Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 1., kedd

Gyökérkezelt fog disszekálása vagy foghúzás?

"Gyökérkezelték a fogam, majd csap és korona került rá, de ezután folyamatosan be volt gyulladva.

Kiderült hogy van egy repedés a fogamon a 2 gyökérszár között, a csap alatt. Emiatt pedig tályog alakult ki a gyökér végénél, begyulladt és kellemetlen szagú lett az ínyem a fognál és meglazult a korona. A fogorvosom kitágította a gyökércsúcsot és újra kezelte, de közölte hogy nem ér el tágítással sem teljesen a gyökér csúcsáig, a ragasztás pedig a folyamatos nedvességtől engedni fog, így a végleges megoldás a húzás. Én el szeretném kerülni a fogam elvesztését, milyen megoldást tudna javasolni?"

Nagyon sajnálom de a fog hosszanti repedése esetén én sem tudnék már segíteni. A mélyen a gyökereket érintő repedés kezelésére még nincsen technikánk. Nem tudom melyik fogáról van szó, bizonyos esetekben, ha a 2 gyökér egymástól elválasztható (pl alsó 6-os fog esetén) akkor egy úgynevezett dissectiós műtéttel a két gyökeret teljesen elválasztják egymástól a repedés mentén, a gyökerek közül csak az egyiket távolítják el (a betegebbet), a biztosabban álló, nem fertőzött, megfelelően gyökértömött társát bent hagyják – így a fél fog megmenekülhet.

Az ilyen műtétek ideje azonban - a rossz sikerarány és a fantasztikus eredményeket mutató implantológiai fogászat mellett – leáldozóban van. A beavatkozás / siker aránya és a választható alternatíva, az implantátum sikeressége az implantátum felé dönti el a mérleg nyelvét.

"Köszönöm szakszerű válaszát.

- Az implantátum 2 részből áll, csavar és felépítmény, vagy erre rákerül még egy korona is?

- Mi a különbség a titan és a zirkonium-oxid között"

Maga az implantátum áll egyrészt az implantátum csavarból, ez kerül be a csontba, az implantátum felépítményből, ez kerül be az implantátum csavarba és ez már „kilóg” a szájüregbe, de ez még nem fog formájú, hanem olyan, mint egy lecsiszolt fogcsonk, erre kerül rá végül a korona.

A titán az fém, míg a cirkonium egy nem fémes elem, a porcelánhoz hasonló, de annál jóval nagyobb szakítószilárdságú (nem olyan törékeny). Az implantátum csavar elsősorban titán anyagú, a felépítmmény lehet titán vagy cirkon de ez utóbbit elsősorban front területre ajánlják, és csak akkor ha végül cirkon korona kerül majd a felépítményre. A végleges korona lehet fémkerámia – titán felépítményre vagy cirkon-kerámia korona, cirkon felépítményre. Rágófogaknál a titán csavar – titán felépítmény-fémkerámia korona tökéletes megoldás.

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Doktornő!
    Szeretnék feltenni pár kérdést, mert nagyon félek.
    Az eddigi történetem, hogy iszonyatosan be volt dagadva a jobb oldalt alul a fogamnál az arcom. Ezzel elmentem egy fogorvoshoz, majd írt nekem antibiotikumot, gyökér kezelte, teljesen elmúlt minden nyilaló, és "rázós" fájdalom. Egy jó darab le volt törve ebből a fogamból, nyitva hagyta a fogat egy hétre, majd sokszor jártam vissza valamilyen gyógyszeres öblögetésre, és mindig mondta, hogy nemsokára le fogja tömni egy gyógyszeres ideiglenes töméssel, (mindezek előtt persze csinált röntgent is.) Majd egy műszerrel lenyúlt a csatornákba ami pittyegett (pontosan nem tudom mi ez a műszer), és annyit mondott, hogy nem tud vele mit csinálni, nem látja, hol a baj, ezután papír "csíkokat" nyomott a csatornákba, és mutatta, hogy még szivárog a vér belőle, így nem tudja letömni, elég érzékeny is volt még, mikor lenyúlt. Legutóbb mikor eljöttem tőle, azt mondta, hogy mégpedig ki kell húznia, mert meg van repedve a gyökér vége. Tényleg nincs már semmilyen esély a megtartásra? Nem lehet, hogy attól érzékeny a fogam, mert benne maradt véletlen egy kis ideg? :(
    Már húzták fogamat, de nekem ez hatalmas trauma, pedig folyamatosan mosom őket, nem értem mitől rosszak, és általában mindig a hátsók, az elsők tök egészségesek, ezt ő is mondta. Lehet, hogy genetikailag ilyet örököltem? A másik probléma, hogy van felül is szintén egy hasonló fogam, előbb azt is gyökér kezelné a fogorvos, de félek, hogy a végén majd azt mondja, hogy ennek is ez lesz a sorsa, viszont ez az utóbbi fog szerintem nem olyan vészes, mint az előbbi amit említettem, nem fáj, talán egy picit ütögetésre érzékenyebb, viszont le van belőle törve sajnos. Köszönöm szépen a válaszokat előre is! :)
    Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Petra!

      Sajnálom, hogy el kellett távolítani a fogat. Sajnos ha a gyökér el van repedve, azzal nem tud mit tenni a fogorvos, mert ebben az esetben nem lehet a gyökeret légmentesen lezárni, így a baktériumok illetve azok toxinjai kijutnak a szövetek közé a csontba és gyulladást okoznak. Ezért szivárgott és ezért nem tudta letömni a fogorvos. A pittyegő izé valószínűleg elektromos gyökércsatorna bemérő eszköz, ezzel nagyon pontosan meg lehet határozni a gyökércsatorna hosszát és emiatt sokkal tökéletesebb és biztonságosabb gyökértömést lehet készíteni.
      Én látatlanban nem tudom megítélni, hogy kell e gyökérkezelni a felső fogat vagy sem. Ehhez személyes vizsgálat és röntgen kell, melyet fogorvosa biztosan megtett, de ha Ön nem biztos vagy nem érti megfelelően, hogy mit miért kell csinálni a szájában, nagyon fontos, hogy ezt a dokival tisztázza! Mondja el neki, hogy bizonytalan, és kérje meg, hogy magyarázza el, mutassa meg Önnek, hogy mi a helyzet ennél a fognál. Ha ez megtörténik, biztosan egészen máshogy fog állni a kezeléshez, a biztos tudás nagyon sokat számít!

      Vannak akik jobb, vannak akik kevésbé jó zománcot örökölnek, a lényeg azonban az alapos fogtisztításon van. Elöl a fogakat könnyebb tisztítani, míg hátul nehezebb. Nagyon szuper fogtisztító kefék vannak forgalomban, melyekkel a hátsó fogak közötti réseket is meg lehet tisztítani. Elsősorban azok a fogak szuvasodnak el ilyen csúnyán a hátsó őrlőzónában, amelyeknél a lepedék a fogak közötti területen megmarad. Így ha erre több időt fordít, meglátja, kevésbé fognak romlani a fogai!

      Minden jót kívánok, üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés