Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 16., hétfő

Fogszuvasodás és gyökérkezelés

"A bal szemfogamat be kellet tömni de nagyon fáj az ínyem miatta meg a hidegre is érzékeny most készülök vissza a fogorvoshoz mert azt mondta ha fájna akkor menjek vissza és gyökér kezeli lehet-e ilyet?és még az lenne a kérdésem hogy már jó ideje fáj az álkapcsom nem a csont hanem a bőrrészénél belül ez lehet-e amiatt hogy a szemfogam esetleg be van gyuladva és átment volna arra a részre a gyulladás."

Ha a fogat be lehetett tömni, és a fogorvos megemlítette, hogy ha fáj menjen vissza, akkor gyanítom, hogy nagyon mély lehetett a szuvasodás, ilyenkor szoktuk ezt mondani. Ez annyit jelent, hogy mély szuvasodás esetén még van esély arra is, hogy a tömés után a fog rendbe jön és nem gyullad be, de sajnos arra is, hogy a folyamat már nem állítható meg a töméssel, hanem gyökérkezelni kell a fogat. Ezt a tömés készítésekor még nem lehet egyértelműen megmondani, az orvos megpróbálja megmenteni (életben tartani), de sajnos nagyon mély szuvasodások esetén előfordul, hogy nem sikerül.
Ha fáj és hidegre nagyon érzékeny, akkor valószínű, hogy az orvos gyökérkezelést fog javasolni, hiszen ezzel a lehet a gyulladást kezelni. A gyökérkezelés után ugyan ez a fog már nem lesz élő fog, azonban a helyén marad, nem kell eltávolítani és nagyon sokáig ugyanolyan funkcióképes marad, mint a mellette levő fogai.
A szájüreg felöli oldalon az íny fájdalma vagy érzékenysége lehet attól, hogy a foggyökér gyulladásban van, sőt a gyulladás már továbbhaladt a foggyökér csúcsán (ez is orvosolható gyökérkezeléssel), ennek megállapításához azonban szájvizsgálat és fogászati röntgen kell.

1 megjegyzés:

  1. Tosztelt Doktornő, Doktor Úr, az lenne a kérdésem, hogy az, ha a gyökértömés nem ér végig a gyökércsatornán, gond, vagy sem ? Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel : Kalapis Mariann

    VálaszTörlés