Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 8., vasárnap

Ideiglenes fogtömés szerepe

"A fogorvos koronát javasolt a letört és lyukas fogamra. Sajnos munkanélküli lévén erre egyelőre nincs keretem. Ezután említette, hogy akkor ideiglenesen betömi. Erről az ideiglenes tömésről szeretnék általánosságban érdeklődni."

Az ideiglenes tömés azt jelenti, hogy a fogat az orvos kitisztítja, a szuvas részeket eltávolítja, amennyiben szükséges az üreg aljára gyógyszeres fedést helyez. Lényegében mindent előkészít, ugyanúgy mintha utána a végleges tömés vagy egyéb megoldás következne.

Ideiglenes tömést elsősorban akkor szoktunk készíteni, ha valamiért várnunk kell a végleges tömés elkészítésével – például várjuk, hogy meggyógyuljon az íny egy fogtisztítás vagy kürettálás után, vagy a fogtechnikustól várunk egy munka elkészültére, melyet majd beragasztunk. Ugyancsak ideiglenes tömést készítünk, ha a fog gyökérkezelés alatt áll és le kell fednünk a behelyezett gyógyszert valamivel, de szeretnénk majd újra könnyedén a fog belsejéhez jutni.

Ideiglenes tömést általában egy-két hétre készítünk, ritkán hosszabb időszakra. Ez a tömés ugyanis általában puhább anyagból készül, elmállik a rágás során, így több hetet nem bír ki. Ha hosszabb távra döntünk mellette, előfordulhat, hogy vissza kell járni cserélni, vagy választhat az orvos egy hosszabb távú ideiglenes tömőanyagot is – ha a fog alkalmas erre – ez azonban drágább anyag szokott lenni, így a kezelés maga is többe kerül.
Az ideiglenes tömés – nem tudja a végleges tömés vagy fogpótlás szerepét hosszú távon ellátni, hiszen elkészítése során nem lehet a megszokott elveket betartani. Ez nem precíz tömés, így ha valaki hosszabb távon viseli és nem megy vissza vele az orvoshoz, hogy az folytatni tudja a munkáját előfordulhat, hogy a fogszuvasodás folytatódik. Ha mégis hosszabb távú viselésre kerül sor, érdemes többször ellenőriztetni, szükség esetén közben cserélni, hogy az így ideiglenesen ellátott fog vagy fogfelszín ne sérüljön tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése