Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 30., hétfő

Fogínyvérzés, szájápolás

"Egy olyan problémával keresem meg magát hogy a fogínyvérzésemmel nem tudok semmit kezdeni. Hiába mosom naponta többször is semit nem segít. vettem rá ecsetelöt is de semmi javulás. Lassan fél éve húzódik ez nállam és kezdek feszülté válni ez miatt.
Minek az előjele a fogínygyulladás és vérzés, mire vezethető vissza? Mit kell tennem hogy rendbejöjjön."

Fogínygyulladás és következményes fogínyvérzés általában akkor jelentkezik, ha a fogínyt a fog nyakán maradó lepedék, fogkő (esetleg a fogíny alatt az úgynevezett fogínytasakban), elálló tömés vagy fogpótlás (korona széle) irritálja. A fogkő érdes felülete a rátapadó baktériumokkal például egy ilyen tényező. Ez sajnos otthoni rendszeres fogmosással nem távolítható el, ennél erősebben tapad a fog nyakára. Amíg a kiváltó, irritáló tényező a „helyén” van, addig a fogmosás sem fogja a megfelelő eredményt meghozni.
Először a fog nyakát kell megint simára varázsolni, az esetleges megvastagodott elálló tömésszélt lepolírozni, megtanulni a fognyak és a fogközök tökéletes tisztítását, melyhez egyszerű fogkefe nem feltétlen elegendő, érdemes interdentális fogtisztító eszközöket is alkalmazni.
Amennyiben egyéb szisztémás háttérbetegség is fennáll, úgy annak felkutatása és kezelése is sokat segíthet, ez már inkább belgyógyász szakorvos feladata, de a tökéletes szájhigiéné megteremtése ebben az esetben is ugyanolyan fontos.

A fogorvos vagy szájhigiénikus segít megteremteni a kellően sima és tiszta felszíneket, segít abban, hogy milyen kiegészítő fogtisztító eszközöket kell alkalmazni otthon. Minden nem feltétlenül érhető el egy-két alkalom alatt, vannak olyan páciensek, akiknek eleinte hetente, majd havonta, később negyed vagy félévente kell professzionális fogtisztításra járni, az íny egészségének fenntartása érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése