Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 23., hétfő

Fogínysorvadás után, kivehető fogsor

"Az alsó fogsoromból az örlõfogak meglazultak,nyomásra érzékenyek lettek,a fogíny lesorvadt, egy év leforgása alatt ki kellett húzni az összeset, ill. most az utolsó kettõ van vissza, bal oldalon a 6-os és a 7-es.Kérdésem a következõ : Lehet-e a megmaradt elsõ 9 fog segítségével örlõfogakat betenni, vagy csak kivehetõ fogpótlás lehetséges? Kapcsos ( drótos ) fogat nem szeretnék ! Elbírna-e a 4. fog ill baloldalon a 4. 5. fog egy hidat 2-2 örlõfoggal?"

Nagyon komoly és több lehetőséget tartalmazó beavatkozásról kéri a véleményemet, egy ilyenhez azonban komoly szájvizsgálat, panoráma röntgen, esetleg kis röntgenfelvételek, tanulmányi lenyomat kell.
A fogínysorvadás következtében kialkult harapási magasság illetve a megmaradt fogak állapota döntő tényező a fogpótlás tervezésekor. Amennyiben elegendően vastag csont áll rendelkezésre az eltávolított fogak helyén (sajnos ennek fogínysorvadás esetén kevés az esélye, de ez panoráma röntgennel, ellenőrizhető) akkor lehetséges a hiányzó fogak helyére implantátumok behelyezése. Ha nem, akkor a rágófogak hiánya miatt csak kivehető fogpótlásban gondolkodhatunk. A megmaradt fogazat állapotát is nagyon alaposan meg kell vizsgálni, hiszen ez egy alapvető szempont a fogpótlás tervezésekor. Meg kell találni az összes biztos pillérfogat és ezek felhasználásával lehet kialakítani a lehető legbiztosabb, hosszú távon funkcionáló tervet. Fogínysorvadás esetén sajnos ez nem mindig egyszerű, van hogy több orvos együtt nézi át a röntgent és a tanulmányi lenyomatot, hogy végül megtalálja a megfelelő megoldást és el tudja készíteni a kezelési tervet.

A kiveheztető fogpótlásoknak valóban van egy olyan formája, mikor a fogpótlás kapcsokkal rögzül a fix részhez. Ez egy egyszerűbb, valamivel olcsóbb megoldás, azonban esztétikai szempontból valóban nem a legkiválóbb. A részleges kivehető fogpótlások másik fajtája az úgynevezett rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás. Ez nagyon bonyolultan hangzik, de a lényeg az, hogy a megmaradt frontfogakra készített fémkerámia híd belső részére, láthatatlan területre helyez el a fogtechnikus rejtett rögzítő elemeket (ennek rengeteg különféle fajtája van, fogpótlástól, szituációtól függően), ezeket úgy kell elképzelni, mint egy láthatatlan patent a fogpótlás belsejében. A kivehető fogpótlás erre pattan rá, azaz nem a kapcsok tartják a helyén hanem ezek a rögzítő elemek. Kívülről az ilyen fogpótlás esztétikus, semmilyen fémkapocs vagy egyéb rögzítő elem nem látszódik. Amennyiben a páciens kitátja a száját, a szájpadon átívelő fémlemez azonban látható, ennek elkerüólése csak akkor lehetséges ha a fogorvos fix fogpótlást készít, azaz ha implantátumokat helyez be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése