni a fog esetén is. A hiányzó fogfalat a fogorvos átmenetileg egy vékony lapocska segítségével megformázza (ezt kell feszítéssel behelyezni a két fog közé), majd ehhez a formához építi hozzá a tömést, a végén pedig a formát adó eszközt a két fog közül eltávolítja. Ez mind rendben is van, azonban ha a szuvasodás nagyon mélyen az íny alá terjedt, elképesztően nehéz ezt úgy kivitelezni, hogy az így elkészülő tömés formája pontosan egyezzen az eredeti, ép fog formájával és sima felszínével. Ha valamivel domborubb vagy recésebb, az érzékeny íny máris begyullad és a gyulladt íny vérezni kezd. Ilyenkor meg kell a tömés szélét polírozni esetleg a formáján változtatni, hogy a gyulladás elmúljon. Bizonyos esetekben, ha a szuvasodás nagyon mélyre terjedt, vagy a fogforma nem engedi meg, nem is lehet tökéletes tömést készíteni, ilyenkor választja a legtöbb fogorvos a betét elnevezésű megoldást, mely lényegében egy olyan tömés, melyet a fogban előkészített üregről vett lenyomat alapján a fogtechnikus készít el. Ez a forma tökéletes lesz, sima és elegendő helyet hagy a fog nyakánál. Mély szuvasodás esetén sokkal precízebb és tartósabb megoldás, mint a szájban elkészített direkt tömés.
Mind az ínyvérzés, mind a fogfájdalom miatt érdemes lenne ismét felkeresnie fogorvosát. Lehet, hogy egy kis polírozással egyszerűen segíteni tud, ha pedig nagyobb probléma van azt érdemes mielöbb megoldani és elkerülni a még kellemetlenebb következményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése