Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 11., szerda

Letört fog: gyökérkezelés és korona?

"1-2 évvel ezelõtt egy baleset következtében az egyik felsõ szemfogamból, pontosabban a sarkából letörött egy darab. Szerettem volna már akkor megcsináltatni de nekem azt mondták, hogy ez egy elég drága beavatkozás lenne (kihúzni, majd a mellette levõ két egészséges fogat lecsiszolva, felépíteni). Sajnos nem tudtam pénzügyileg megoldani, így azóta sem sikerült megcsinálni a fogam.
Szeretném megkérdezni, hogy lenne-e más mód a helyrehozásra? Persze tudom, hogy látatlanban nehéz bármit is mondani de nagyon örülnék és nagyra értékelném az Ön véleményét is. Sok mindent olvastam már hasonló esetekrõl és arról, hogy ilyen téren napról-napra fejlõdik az orvostudomány. Nem tudom jót jelent-e vagy sem, de a letört fogam nem érzékeny, se hidegre, se melegre, nem kezdett el szürkülni és nem is fájt.
Másik kérdésem lenne, hogy a szóba jöhetõ megoldásoknak, nagyságrendileg milyen anyagi vonzata lenne? Gondolom ezt így nehéz megválaszolni, de sokat segítene, ha tényleg csak fõbb irányvonalakban tudna valamit írni.Továbbá ezúton szeretném megköszönni, hogy létrehozta ezt az oldalt és azt a kedves, segítõkész és lelkiismeretes doktori mivoltát ami a soraiból kisugárzik. Bár több ilyen orvos lenne..."


Látatlanban valóban nem tudok konkrétumot mondani, hiszen millió és egy dolgot jelenthet az, ha egy fogból letörik egy darab. A legbanálisabb esettől, mely kezelést sem igényel a fogeltávolításig. Mindez attól függ, hogy mekkora darab tört le, sérült e a fog belsejében az ideg ér csatorna (fogbélpulpa), eltört e esetleg a gyökér, ha eltört hosszában vagy keresztben repedt e, ha repedt, a fog koronai részétől a gyökércsúcs felé milyen távolságban? Mindezekre a kérdésekre csak a személyes vizsgálat és a röntgenfelvétel ad megfelelő felvilágosítást.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a szemfog az egyik legértékesebb fogunk és egyben a legerősebb. Ennek eltávolítása mellett ritkán dönt az orvos és csak valóban nagyon kilátástalan esetben. A szemfog ugyanis amellett, hogy hosszú gyökerével erősen kapaszkodik a fogágyban, statikailag a legfontosabb pozíciót tölti be, a fogív „sarkaiban” azaz a kanyarban helyezkedik el, ezért szerepe a rágás során illetve később egy esetleges fogpótlás kialakításakor alapvető fontosságú.

Ha a baleset következtében valóban „csak” a fog koronai részéből tört le egy darab és a gyökér nem sérült, nagy eséllyel a fog megmenthető. Ha a fogbél sérült, akkor gyökérkezeléssel ez kezelhető, majd a letört darab pótolható. A letört darab pótlásának módja attól függ, hogy mekkora ez a darab. Általánosságban elmondható, hogyha nem nagyobb, mint a fog koronai részének fele akkor sok esetben még fehér töméssel vagy esztétikus kompozit héjjal felépíthető. Ha több mint a fele eltört, akkor inkább csapos műcsonk, majd esztétikus porcelán korona kerül rá.
Ha a gyökér eltört, de a törésvonal a csontos fogágy felett húzódik, akkor gyökérkezelés, csapos műcsonk és korona jön szóba. Ha a csontos ágy alatt van a törés, akkor valóban a fogeltávolítás mellett kell az orvos döntsön, ebben a szituációban nemigen jön szóba más megoldás.

Ha a fogat el kellett távolítani, és a mellette levő fogak épek, akkor a legmegfelelőbb megoldás, mind az ép fogak védelme, mind a fent írt statikai helyzetből kifolyólag, ha a fogat implantátummal pótolják. Többféle implantátum rendszer létezik, ezek ára nagyon különböző, a minőség függvényében. Emellett lehetséges az Ön által felvetett hídpótlás készítése is, ilyenkor azonban a szemfog pótlása esetén nem minden esetben elegendő egy-egy mellette levő fog bevonása a hídba, a komoly megterhelés miatt, ez egyénenként a harapási viszonyok függvényében más és más lehet, a szájvizsgálat után dönthető el a legjobb megoldás.

Remélem megérti, hogy a fenti variációs lehetőségek függvényében a különböző lehetőségek pénzügyi vonatkozásainak összeállítása szájvizsgálat és röntgenfelvétel nélkül nem lehetséges. Az árakról az egyes fogászati oldalak árlistái felvilágosítást nyújthatnak, a kalkulációban remélem, hogy a fent adott információk segíteni fogják Önt.
Köszönöm melegszívű hozzászólását a munkámhoz, bízom benne, hogy segítségére lesz a fenti információ.
Minden jót és gyors gyógyulást kívánok Önnek!

1 megjegyzés:

  1. ha csak 13 éves vagyok akkor mennyibe kerülne ha megcsinálnák a fogamat ha a fele letört a szemfogamnak??? előre is köszönöm

    VálaszTörlés