Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 28., hétfő

Fogsor teljes fogatlanság esetén

"Szeretném megkérdezni, hogy a valplast rugalmas ínykapoccsal, az a kivehetõ fogsor rögzítésére szolgál? Annyit tudok, hogy ez egy rugalmasabb anyagból készül, de a kapocs hova kell? Nagyon úgy néz ki, hogy az összes fogam ki kell húzatnom, mert teljesen elsorvadtak, most keresem a megoldást ehhez (mûfogsor alul+felül),de mivel nem akarok kivehetõ protézist, szeretenék egy olyan megoldást, amelyet a pénztárcám is elbír, mert minimál béres vagyok."

A Valplast anyagból készíthető teljes fogsor, amikor egy fog sincs már meg, ebben az esetben nincs semmilyen kapocs.

Készíthető részleges fogsor is, mikor bizonyos fogak még megvannak, és ehhez illeszkedik, illetve kapcsolódik a fogsor. Ebben az esetben a műanyag alaplemezből nem fémkapcsok nyúlnak ki a saját fogak felé és tartják helyben a fogsort, hanem a valplast fogsor részeként, műanyag kapcsok, melyek sokkal esztétikusabbak, mint a fémkapcsok.

Valplast fogsor előnye, hogy valamivel rugalmasabb anyagból készül, mint a hagyományos fogsor, illetve szükség esetén az ínykapcsok esztétikusabbak, ezen tulajdonságai azonban teljes fogsor esetén sokat nem érnek, így teljes fogatlanság esetén a normál műanyagból készített fogsor inkább javasolható.

Mind a Valplast fogsor, mind a hagyományos fogsor kivehető protézisek, a fix fogpótláshoz saját fogak, vagy implantátumok szükségesek, majd ezekre fémkerámia vagy egyéb kerámia koronák, hidak rögzíthetőek.

Jó alternatíva lehet teljes fogatlan száj esetén a mini implantátumok alkalmazása. Ez sem olcsó megoldás, de a hagyományos implantátumokhoz képest kedvezőbb áron elérhető. A fogpótlás ebben az esetben is kivehető, de az állkapocsban levő implantátumokra a fogsor biztonsággal rögzíthető, így beszédkor vagy evéskor nem mozog el mint a hagyományos fogsorok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése