Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 3., csütörtök

Gyermekkori fogbaleset

"11 éves kisfiam kerépár baleset miatt elõl a két középsõ (felsõ) fogai letörtek (11-es, 21-es)jobb oldalinak 2/3-a, bal oldalinak a fele, ideglenes tömõannyaggal lezárták õket szájsebészeten. Tegnap jelentkeztünk be fogorvoshoz és ott röntgen alapján megállapította, hogy a bal oldali fog eltört, a foggyökér valószínû sérült, és töméssel betömték a "pulpa gyökeret" és meg kell ezmiatt a tömést nyitni. Megoldásként azt javasolta, hogy a a bal felsõ fogat huzzuk ki, a jobb felsõt kiidegeli, és a mellettük lévõ két szélsõ fogakat leköszörüli és utána 4 koronát húz rájuk. Így 3 évig így marad ekkor újból levesszük és a fogak növése miatt új korona kell. Teljesen kétségbeestem, és tanácstalan vagyok, azt gondolom -az internetes fogászati oldalakat olvasva- hogy végsõ megoldásként ha más nincs akkor muszály.De annyihelyen olvastan direkt héjról, porcelán héjról, fogrestaurócióról, élfelépítésrõl....stb.n em lehetne elõször ilyen megoldásokban gondolkodni.Szeretném kikérni a tanácsát, mert úgy látom hogy az Önöknél páciensként megfordult emberek mind, mind pozitív "élményekkel" és a legjobb megoldásokkal távoztak rendelõjükböl."

Ilyen kevés információ birtokában nehéz konkrétumot írni, gondolom nem is ezt várja tőlem. A bal felső 1 fog gyökércsúcsi harmadában a röntgent kinagyítva én is látok egy finom repedést, de mindenképp jó lenne látni egy konkrétabb, intraorális „kis” röntgenfelvételt csak erről a fogról, amin biztosabban látaszódik, hogy valóban eltört e ez a gyökér. Sőt, ha még biztosabbra akarunk menni, mert még a kisröntgen sem egyértelmű, akkor esetleg CT-t is érdemes csináltatni.

A törés és az elmozdulás függvényében meg lehet próbálni a gyökérkezelést, és kis fogszabályozó segítségével a fogak egymáshoz rögzítését ideiglenesen. Ezzel lehet még esély ilyen fiatal korban, de ez nagyban függ a sérüléstől.

Foghúzást csak akkor javasolnék, ha a fog a gyökérkezelés és a sínezés ellenére sem stabilizálható. Először mindenképp valamilyen ideiglenes megoldásra törekednék, minél kevesebb ép foganyag eltávolítása mellett, míg ki nem derül, hogy végül is merre tovább. A mellette levő fogak lecsiszolása nélkül is lehet ideiglenes fogpótlást készíteni.

Ha nem maradt más lehetőség, a foghúzás után a végső fogpótlás kialakításáig szintén meg lehet próbálkozni ideiglenes fogpótlással, míg a legjobb megoldást meg nem találják. Ez persze függ a gyermektől is, hogy neki mi a legfontosabb, milyen módon áll az ideiglenes kérdéséhez, ami macerás is lehet egy gyermek számára.

A mellette levő fogak megsértése nélkül csak piciny kivehető fogpótlás készíthető, mely egy fogat pótol – de ehhez nagy önfegyelem kell és meg kell tudni szokni. Minimálisan hozzá kell nyúlni a mellette levő fogakhoz egy maryland szerű ragasztott ideiglenes híd készítéséhez, de nem kell teljes koronacsiszolást végezni. Ez fixen viselhető, de óvatosan kell vele bánni, hiszen a ragasztás elengedhet. A legfixebb megoldás, melyet a fogorvosuk is javasolt a koronázás, de ehhez le kell csiszolni a fogakat , és valóban, később ahogy nő a gyermek és véglegesen beáll a fogak poziciója, majd cserélni kell.

Pótolni fogat nem csak híddal, hanem implantátummal is lehet, de ez csak 18 éves kor után lehetséges, addig minél kíméletesebb és foganyag kímélőbb megoldást kell választani.

Érdemes gyermekfogorvos specialista véleményét is kikérni, hiszen ők gyakrabban találkoznak hasonló esetekkel, így nagyobb rutinnal mondanak véleményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése