Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 5., kedd

Foghúzás terhesség alatt

"Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy Ön szerint mennyire veszélyes a foghúzás a kismamáknál???A terhesség 21.ik hetében vagyok, és úgy tûnik nem lehet megmenteni a fogat, ezért is lennék kiváncsi a véleményére"

A foghúzás műtétnek számít, így ilyenkor az ezzel kapcsolatos kontraindikációkat (vérképző rendszeri megbetegedések, sugárterápia után, thrombózis, infarktus bizonyos esetei, vérzékenység) kell figyelembe venni, ennek alapján a foghúzás terhesség alatt elvileg kivitelezhető.

A műtéthez alkalmazott érzéstelenítő kapcsán azonban érdemes figyelembe venni a legtöbbet alkalmazott Lidocain érzéstelenítővel kapcsolatos tudnivalókat:
„A lidokain átjut a méhlepényen. Terhességben csak a haszon/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható, különösen a terhesség első harmadában. Az anyatejbe kis mennyiségben jut át. Ez gyakorlatilag nem jelent veszélyt a csecsemő számára, de szoptatás esetén fokozott odafigyelés szükséges.”

Illetve az ugyancsak érzéstelenítéshez alkalmazott, modernebb Ultracain DS Forte hasonló megjegyzését: „Terhesség alatti sebészeti beavatkozások esetén a helyi érzéstelenítés kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszernek számít. Az Ultracain kismértékben átjut a placentán.”

Röntgenfelvétel készítése terhesség során szigorúan tilos!

A fentiek figyelembevétele mellett a fogorvos az eset kapcsán mindig egyedileg kell mérlegeljen a páciens állapota szerint. Ha a foghúzás semmiképp nem halasztható, röntgen ekkor sem végezhető és az Ultracain DS Forte érzéstelenítő megfelelőbb gyógyszernek tűnik a fájdalommentes fogeltávolításhoz.

3 megjegyzés:

  1. Ha elfelejtettem szólni hogy terhes vagyok és nibocain érzéstelenítőt kaptam mennyire veszélyes 20 hetes korban?pénteken húzták ki és minden nap fáj a körülötte lévő fogaim azóta,mit tegyek?köszönettel Adri

    VálaszTörlés
  2. 3 Hónapos babám van és azt szeretném kérdezni,mivel szoptatom az idő alatt lehet fogat huzatni?Nagyon fájnak a fogaim :( köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kismama,

    A fogászati érzéstelenítők közül a modernebb Ultracain DS Forte injekció, gyógyszergyári leírása szerint az oldat az anyatejbe lényeges mértékben nem jut be. A Lidocain injekció, mely valamivel régebbi, kis mértékben átjut az anyatejbe, de ez a babára nem káros mennyiség.

    Ez azt jelenti, hogy a sürgős, panaszt okozó fogászati beavatkozásokat terhesség vagy szoptatós kismamaság idején is el lehet végezni.

    Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ilyenkor kezdjünk el hosszadalmas fogászati kezeléseket, de a fájdalmat okozó fogat kezelni lehet és kell is. A babának sem jó,ha Ön szenvedve szoptat, így az ő érdeke is ugyanaz - megszabadulni a fájdalomtól.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés