Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 22., kedd

Fogászati árak, cirkonkorona típusok

"Éppen egy héttel ezelőtt kaptam meg fémvázas, porcelánborítású háromtagú hidam jobb alsó rágófogaimra. (Kb másfél éve elvesztettem egy "ottmaradt" tejfogam, és a hiány pótlására készült ez a megoldás a szomszédos fogak lecsiszolásával) Esztétikai szempontból semmi kifogásolni valót nem találok rajta, kifejezetten szép munka! A problémám az, hogy folyamatosan fémes ízt érzek a számban, és a híd irányából szinte folyamatosan bizsergést, és tűszúrásszerű fájdalmat a nyelvem azon részén mely folyamatosan érintkezik a híddal. 3-4 napja viszket a bőröm, de lehet, hogy ezt már csak magamnak "generáltam"... A két csiszolt fognál a tagok alsó nyelv felöli részén egy-egy vékonyka sáv nincs porcelánnal borítva. A kezelőorvosom szerint ez kötelező.

El kell mondanom azt is hogy bal oldalon alul már van egy kb 10 éves egytagú szintén fémvázas porcelánborítású koronám, amellyel sem most, sem korábban semmiféle problémám nem volt -ezen nincs sehol porcelánfedés nélküli sáv- az első pillanattól a sajátomnak éreztem.

Kezelőorvosom tájékoztatott, hogy ha nem tudom megszokni ezt a helyzetet, ki fogja cserélni cirkónium hídra. (korrekt módon az új híd árába beszámítja a régit) Azonban mielőtt kifizetnék -számomra még úgy is- egy kisebb vagyont, tanulva tapasztalataimból, szeretnék több forrásból, megfelelő információkra szert tenni. A hosszas bevezetés után az alábbi kérdéseim lennének:

A cirkonium híd nem fog a másik oldalon található régi egytagú fémvázas koronámmal "kapcsolatba lépni", és újra hasonló kellemetlen jelenséget produkálni? (a régi koronámhoz nem nyúlnék, jóban vagyunk egymással:) ) A cirkónium fémallergiát, vagy arra utaló tüneteket nem vált ki? Érdemes lenne a hídcsere előtt cirkoniumra "tesztelni magam"? Vagy szükségtelen mert a cirkóniumnak nincs ilyen "rossz" tulajdonsága? Vagy tudna más megoldást ajánlani?

Ha szükségesnek látja, hogy más szempontokat is vizsgáljak döntésem előtt, kérem bátran hívja fel rá figyelmem!

Nézegettem az Önök árlistáját, és nem teljesen egyértelmű nekem a "zirkonzahn" korona 49000ft/tag-ra lenne szükségem? Ha igen, ez tartalmazza a porcelán fedés árát is, vagyis komplett ár? (ez olyan "kevésnek" tűnik, kezelőorvosom 65000Ft-ért készíti el tagonként... érdemes lenne ennél kérdésnél is több szempontot vizsgálni? Más a technológia, és ez az árakban is tükröződik?)

Hálásan köszönöm válaszát!!!

Rám szánt figyelmét,és idejét is köszönöm!"

Az új fémkerámia fogpótlással kapcsolatos panaszok kapcsán csak találgatni tudok, a korrekt diagnózishoz szájvizsgálat, sőt allergológiai vizsgálat illetve fém oldhatósági vizsgálat kellene.

A fémperem a nyelv felöli oldalon teljesen normális, a legtöbb fogtechnikus úgy készíti el a hidakat, bár ezt az orvos is kérheti - vagy nem kérheti. Általában kérni szoktuk, mivel így az adott területen vékonyabban lehet elkészíteni a koronát, nem kell a porcelánnak a kényes fognyaki területen az íny közelében plusz helyet csiszolni, ezáltal több foganyagot lehet megőrizni és az ínyszélnél a vékonyabb koronaszél kevésbé okoz ínygyulladást.

A fémes íz érzéséről:

Elképzelhető hogy az új fémkerámia fogpótlás fémváza egészen más összetevőkből van, mint a régi. A technika sokat változott 10 év alatt, jelenleg rengeteg különféle összetevőjű fémváz anyag van a piacon. Mi öt különböző fogtechnikával dolgoztatunk, mindegyikőjük más-más márkájú fémötvözetet használ. Nekünk az egyetlen kikötésünk, hogy nikkelmentes legyen a fémanyag, a márkát a fogtechnikus szabadon választja. A nikkelmentesség azonban nagyon nagyon fontos, egyre több a nikkelallergiás páciens, így ennek a fémnek az alkalmazása szerintünk nem javasolt.

Lehet valaki allergiás más összetevőre is, általában 3-4 nagyobb arányú fém és több kisebb ötvöző elem keverékéből állnak ezek a vázak. Kérdéses esetben érdemes fémallergológiai vizsgálatot végeztetni, bár sajnos ez meglehetősen drága, 30.000 Ft körül van egy fogászati allergológiai vizsgálat a Budai Allergia központban, ahova mi küldjük a pácienseinket.

Lehet az is, hogy nem allergiáról van szó csak a kérdéses fémet az Ön nyála valahogy jobban "oldja". Nem tudok rá jobb szót, bár nem igazán oldásról van szó de úgy lehet a legjobban elképzelni, az elektronok könnyebben mobilizálódnak bizonyos nyálösszetételben bizonyos fémeknél. Ilyen vizsgálatot ha jól tudom a Stomatológiai Klinikán (Bp. Szentkirályi u.) végez a Vukán doktor, saját fejlesztésű gépével, ilyen eszköz egyelőre piacon nem kapható én is csak hallomásból tudom, hogy lehetséges ez az oldhatóság mérés.

Én mielőtt ezt az új szép és elmondása szerint korrekt hidat lecserélném, e fentieknek néznék utána, hiszen az okot is jó lenne kitalálni, hogy miért történik mindez, így könnyebb lenne később megelőzni, illetve most megfelelően átgondoltan lépni.

További kérdéseire pontokban válaszolnék:

1. A cirkonium híd nem fog a másik oldalon található régi egytagú fémvázas koronámmal "kapcsolatba lépni", és újra hasonló kellemetlen jelenséget produkálni? (a régi koronámhoz nem nyúlnék, jóban vagyunk egymással:) )

A cirkon vázas porcelán híd nem tartalmaz fémet. A cirkon a porcelánhoz hasonló anyag, nem fémes elem. Ezért nem gondolom, hogy a két híd kapcsolatba lépne.

2. A cirkónium fémallergiát, vagy arra utaló tüneteket nem vált ki? Érdemes lenne a hídcsere előtt cirkoniumra "tesztelni magam"? Vagy szükségtelen mert a cirkóniumnak nincs ilyen "rossz" tulajdonsága?

Mint írtam, a cirkonium nem fém. Ha tesztelné magát - ami nagyon jó ötlet - akkor a teljes fogászati sort le kellene tesztelni. Ez a fogászatban leggyakrabban alkalmazott fémes és nem fémes anyagokat tartalmazza. Nem tudom, hogy cirkonra van-e allergia, én még nem hallottam, bár pár hete voltam egy nagy allergológiai konferencián és ott nem mondták. Sajnos azt sem tudom, hogy van-e cirkonra allergia teszt, de nem hiszem.

3. Vagy tudna más megoldást ajánlani?

Ha szükségesnek látja, hogy más szempontokat is vizsgáljak döntésem előtt, kérem bátran hívja fel rá figyelmem!

Lényegében az első részben erre válaszoltam. Szerintem az okot mindenképp ki kellene deríteni és csak utána tovább lépni, hogy milyen legyen az új fogpótlás. Persze amíg kiderül az ok, e panaszokat okozó hidat le lehet venni, ideiglenes műanyag hidat készíteni míg el nem dől, hogy milyen anyagból készüljön a következő híd.

4. Nézegettem az Önök árlistáját, és nem teljesen egyértelmű nekem a "zirkonzahn" korona 49000ft/tag-ra lenne szükségem? Ha igen, ez tartalmazza a porcelán fedés árát is, vagyis komplett ár? (ez olyan "kevésnek" tűnik, kezelőorvosom 65000Ft-ért készíti el tagonként... érdemes lenne ennél kérdésnél is több szempontot vizsgálni? Más a technológia, és ez az árakban is tükröződik?)

Nálunk a pantográf Zirkonzahn cirkon-porcelán korona teljes ára (csiszolás, lenyomat, ragasztás stb.) 49000 Ft. A CAD-CAM Zirkonzahn korona 59000 Ft koronánként. A pantográf technológiával készülő korona pontosságában a fémkerámia vázakhoz hasonlítható ebben az esetben a fogtechnikus kézzel faragja ki a cirkonvázat (a fémvázat ugyanúgy kézzel öntik). A CAD-CAM technológia esetén a faragás számítógép vezérelte, ezáltal extrém pontos. A porcelán leplezőanyagot mindkét esetben a fogtechnikus viszi fel rétegenként, így küllemre a két korona teljesen egyformán néz ki.

1 megjegyzés:

  1. A cirkon vázak allergia mentesek,transzparensek,élethűek és természetesnek tűnnek,de az imént említett vázaknál érdemes meg említeni,hogy sokkal ridegebb,fajsúlyosabb ezáltal nehezebb anyag mint a fémek, vagyis egy ugyanolyan cirkon váz sokkal nehezebb mint egy hasonló nem nemes fém váz.A cirkon nem rugalmas ezáltal a rágó erő az ízületekre,csontokra hat teljes mértékben ami nem túl előnyös szerintem hosszú távon.Ami a pontosságot illeti a két munka között igaz,hogy a számítógép által készített munka "extrém pontos" azonban az előkészítést emberek végzik így az én véleményem szerint mind a két munka hasonló minőségű tud lenni, nem beszélve arról hogy a cirkon tömbök zsugorodási együtthatóját a gyártók sem tudják 100%-osan megállapítani ami megint csak a pontosság rovására mehet.Az én véleményem szerint nem biztos,hogy őrlő régióban érdemes cirkon vázat csináltatni, front régióban viszont mindenképpen ha a pénztárcánk engedi.

    VálaszTörlés