Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 24., csütörtök

Ideiglenes híd foghúzás után

"Olvastam az egyik előző választ,nekem is ma húzták ki a jobb felső

4-esemet,rettenetesen érzem magam (tiszta M-show)...

Én minél sürgősebb megoldást kerestem,ezért jövő hét pénteken kaphatok

ideiglenes koronát.Mennyi időnek kell eltelnie az ideiglenes korona és a

végleges között?"

Fogeltávolítás után az ideiglenes híd a foghely gyógyulásának idejére, majd ezt követően a fogpótlás elkészültének idejére helyezhető fel. Ez az eltávolított fog roncsoltságától, illetve a páciens gyógyulási hajlamától is függ, átlagosan 4-8 hetet vesz igénybe.

Egy 3 tagú fémkerámia híd kb. 8 munkanap alatt készül el, de ez fogorvosonként, fogtechnikusonként nagyban változhat.

A cirkon hidak elkészülési ideje nagyjából már megegyezik a fémkerámia hidak elkészülési idejével, bizonyos esetekben azonban ennél hosszabb is lehet (pl. ha a cirkonváz külföldi frézcentrumban készül, mint a Procera fogpótlás esetén.)

A sokk egy fogeltávolítás után nagy, ez érthető, hiszen maga a műtét is megterhelő lehet, utána pedig a foghiány látványa nagyon rossz érzés. Ezért természetes, hogy mielöbb esztétikusan pótoltani szeretné. A sietség azonban nem mindig kifizetődő, hosszú távon akár gondot is okozhat, egy elhamarkodott, elsietett lépés!

Először is gondolja végig, milyen módon szeretné az elveszett 4 es fogat pótoltani? Hagyományos híddal, vállas előkészítésű híddal, esetleg van lehetőség csiszolás nélküli hidat készíteni, vagy implantálatni? Milyen a kialakult foghiány elötti és mögötti fog állapota, hiszen ezek a készülő

fogpótlás típusát nagyban befolyásolják! Ha hídpótlás mellett dönt, akkor a foghúzás után 3-4 nappal a hiány melletti fogakat a fogorvos lecsiszolja, erről lenyomatot vesz, majd erre a

fogtechnikus elkészít egy 3 tagú ideiglenes műanyag hidat, melyet másnap fel lehet ragasztani. Ezzel kényelmesen ki lehet várni a foghiány begyógyulását (4-8 hét) Esztétikailag általában kielégítő a műanyag híd, a rágóterhelést azonban nehezen viseli, könnyen törhet, ezért vigyázni kell rá.

Ha csiszolás nélküli híd vagy implantátum mellett dönt, akkor lehet készíteni kivehető kis műfogat, piciny műínnyel a gyógyulás, majd implantálás idejére. Ez valamivel macerásabb, mint az elöbbi, ragasztott műanyag híd, de ehhez a hiány elötti és mögötti fogat egyelőre nem kell lecsiszolni, a mini fogpótlás apró ínykapcsokkal marad helyben.

A gyógyulási időt is érdemes kivárni,. Siettetni nem szabad. A foghúzás helyén a csont lassan telődik fel. Az említett 4-8 hét épp arra elég, hogy már ne érezzen konkrét lyukat a fog helyén, a csontosodás a mélyben azonban még tovább zajlik. Foghúzás után a csontnívó folyamatosan csökken, általában 4-8 hét alatt elér egy szintet, am után már sokkal kevésbé húzódik vissza,

így ekkor már a fogpótlás aránylag biztonsággal elkészíthető.

Ha túl hamar pótlunk, mielött egy véglegesnek tekintett csontszint kialakulhatna, a fogpótlás ahhoz a csontnívóhoz készül el, amelyik állapotban a lenyomatot a fogorvos levette. Ha ezután a csont még visszahúzódik, a hídtest alatt rés fog keletkezni, mely esztétikai és funkcionális szempontból sem előnyös.

"Köszönöm a válaszát!Kutakodtam a nten és olvastam egy ún.adhesív-hídról,amelyet másfél óra alatt elkészítenek egy lépésben...

Hallott erről?Mik a tapasztalatai?"

Igen hallottam erről a hídról. Ez a hídtipus előkészítését tekintve ugyanaz, mint nálunk a csiszolás nélküli híd, anyagát tekintve azonban más. Mi az előkészítésről lenyomatot veszünk és a fogtechnikus készíti el a hidat.

A rendelőben készített híd esetén egy hasonló szerkezetet a fogorvos a szájban készíti el, erről az anyagról és eljárásról azonban nincs tapasztalatom.

Mi a fogtechnikus közreműködésével, szájon kívül, mintán leellenőrizhetően készített változatot alkalmazzuk a rendelőben (BelleGlass, Gradia).

Mindkét esetben feltétel, hogy a foghiány szélessége az egy centit ne haladja meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése