Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 21., hétfő

Fogínysorvadás a porcelán korona fölött

"Fogínysorvadással kapcsolatos internetes kersegélés során akadtam az e- mail címéhez. A problémám a következő. Felső fogsoromon metszőfogtól metszőfogig korona található. ( 6 darab) Jobb oldali metszőfogamnál a korona fölött hitrelen előtünt a fognyak. Már elég látványosan. Ön szerint lehet megoldást találni rá, hogy ne keljen az egész koránt levenni? Vagy milyen lehetőségek vannak kezelésére? Elnézést a szakszerűtlen szavakért, de remélem azért így is értelmezhető. Előre is nagyon köszönöm a válaszát."

Kedves J.!

Fogpótlás széle mellett az Ön által említett íny visszahúzódás sajnos előfordulhat.

Az íny visszahúzódik egyrészt a kor előrehaladtával biológiailag teljesen normális csontpusztulás eredményeként, illetve a régebbi, hagyományos csiszolással készített fogkoronáknál előfordulhatott, hogy a korona széle irritálta az ínyt ami erre visszahúzódással reagálhat.

Biztosat látatlanban nem lehet mondani, de elképzelhető, hogy ez az állapot korrekt módon elsősorban korona cserével javítható. Fontos megállapítani, hogy mi okozta ténylegesen a visszahúzódást, ezután lehet eldönteni a kezelés módját.

Gondolati síkon elképzelhető lehet a fognyak tömése az korona felett, de ez az íny közelében korrektül nem végezhető el, és esztétikailag sem nyújt szép látványt.

Amennyiben a koronája vállas előkészítésű, pontosan zár és a korona széle szépen besimul a fog vonalába, tehát az íny visszahúzódást valami más idézte elő, meg lehet még próbálni parodontológus szakember véleményét kikéri esetleges ínyplasztika lehetőségéről, de ez nagyon ritka esetben szokott eredményes lenni.

Amennyiben új koronát készíttet, úgy mindenképp érdemes a korona csiszolásakor vállas koronaelőkészítést alkalmazni, ez sokkal kíméletesebb az ínyhez mint a régi technika , a porcelán korona széle besimul a fog felszínébe, nem lóg azon túl.

Remélem segítik Önt a fenti információk és megtalálja az Önnek legmegfelelőbb megoldást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése