Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 6., kedd

Meleg borogatás gyökérkezelés során

"Jobb felső szemfogamon két éve lyuk képződött és be lett tömve. Az első problémám egy éve történt vele amikor is foggyökércsúcs gyulladást kaptam és bedagadt az arcom. A fogorvosom Dalacint írt fel, más egyéb kezelés nem történt. A duzzanat leapadt a gyulladás elmúlt. 3 napja viszont feszítést és enyhe fájdalmat éreztem a szemfog csúcsánál az orr melletti részen. Tapintásra kis keményebb gócot tapintottam, mely nyomásra érzékeny volt. Rá egy napra hajnalra bedagadt az arcom elég csúnyán. Mivel hétvége volt nem tudtammit tenni megvártam a hétfőt. 24 óra elteltével már nagyon csúnya dagadt voltam a szemkörnyéken is. A fogorvosom megállapította hogy a fog elhalt és csonthártya gyulladásom van. A fogat gyökérkezelte és ismét Dalacint írt fel. A feladatom hogy öblögessek és szívogassam a fúrt lyukat (a tömés nem került eltávolításra). A kezelés óta már 1.5 nap telt el és a duzzanat csak kissé enyhült. A fog nem fáj, de az arcom nagyon feszít és evésnél a legkellemetlenebb. A gyulladt góc az orromnál tapintható, valamint lehúzódott a fog feletti foginy felső részére, mint egy nagy vízhólyag. Nyomásra rendkívül érzékeny. A hideg borogatás már nem esik jól. Kérdésem hogy ez így normális-e? Mikor vonul le teljesen a duzzanat? Kell-e még borogatni és ha igen akkor hideggel vagy meleggel? Mikor szűnik meg a feszülés? Szükség lesz-e a gyulladt góc felnyitására? Milyen esetben kell eltávolítani a fogat? "

A fogorvos ezek szerint elkezdte gyökérkezelni a fogát így a gyulladás a kezelés és az antibiotikum hatására elkezdett visszahúzódni. Lehetséges, hogy a fogát többször át fogja még az orvos tisztogatni, míg sikerül gyógyszeresen lezárnia, és majd ha tünetmentes, elvégezhető a gyökértömés – de ez csak a legutolsó lépések egyike.

Az első lépések a gyulladás leküzdésére és lokalizálására (helyben tartására) történnek. Ehhez az elején nem feltétlen távolítjuk el a koronai részből a tömést. Elegendő a fog szájpad felöli oldalán egy kis trepanációs nyílást fúrni, melyen keresztül a váladék – mely eddig a szeme felé tört felfele – utat találhat magának a szájüreg felé.

Fontos, hogy ezt a nyílást ne tömeszelje el semmi, hiszen ekkor a váladék nem tud ürülni – ezért kérte az orvos, hogy szívogassa meg, hogy nyitva maradjon. Biztonságos, ha evéskor egy apró vattát helyez a fogba, de ezt evés után egy pici tűvel, vagy hegyes eszközzel ki is kell tudni szedni. Így az ételdarabok nem tudják eltömni az evés ideje alatt a lyukat, de evés után a járat szabaddá tehető.

A feszülés azáltal szűnik, hogy az antibiotikum elöli a csonthártyában a baktériumokat, azaz megszünteti a gyulladást, a fogán keresztül pedig eltávozik a genny. A vízhólyag szerű dolog az ínye felett a gyulladás beolvadására utal. A beolvadást – azaz a gyulladás lokalizálását – bizonyos esetekben meleg úgynevezett pára kötéssel lehet gyorsítani, azonban ezt az orvosa rendeli el, ha szükségesnek látja. A meleg hatására a genny egy területen gyűlik össze majd az orvos feltárja a hólyagot, így a genny levonulása szabadon megtörténhet –ezzel a gyógyulás gyorsítható. Hideg borogatás inkább fogeltávolítás vagy gyökércsúcs amputáció után ajánlott, ekkor más jellegű a gyulladás és a terápia.

Ha a gyulladást – vagy a hólyag feltárásával vagy anélkül – sikerül levezetni, meg lehet próbálni a gyökércsatornát lezárni gyógyszerrel. Ha ez sikerül a fog tünetmenteséé tehető és a gyökércsatornát is sikerül kifertőtleníteni – ekkor már elvégezhető a gyökértömés. Ez után szokott sor kerülni a koronai részben levő tömés eltávolítására és új fedőtömés készítésére.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!

    Egyik nap elkezdett fájni a fogam,később eltelt az arcom is gennyel,elmentem a fogorvoshoz,ő kifúrta,és a dalacin 300 gyógyszert írta fel,és mondta,ha lemegy a genny,akkor menjek vissza. rá 1-2 napra is ugyanolyan gyulladt volt a fogam,visszamentem,és kihúzta,de semmi,még rosszabb mint volt. Mit lehet ezzel a gennyes gyulladással csinálni?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    Először is, ha a gyulladás nem múlik, esetleg láza van, mindenképp vissza kellene menni a kezelőorvosához, hogy megvizsgálhassa a sebet, mivel előfordulhat, hogy ki kell tisztítani, esetleg új, másfajta antibiotikumra is szükség lehet. Foghúzás után az öblögetés is rosszat tehet, így nem tudok egyebet írni, mihamarabb mutassa meg sebet az orvosnak!
    Üdvözlettel,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés