Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 24., kedd

Implantátum vagy kivehető fogpótlás fogínysorvadás esetén

"Érdeklõdve olvasgattam a honlapjukat...
Az alsó fogsoromban fogínygyulladás következtében elvesztettem 2 fogamat, egy magától esett ki egyet pedig fogorvos húzott ki. A röntgenen látszik, hogy egy harmadik fog sem fogja sokáig bírni. Jelenleg sinezéses eljárással oldottuk meg a 2 foghiányt, de ez csak ideiglenes megoldás, ezt én is tudom. A folytatásnál sor kell, hogy kerüljön ennek a 3. fognak a kihúzására is sajnos, azaz további fogpótlásra lesz szükség. Én semmiféleképpen nem szeretnék kivehetõs (bármilyen kivehetõs) pótlást, hanem mindenképpen rögzített - még akár csiszolás árán is - pótlást tudok csak elképzelni. ( A kivehetõs pótlástól nagyon "írtózom" minden szempontból) Inplantátum pedig szóban sem jöhet, allergia miatt. A kérdésem az, hogy elvileg létezik-e olyan rögzített lehetõség amivel a jelen probléma megoldható ?
Jelenleg a 2 fog helyett 1 került pótlásra, és az is szinezõdik sajnos ezek szerint az íny megint gyulladt."


Látatlanban, főleg ilyen komoly fogínysorvadás esetén lehetetlen akár elvi kezelési tervet is adni, ehhez komoly szájvizsgálat, röntgenfelvétel és tanulmányi lenyomat kielemzése szükséges.
Ezek nélkül, csak annyit tudok válaszolni, hogy megfelelő mennyiségű pillérfog (tartófog) nélkül csak akkor lehetséges a kivehető fogpótlás elkerülése, ha lehetséges implantátumokat behelyezni. Sajnos fogínysorvadás esetén erre nem mindig van lehetőség. Pillérfog nélkül nincs ami tartsa a hidat, ez a levegőben nem lóghat, a szájban levő hidat, csakúgy mint a folyóban levő hidakat valaminek tartania kell.
Amennyiben megfelelő mennyiségű, aránylag a csontban még jól pozicionált fog van a front zónában, lehetséges egy úgynevezett szabadvég kialakítása az utolsó meglevő fogak mögött. Ha például ez az utolsó fog a 4. fog, és utána már egy sincsen, akkor csak az 5. et lehet így pótolni, azaz hátra lógatva a hídról egy plusz fogat. Ehhez a foghiány elött minimum 2 fogat le kell csiszolni ahhoz, hogy a terhelést a híd elbírja. Van aki megelégszik egy ilyen plusz foggal, ha el akarja kerülni az implantációt és a kivehető fogpótlást, azonban ezt sem lehet sajnos minden esetben elkészíteni, megfelelő mennyiségű stabil fog kell ehhez is.
Az allergiáról: allergia gyanúja esetén mindenképp kérjen előzetes fogászati allergológiai vizsgálatot a megfelelő anyag kiválasztásához. Mind az általában használt fémkerámia hídak fémváza, mind a kivehető fogpótlások fémanyaga tartalmazhat olyan fém összetevőt amelyre allergiás lehet. A legtöbb esetben ma már nikkelmentes fémvázanyagot használnak, ugyanis erre voltak allergiásak a legtöbben, azonban van olyan rendelő, ahol még nem ez az anyag van forgalomban, illetve lehet más adalékanyagra is allergia.
Ezekkel szemben az implantátumok anyaga, mely nagytisztaságú titán, nem allergén. Ezt az anyagot alkalmazza más egyéb gyógyászati ág is, mikor a testbe idegen anyagot kell beépíteni. A titán annyira jó bio anyag, hogy a csontban például a csontsejtek kifejezetten szeretik, azaz testesen hozzánőnek a titán felszínéhez.
Remélem némiképp tudtam segíteni, kívánom, hogy megtalálja az Önnek legkedvezőbb megoldást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése