Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 2., szerda

Röntgenkészítés gyökérkezelés során

"...Nekem februárban gyökér kezelték a fogamat és áprilisban érzékeny lett nem kimondottan fájdalmas csak kellemetlen érzés van olyan mintha ki kívánkozna belőle a tömés másképpen nem tudom elmondani. A lényeg az egészben, hogy sem akkor februárban sem most nem lett röntgen készítve most Dalacin 300-mg-os gyógyszert szedek rá,4 napja de még mindég érzékeny!! A kérdésem az lenne, hogy ez mitől lehet?"

Sanos látatlanban nem tudom megmondani, hogy Önnél pontosan mitől vannak a panaszok. Az ilyen panaszok, hogy „mintha kikivánkozna a tömés”, olyan hosszabbnak érzem a fogam”, „feszít ha ráharapok” – általában azt jelzi, hogy a gyökércsúcsi területen gyulladás van, a felszaporodott gyulladásos váladék nyomja a gyökércsúcs körüli szövetekben levő finom érzőideg végződéseket.

A gyulladás akkor alakul ki, ha a gyökércsatornában kórokozók vannak. Sajnos ez gyökértömés után is előfordulhat, például, ha nem sikerült a gyökércsatornákat teljes mértékig feltárni és kifertőtleníteni, görbület vagy anatómiai rendellenesség miatt, illetve lehetnek olyan elágazó gyökércsatornák is melyeket röntgen kontroll mellett sem feltétlenül vesz észre az ember. Természetesen a röntgenes ellenőrzés a gyökérkezelés elött közben majd a gyökértömés után nagy segítség a kezelés kontrollálásában.

A Dalacin csak kívülről a véráram felől hat, egy ideig csökkenti a gyulladást a gyökércsúcs körül, de a lényeget, az okot nem szünteti meg hiszen az a gyökércsatorna belsejében van.

Ilyenkor kezelésként az eredeti gyökértömés eltávolítása, majd a csatornák újbóli fertőtlenítése javasolt. Panaszmentesség esetén újbóli gyökértömés. Sajnos görbült, rendellenes, vagy feltárhatatlan gyökércsatornák esetén ez sem segít feltétlenül, így bizonyos esetekben előfordul, hogy a foghúzás mellett kell dönteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése