Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 7., hétfő

Fogínysorvadás, fogkőlevétel

"Sajnos azt vettem eszre, hogy egy-ket fogamrol visszahuzodott a foginyem... verzik is, es nem tapad ugy hozzajuk mint a tobbi foghoz. Angliabol irok, ezert nem tudok ekezetet hasznalni. Tudom, hogy ez eleg hatalmas problema, itt jelenleg nincs modom elmenni orvoshoz - az ara a csillagos egben van - viszont karacsonyra megyunk haza, es januarban szeretnek ellatogatni a rendelojukbe, mert ezt mindenkepp rendbe szeretnem hozni. Amugy 2 lukas fogam van, nincs gyokerkezelve egyik sem, sosem volt kulonosebb bajom a fogaimmal. most viszont nagyon meg vagyok remulve, mit tegyek, hogy legalabb januarig ne romoljon tovabb az allapotom? Rettentoen felek, hogy elveszitem valamelyiket! (mindossze 28 eves vagyok, 8 honapos kisbabaval :-)) Segitseget elore is koszonom, remelem a problemam hamarosan megoldodik a rendelojukben!"

Gratulálok kisgyermekéhez, Ön biztos nagyon figyelmes és gondos édesanya, hiszen magára is figyelmet fordít. A bejelentkezéseket munkatársaim intézik, megadom majd nekik az Ön e-mail címét, a januári esetleges időpontegyeztetést velük tudja intézni az info@budapestdental.hu e-mail címen.

A fogínysorvadás és ínyvérzés kezeléséről addig is:

A legfontosabb a tökéletes szájhigiene megteremtése. A visszahúzódott íny sajnos nem építhető újra, a folyamat azonban lassítható, ha minden gyulladáskeltő tényezőt eltávolítunk a szájból. Amíg a dentalhigiéniai kezelés nem is történik meg, a legfontosabb az alapos fogmosás. Ez ugyan nem fogja eltávolítani az íny közelében és az az alatt megbúvó fogköveket, de akkor is segíteni fog! Ne ijedjen meg a fogmosáskor jelentkező ínyvérzéstől, inkább annál kitartóbban ápolja! Fogmosáskor ne csak a fogakat súrolja, finoman, körkörös mozdulatokkal masszírozza a fogínyt a fognyak és az íny határán. Sokan követik el azt a hibát, hogy a fogmosáskor megjelenő ínyvérzés miatt a fogmosást kezdik el óvatosabban, kevesebbszer vagy rövidebb ideig végezni, amivel még nagyobb bajt okoznak. Nem baj ha vérzik, ha alaposabban megmossa, másnapra picit kevésbé fog vérezni. Ha pedig lehetőség lesz a fogkövek professzionális eltávolítására és a fogfelszínek simára polírozására a folyamat tovább javul majd.

Fontos még a fogközök alapos tisztogatása is, melyhez nem minden esetben elegendő a fogkefe használata. A fogköztisztító, úgynevezett interdentális kefékkel be lehet nyúlni a fogak közötti területre, el lehet távolítani az ide lerakódott lepedéket. Már két alkalom után – az első alkalmakkor bizony nagyon vérezhet – érezni lehet, hogy a vérzés, azaz a gyulladás csökkent. Persze a legmegfelelőbb interdentális fogkefe kiválasztásához megint érdemesebb dentalhigiénikus vagy fogorvos véleményét megkérdezni, aki segíteni tud abban, hogy melyik a legmegfelelőbb az Ön számára, de ha a legkisebb kefét választja első körben, akkor azzal nagy valószínűséggel nem fog hibázni. Fontos hogy a pici kefét óvatosan, gondosan vezessük be a fogközbe, a íny megsértése nélkül – így is meg fog sérülni az első időben, épp a gyulladása miatt, erőltetni nem kell.

Talán segíthet még az is, ha tudja, a terhesség során az áldott állapotra jellemző hormonális változások a fogakra is kihatnak. A fogakat a csontos fogmederben tartó ezernyi finom rost a megváltozott hormonháztartásra ugyanúgy reagál, mint a méhszalagok, azaz finoman lazulnak. Ezért fontos még fokozottabban és a szülést követően a hormonháztartás teljes visszarendeződéséig a még fokozottabb és aktívabb fogápolás, rendszeres szájhigiéniai kezelés.

Komolyabb ínygyulladás esetén bizonyos szájöblögetők is segítenek. Ezeket azonabn nem érdemes állandóan használni és inkább a fogászati kezelés után javasolnám őket, mikor a fogkövek és az oki tényezők valóban ki lettek kezelve és a szájöblögető csak egy plusz segítség a folyamat kezelésében. Önmagában, egyéb kezelés nélkül hosszú távon és folyamatosan nem jó használni.
Remélem a fenti információk segíteni fogják Önt addig is, míg részletesebb felvilágosításhoz és kezeléshez nem jut.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése