Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 17., kedd

Örökölt fogínysorvadás

"Azt mondta a fogorvos, hogy 22 éves korom ellenére fogínysorvadásom van. Nagymamámnak is ez volt a panasza, nála is fiatal korban kezdődött. Illetve, hogy ez nem egy olyan folyamat ami megállítható, maximum lassítható. Minden fogmosásnál, és evésnél vérzik a fogínyem, hiába öblögetek rendszeresen, ahogy a fogorvos mondta. Tudna nekem mondani olyan módszert amitől elállna a vérzés, és nem lazulnának meg jobban a fogaim... ? Nem akarok 30 évesen kivehető fogsort, szeretném megőrizni a fogaimat..."

Sajnos valóban előfordul, hogy a háttérben genetikailag öröklődő háttérbetegségként egy immunprobléma áll fenn. Az immunbetegség abban jelentkezik, hogy egy immunfehérje nem termelődik rendesen, amelynek az lenne a szerepe, hogy az ínynél a fogak mellett az ínytasakban védelmet biztosítson a lepedékből ott maradó baktériumok inváziója ellen. Bizonyos baktériumok ellen tehát az íny lényegében védtelen, így ezek könnyen gyulladást indítanak el a fogínynél.
Sajnos a háttérbetegséget, az immunfehérje hiányát nem igazán tudják kezelni, ezért az egyetlen megoldás a folyamatos és nagyon alapos szájhigiénia fenntartása. Ezzel lehet segíteni a gyenge fogínynek, hogy a lehető legtisztábban tartjuk, a baktériumok elszaporodását megelőzve. Ennek két fontos része van, az egyik az otthoni, átlagon felüli alapos fogtisztítás, mely minimum kétszeri (de akár minden étkezés utáni), minimum 2 perces alapos fogmosást jelent, körkörösen masszírozva az ínyszélt is a fognyaknál, egyéb interdentális kiegészítő fogtisztító eszközök és bizonyos esetekben fertőtlenítő öblögető alkalmazását (nem folyamatosan!). Másik része a rendszeres fogorvosi vagy dentalhigiéniai fogtisztító kezelés, mely öröklött parodontopathiás páciensek esetében minimum negyedévenként ajánlott.

A fogínysorvadást – komoly háttérbetegség, immunprobléma esetén – valóban nem lehet megállítani vagy visszafordítani, de a folyamat gyorsasága jelentősen csökkenthető, azonban rendkívül sok múlhat a páciens hozzáállásán, mely önmaga alapos és lelkiismeretes gondozásában rejlik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése