Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 10., kedd

Fémkerámia híd utólagos korrekciója

"A kérdésem a következő. Egy hete helyezték fel a fémkerámia hidat ami elég jól sikerült a fogorvosom szerint és egyből fel is ragasztotta véglegesre. Azonban úgy érzem , h kicsit szélesebb lett mint kellene mert nyomja az arcomat olyan mint ha egy cukrot kaptam volna be. A kérdésem a következő lehet e még a szájban korrigálni ill. lecsiszolni az elkészített fogak oldalából."

Bizonyos mértékben lehet korrigálni a szájban is a fémkerámia hídon. A porcelán leplezésből az orvos elvenni el tud, hozzátenni azonban nem. Azt, hogy mennyit lehet elvenni az határozza meg, hogy mennyi porcelán leplező anyag van a fémen. Az oldalsó felszínből nem szoktunk elvenni csak a koronák csücskeiből, illetve a rágófelszíni zónából, ez azonban elegendő szokott lenni ahhoz, hogy a kényelmetlenség elmúljon és az új fogpótlást könnyű legyen megszokni.

Teljesen az orca felöli oldalából elvenni hipotetikusan ugyan el lehet, de ez tönkretenné a fogtechnikus által kialakított fogfelszínt, elvesztené a színét, a festés alatt ugyanis a porcelán egyszínű és valamivel világosabb mint festve, illetve a szélesebb felszínt lehetetlen olyan simára polírozni, mint az eredeti felszín volt, amely a nyelvnek, ínynek kényelmetlen lenne ezen kívül porózus is marad. Ez a megoldás tehát nem jön szóba, de a fogtechnikus a szemben elhelyezkedő oldal szélességéhez igazítja az új fogpótlás szélességét, így ez nem lehet szélesebb, mint amennyire szükséges, inkább, amint írtam, a csücskök igazítása elegendő lehet. Ha mégis erről van szó és valóban szélesre sikeredett a híd, előfordulhat, hogy cserélni kell, de ez a próbák során kiderült volna.

A szájüreg a nyelvvel és a fogakkal nagyon érzékeny terület. Egy fél milliméternyi eltérés komoly problémákat okoz, az ember mintha cseresznyemagot érezne. Becsapós érzés ez, melyet a legtöbb esetben a fogorvos aránylag egyszerűen tud korrigálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése