Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 29., kedd

Bölcsességfog húzás vagy gyökérkezelés

"Van egy nem túl jó állapotban lévõ bal alsó 8-as fogam, ami az elõtt lévõ korona frontján szuvas, régebb óta érzek idõközönként jelentkezõ nem elviselhetetlen fájdalmat benne.

Jelenleg van egy 3 hete zajló arc, ill. középfül gyulladásom, amire a colitis ulcerosám miatt nem kaptam eddig antibiotikumot. Hogy ezt miért említem? Mert nem meglepõ módon persze ismét fájdogál a fogam...:( Nem tudom eldönteni, hogy a fülfájás sugárzik a fogamhoz, vagy a fogfájás sugárzik a fülemhez...Egy biztos, hogy 3 napja az éjszakáimat Cataflammal indítom (ami lássuk be a colitisem miatt nem túl szerencsés, de szeretnék aludni).

A probléma megoldása lehet, hogy egyszerû, pl.: húzzuk ki a fogam, DE... Kb. 1-1,5 éve a bal felsõ 8-omtól már megszabadultam, nincsenek rossz tapasztalataim, kb. 5 perc alatt végeztünk, nem fájt, és utána sem. A doktor már akkor jelezte, hogy az alsót is likvidálni kéne, de azt is hozzátette, hogy az nem lesz egy ilyen egyszerû eset, mert az alsó, és ott a húzás technikája is más, meg az fájhat, etc...

Hogy is mondjam. Ha nem szégyelném magam, azt hiszem minden fogorvosi kezelés elõtt zokognék, pedig talán 1 rossz felnõttkori tapasztalatom volt, de az sem fájdalom tekintetében. Ezért most rendkívüli módon kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz ha ezt a húzást nem tudom megúszni???? (erre pedig nagyon jó esélyt látok)

Tudni kell rólam azt is, hogy gyûlölöm a fekvõ pozícióban történõ kezelést, és talán a félelmeim egyik oka a szégyen, amit azért érzek, mert túl jók a garatreflexeim...(ha érti ezzel mire célzok). Volt már olyan fogorvos, aki lehordott mindennek ezért, mert hogy fogjam magam vissza, és hogy ez hiszti, hát nem az...

Azt szeretném tudni, hogy mitõl más egy alsó bölcsesség fog eltávolítása, mint egy felsõé? Miért fájhat jobban, ill. az Önök rendelõjében fekve történik-e a kezelés?

Bocsásson meg, hogy ilyen hosszasan feltartottam.

Elõre is hálásan köszönöm válaszát, az eddigi türelmét és figyelmét!"

Leírásából számomra nem teljesen egyértelmű, hogy a bal alsó 8 foga, vagy az elötte levő foga fáj. („nem túl jó állapotban lévõ bal alsó 8-as fogam, ami az elõtt lévõ korona frontján szuvas „).

Egy fogat, ha elkezd fájni még nem feltétlen kell eltávolítani, gyökérkezeléssel a legtöbb esetben még megmenthető.

A bölcseség fognál ez kevésbé van így, mivel ezek nehezen elérhető fogak, ráadásul a gyökereikben sokszor találhatóak görbületek, elágazások, megnehezítve vagy lehetetlenné téve a gyökérkezelést. Egy röntgenfelvétel és a szájvizsgálat alapján könnyen eldönthető, hogy a gyökérkezelés vagy a foghúzás ésszerűbb megoldás.

Ha tehát a hetes fogáról van szó, nagyobb eséllyel a fog gyökérkezeléssel megmenthető, ha a nyolcas, és a fogorvosa már a legutóbbi alkalommal is a húzást említette, akkor itt ez a valószínűbb.

Amennyiben foghúzásra kerül a sor, az alsó bölcsességfog eltávolítása valóban nehezebb lehet, mint egy felső bölcsességfogé, de ez nagyban függ az adott fog elhelyezkedésétől a csontban. Az alsó állkapocs sokkal keményebb, erősebb csont mint a felső, ennek szerkezete jóval puhább, így a fogeltávolítás könnyebb lehet. Alul a bölcsesség fogak sokszor nem törnek elő rendes pozícióba, hanem kisebb nagyobb részben beékelődhetnek az alsó állkapocscsont felszálló részébe, megnehezítve az eltávolítást.

Az alsó nyolcas fogak fájdalma kisugározhat a fül felé, akkor is ha a fogbéllel van probléma, akkor is ha a fogággyal, így ez a jelen helyzetben megmagyarázható.

Van olyan lokálisan alkalmazható antibiotikum – csak abban az esetben, ha a páciens nem penicillin érzékeny – melyet a gyulladt fog eltávolítása után a sebterületre fel lehet vinni, ez 7 napig megfelelő koncentrációban adagolja a szert a sebbe. A hatás lokalizált marad, nem kerül a bélrendszerbe.

A fekve kezelésről: a legtöbb modern fogászati kezelőegység lehetővé teszi a fekve kezelést – a mi rendelőnkben is ilyenek vannak. Ezek a székek ergonómikusak, sokkal kényelmesebbek az orvos számára és sokkalta jobb rálátást biztosítanak a páciens fogaira. Elsősorban a felső fogak kezeléséhez fektetik le a pácienst, ezáltal a felső fogakra, még a leghátsóbbakra is kiváló a rálátás, míg ez ültetett pozícióban nem megvalósítható. Alsó fogak kezelése esetén a páciens rendszerint félülő, ülő pozícióban van, ekkor ugyanis ez a megfelelőbb a kezeléshez.

Nagyon hányingeres páciens esetén lehetőség van émelygés, hányás csökkentő beszedésére a kezelés elött (pl. Daedalon) ez megkönnyítheti a kezelést, sajnos ennek mellékhatásairól colitis ulcerosa esetén nincs megfelelő tudásom, így utána kell nézni hogy alkalmazható e az Ön esetében.

Remélem segítik Ön a fenti információk,

"Hálásan köszönöm válaszát! Azt nem mondom, hogy teljesen nyugodt vagyok, de nagyon sokat segített! :)
A pontatlan fogalmazásért elnézést, de teljes körű volt a válasz. Egyébként a 8-as fogamról van szó. A 6-7 es fog gyökérkezelt, korona van rajta.
Azóta megkezdtük a sinusitis antibiotikus kezelését Suprax formájában, a remélhetőleg megfelelő probiotikus, és egyéb védelemmel. Reménykedve várom a javulást, de az már tökéletesen látszik, hogy ettől a 8-tól is meg kell szabadulnom.

Még egyszer köszönöm a segítségét, a türelmét és a figyelmét."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése