Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 30., szerda

Foltos fogak fehérítése

"Mióta kinõttek a maradandó fogaim, a felsõ szemfogaimon méretes fehér foltok vannak, melyek nagy valószínûséggel még édesanyám terhessége alatt alakultak ki, gyógyszer hatására. Tervezem, hogy a közeljövõben rendelõi fehérítésre szánom rá magamat. Az lenne a kérdésem, hogy ez a fajta beavatkozás milyen mértékben fogja megváltoztatni a fogaim színét (esetleg a fehér foltok még fehérebbek lesznek majd?) és esztétikáját, valamint mennyire ártalmas ez a kezelés? Kétféle rendelõi fehérítésrõl olvastam, a lézeres, és a Brite Smile, ön melyiket ajánlaná inkább?"

A gyógyszerek mellékhatásaként létrejövő foltok elsősorban nem fehérek, hanem inkább sárgás barnás, szürkés barnás sávozott elváltozást mutatnak, mivel a gyógyszerek, pl. tetraciklin inkább a dentin fejlődésénél okoznak problémát.

A fehér foltokat így látatlanban inkább hypocalcificatiónak gondolnám, azaz amikor a zománc elmeszesedése nem tökéletes és ezért a normális zománcban puhább fehérebb foltok alakulnak ki.

Ugyancsak okozhat fehér foltokat a túlzott fluorbevitel is enyhe formában (pl. olyan területen, ahol a víz fluorkoncentrációja nagyobb az optimálisnál) – itt is a tökéletlen az elmeszesedés ezeken a foltokon.

A kezelés a foltosodás mértékétől függően külső fogfehérítés vagy mikroabrázió.

Fogfehérítés során bármelyik rendszert választja, az valamilyen peroxid (hidrogénperoxid, karbamid peroxid) alapanyagot használ a fogon, ez a kémiai anyag van megvilágítva a fogfehérítő lámpával. A lámpa gyorsítja a fehérítő anyagban a fehérítő anyag felszabadulását, így növeli a fehérítés hatékonyságát. Ilyenkor tapasztalataink szerint nem az eredmény fokozódik, hanem a kezelési idő rövidül.

Az otthoni, csak kémiai anyagot tartalmazó fogfehérítő sínnel kb. 2 hét alatt nagyjából hasonló a fehéredést lehet elérni, mint a rendelőben 30-45 perc alatt. Nagyon sokféle márka van a piacon, ezek különböző koncentrációjú hidrogénperoxidot alkalmaznak, más-más tipusú megvilágító lámpával.

Nekem a Beyond tipusú fehérítővel vannak tapasztalataim, a BriteSmile és a Zoom fehérítővel nincs. A Beyond rendszer a barnás árnyalatú fogakat nagyon hatékonyan fehéríti, a szürkés árnyalatok esetén kevés eredmény érhető el. Foltos zománc esetén a normál fogzománc rész jobban fehéredik, mint a folt, de valamennyi eltérés marad.

A lézer önmagában nem fehérít, ehhez a lézerfénnyel komplementer színű fogfehérítő anyag használata szükséges. Mi elsősorban gyökérkezelt fogak kifehérítésére használjuk, teljes fogfehérítésre nem. A megfelelő fehérítőanyag használata mellett a lézerfény a fehérítést szintén gyorsítja, illetve a fehérítés mélysége a lézersugarak hullámhosszától függően eltérőek.

Például van olyan lézer, mely „deep bleeching” azaz mély fehérítésre képes, ezt a készüléket az Ectoderma lézerklinikán találja meg, ez ugyanis egy speciális lézerkészülék jelenlétét igényli (KTP lézer), mely átlag fogászati rendelőkben nem áll rendelkezésre.

Mikroabrázió során egy speciális anyaggal a felszíni, gyengébb szerkezetű zománcréteget távolítja el a fogorvos max 0,2 mm mélységben. Utána polírozás és fluorid tartalmú paszta alkalmazása szükséges. Az eredmény fokozása érdekében a mikroabráziós eljárást otthoni fogfehérítő eljárással érdemes kiegészíteni. Ritkábban alkalmazott eljárás.

2010. június 29., kedd

Bölcsességfog húzás vagy gyökérkezelés

"Van egy nem túl jó állapotban lévõ bal alsó 8-as fogam, ami az elõtt lévõ korona frontján szuvas, régebb óta érzek idõközönként jelentkezõ nem elviselhetetlen fájdalmat benne.

Jelenleg van egy 3 hete zajló arc, ill. középfül gyulladásom, amire a colitis ulcerosám miatt nem kaptam eddig antibiotikumot. Hogy ezt miért említem? Mert nem meglepõ módon persze ismét fájdogál a fogam...:( Nem tudom eldönteni, hogy a fülfájás sugárzik a fogamhoz, vagy a fogfájás sugárzik a fülemhez...Egy biztos, hogy 3 napja az éjszakáimat Cataflammal indítom (ami lássuk be a colitisem miatt nem túl szerencsés, de szeretnék aludni).

A probléma megoldása lehet, hogy egyszerû, pl.: húzzuk ki a fogam, DE... Kb. 1-1,5 éve a bal felsõ 8-omtól már megszabadultam, nincsenek rossz tapasztalataim, kb. 5 perc alatt végeztünk, nem fájt, és utána sem. A doktor már akkor jelezte, hogy az alsót is likvidálni kéne, de azt is hozzátette, hogy az nem lesz egy ilyen egyszerû eset, mert az alsó, és ott a húzás technikája is más, meg az fájhat, etc...

Hogy is mondjam. Ha nem szégyelném magam, azt hiszem minden fogorvosi kezelés elõtt zokognék, pedig talán 1 rossz felnõttkori tapasztalatom volt, de az sem fájdalom tekintetében. Ezért most rendkívüli módon kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz ha ezt a húzást nem tudom megúszni???? (erre pedig nagyon jó esélyt látok)

Tudni kell rólam azt is, hogy gyûlölöm a fekvõ pozícióban történõ kezelést, és talán a félelmeim egyik oka a szégyen, amit azért érzek, mert túl jók a garatreflexeim...(ha érti ezzel mire célzok). Volt már olyan fogorvos, aki lehordott mindennek ezért, mert hogy fogjam magam vissza, és hogy ez hiszti, hát nem az...

Azt szeretném tudni, hogy mitõl más egy alsó bölcsesség fog eltávolítása, mint egy felsõé? Miért fájhat jobban, ill. az Önök rendelõjében fekve történik-e a kezelés?

Bocsásson meg, hogy ilyen hosszasan feltartottam.

Elõre is hálásan köszönöm válaszát, az eddigi türelmét és figyelmét!"

Leírásából számomra nem teljesen egyértelmű, hogy a bal alsó 8 foga, vagy az elötte levő foga fáj. („nem túl jó állapotban lévõ bal alsó 8-as fogam, ami az elõtt lévõ korona frontján szuvas „).

Egy fogat, ha elkezd fájni még nem feltétlen kell eltávolítani, gyökérkezeléssel a legtöbb esetben még megmenthető.

A bölcseség fognál ez kevésbé van így, mivel ezek nehezen elérhető fogak, ráadásul a gyökereikben sokszor találhatóak görbületek, elágazások, megnehezítve vagy lehetetlenné téve a gyökérkezelést. Egy röntgenfelvétel és a szájvizsgálat alapján könnyen eldönthető, hogy a gyökérkezelés vagy a foghúzás ésszerűbb megoldás.

Ha tehát a hetes fogáról van szó, nagyobb eséllyel a fog gyökérkezeléssel megmenthető, ha a nyolcas, és a fogorvosa már a legutóbbi alkalommal is a húzást említette, akkor itt ez a valószínűbb.

Amennyiben foghúzásra kerül a sor, az alsó bölcsességfog eltávolítása valóban nehezebb lehet, mint egy felső bölcsességfogé, de ez nagyban függ az adott fog elhelyezkedésétől a csontban. Az alsó állkapocs sokkal keményebb, erősebb csont mint a felső, ennek szerkezete jóval puhább, így a fogeltávolítás könnyebb lehet. Alul a bölcsesség fogak sokszor nem törnek elő rendes pozícióba, hanem kisebb nagyobb részben beékelődhetnek az alsó állkapocscsont felszálló részébe, megnehezítve az eltávolítást.

Az alsó nyolcas fogak fájdalma kisugározhat a fül felé, akkor is ha a fogbéllel van probléma, akkor is ha a fogággyal, így ez a jelen helyzetben megmagyarázható.

Van olyan lokálisan alkalmazható antibiotikum – csak abban az esetben, ha a páciens nem penicillin érzékeny – melyet a gyulladt fog eltávolítása után a sebterületre fel lehet vinni, ez 7 napig megfelelő koncentrációban adagolja a szert a sebbe. A hatás lokalizált marad, nem kerül a bélrendszerbe.

A fekve kezelésről: a legtöbb modern fogászati kezelőegység lehetővé teszi a fekve kezelést – a mi rendelőnkben is ilyenek vannak. Ezek a székek ergonómikusak, sokkal kényelmesebbek az orvos számára és sokkalta jobb rálátást biztosítanak a páciens fogaira. Elsősorban a felső fogak kezeléséhez fektetik le a pácienst, ezáltal a felső fogakra, még a leghátsóbbakra is kiváló a rálátás, míg ez ültetett pozícióban nem megvalósítható. Alsó fogak kezelése esetén a páciens rendszerint félülő, ülő pozícióban van, ekkor ugyanis ez a megfelelőbb a kezeléshez.

Nagyon hányingeres páciens esetén lehetőség van émelygés, hányás csökkentő beszedésére a kezelés elött (pl. Daedalon) ez megkönnyítheti a kezelést, sajnos ennek mellékhatásairól colitis ulcerosa esetén nincs megfelelő tudásom, így utána kell nézni hogy alkalmazható e az Ön esetében.

Remélem segítik Ön a fenti információk,

"Hálásan köszönöm válaszát! Azt nem mondom, hogy teljesen nyugodt vagyok, de nagyon sokat segített! :)
A pontatlan fogalmazásért elnézést, de teljes körű volt a válasz. Egyébként a 8-as fogamról van szó. A 6-7 es fog gyökérkezelt, korona van rajta.
Azóta megkezdtük a sinusitis antibiotikus kezelését Suprax formájában, a remélhetőleg megfelelő probiotikus, és egyéb védelemmel. Reménykedve várom a javulást, de az már tökéletesen látszik, hogy ettől a 8-tól is meg kell szabadulnom.

Még egyszer köszönöm a segítségét, a türelmét és a figyelmét."

2010. június 28., hétfő

Fogsor teljes fogatlanság esetén

"Szeretném megkérdezni, hogy a valplast rugalmas ínykapoccsal, az a kivehetõ fogsor rögzítésére szolgál? Annyit tudok, hogy ez egy rugalmasabb anyagból készül, de a kapocs hova kell? Nagyon úgy néz ki, hogy az összes fogam ki kell húzatnom, mert teljesen elsorvadtak, most keresem a megoldást ehhez (mûfogsor alul+felül),de mivel nem akarok kivehetõ protézist, szeretenék egy olyan megoldást, amelyet a pénztárcám is elbír, mert minimál béres vagyok."

A Valplast anyagból készíthető teljes fogsor, amikor egy fog sincs már meg, ebben az esetben nincs semmilyen kapocs.

Készíthető részleges fogsor is, mikor bizonyos fogak még megvannak, és ehhez illeszkedik, illetve kapcsolódik a fogsor. Ebben az esetben a műanyag alaplemezből nem fémkapcsok nyúlnak ki a saját fogak felé és tartják helyben a fogsort, hanem a valplast fogsor részeként, műanyag kapcsok, melyek sokkal esztétikusabbak, mint a fémkapcsok.

Valplast fogsor előnye, hogy valamivel rugalmasabb anyagból készül, mint a hagyományos fogsor, illetve szükség esetén az ínykapcsok esztétikusabbak, ezen tulajdonságai azonban teljes fogsor esetén sokat nem érnek, így teljes fogatlanság esetén a normál műanyagból készített fogsor inkább javasolható.

Mind a Valplast fogsor, mind a hagyományos fogsor kivehető protézisek, a fix fogpótláshoz saját fogak, vagy implantátumok szükségesek, majd ezekre fémkerámia vagy egyéb kerámia koronák, hidak rögzíthetőek.

Jó alternatíva lehet teljes fogatlan száj esetén a mini implantátumok alkalmazása. Ez sem olcsó megoldás, de a hagyományos implantátumokhoz képest kedvezőbb áron elérhető. A fogpótlás ebben az esetben is kivehető, de az állkapocsban levő implantátumokra a fogsor biztonsággal rögzíthető, így beszédkor vagy evéskor nem mozog el mint a hagyományos fogsorok.


2010. június 24., csütörtök

Ideiglenes híd foghúzás után

"Olvastam az egyik előző választ,nekem is ma húzták ki a jobb felső

4-esemet,rettenetesen érzem magam (tiszta M-show)...

Én minél sürgősebb megoldást kerestem,ezért jövő hét pénteken kaphatok

ideiglenes koronát.Mennyi időnek kell eltelnie az ideiglenes korona és a

végleges között?"

Fogeltávolítás után az ideiglenes híd a foghely gyógyulásának idejére, majd ezt követően a fogpótlás elkészültének idejére helyezhető fel. Ez az eltávolított fog roncsoltságától, illetve a páciens gyógyulási hajlamától is függ, átlagosan 4-8 hetet vesz igénybe.

Egy 3 tagú fémkerámia híd kb. 8 munkanap alatt készül el, de ez fogorvosonként, fogtechnikusonként nagyban változhat.

A cirkon hidak elkészülési ideje nagyjából már megegyezik a fémkerámia hidak elkészülési idejével, bizonyos esetekben azonban ennél hosszabb is lehet (pl. ha a cirkonváz külföldi frézcentrumban készül, mint a Procera fogpótlás esetén.)

A sokk egy fogeltávolítás után nagy, ez érthető, hiszen maga a műtét is megterhelő lehet, utána pedig a foghiány látványa nagyon rossz érzés. Ezért természetes, hogy mielöbb esztétikusan pótoltani szeretné. A sietség azonban nem mindig kifizetődő, hosszú távon akár gondot is okozhat, egy elhamarkodott, elsietett lépés!

Először is gondolja végig, milyen módon szeretné az elveszett 4 es fogat pótoltani? Hagyományos híddal, vállas előkészítésű híddal, esetleg van lehetőség csiszolás nélküli hidat készíteni, vagy implantálatni? Milyen a kialakult foghiány elötti és mögötti fog állapota, hiszen ezek a készülő

fogpótlás típusát nagyban befolyásolják! Ha hídpótlás mellett dönt, akkor a foghúzás után 3-4 nappal a hiány melletti fogakat a fogorvos lecsiszolja, erről lenyomatot vesz, majd erre a

fogtechnikus elkészít egy 3 tagú ideiglenes műanyag hidat, melyet másnap fel lehet ragasztani. Ezzel kényelmesen ki lehet várni a foghiány begyógyulását (4-8 hét) Esztétikailag általában kielégítő a műanyag híd, a rágóterhelést azonban nehezen viseli, könnyen törhet, ezért vigyázni kell rá.

Ha csiszolás nélküli híd vagy implantátum mellett dönt, akkor lehet készíteni kivehető kis műfogat, piciny műínnyel a gyógyulás, majd implantálás idejére. Ez valamivel macerásabb, mint az elöbbi, ragasztott műanyag híd, de ehhez a hiány elötti és mögötti fogat egyelőre nem kell lecsiszolni, a mini fogpótlás apró ínykapcsokkal marad helyben.

A gyógyulási időt is érdemes kivárni,. Siettetni nem szabad. A foghúzás helyén a csont lassan telődik fel. Az említett 4-8 hét épp arra elég, hogy már ne érezzen konkrét lyukat a fog helyén, a csontosodás a mélyben azonban még tovább zajlik. Foghúzás után a csontnívó folyamatosan csökken, általában 4-8 hét alatt elér egy szintet, am után már sokkal kevésbé húzódik vissza,

így ekkor már a fogpótlás aránylag biztonsággal elkészíthető.

Ha túl hamar pótlunk, mielött egy véglegesnek tekintett csontszint kialakulhatna, a fogpótlás ahhoz a csontnívóhoz készül el, amelyik állapotban a lenyomatot a fogorvos levette. Ha ezután a csont még visszahúzódik, a hídtest alatt rés fog keletkezni, mely esztétikai és funkcionális szempontból sem előnyös.

"Köszönöm a válaszát!Kutakodtam a nten és olvastam egy ún.adhesív-hídról,amelyet másfél óra alatt elkészítenek egy lépésben...

Hallott erről?Mik a tapasztalatai?"

Igen hallottam erről a hídról. Ez a hídtipus előkészítését tekintve ugyanaz, mint nálunk a csiszolás nélküli híd, anyagát tekintve azonban más. Mi az előkészítésről lenyomatot veszünk és a fogtechnikus készíti el a hidat.

A rendelőben készített híd esetén egy hasonló szerkezetet a fogorvos a szájban készíti el, erről az anyagról és eljárásról azonban nincs tapasztalatom.

Mi a fogtechnikus közreműködésével, szájon kívül, mintán leellenőrizhetően készített változatot alkalmazzuk a rendelőben (BelleGlass, Gradia).

Mindkét esetben feltétel, hogy a foghiány szélessége az egy centit ne haladja meg.

2010. június 23., szerda

Gyökérkezelés hosszadalmasan. Miért nem gyógyul a fog?

"2 éve gyökérkezelt fogamat ez év február első napjaiban felnyitotta a fogorvosom (enyhe tünetek miatt), ekkor kiderült, hogy az egyik fogcsúcsnál gyulladás található. A megnyitás után elviselhetetlen, gyógyszerekre immunis fájdalom napokig, majd első adag antibiotikum kúra (Augmentin), közben továbbra is 2 naponta tisztogatva volt a fog. Eközben fülem, szemem olyannyira begyulladt a foggyulladástól (illetve a hirtelen kiszabadult gennytől), hogy 1 hétig hőemelkedéssel és gyulladt fejjel otthon kellett maradnom. A gyógyszer hatására vmennyit javult a fogam, pár hét után ideiglenes tömést kaptam. Ekkor 2 nap alatt sajnos újra belángolt a gyulladás. Újra kinyitották a fogat, 2 hétig továbbra is csak tisztogatás, majd mivel az ínyemen lévő gennytasak gyors ütemben elkezdett nőni és nagyon érzékennyé vált, a fogorvos újabb, másfajta antibiotikum (Dalacin) szedését kérte. Ezután panaszaim jóformán megszűntek, az ínyen lévő tasak fájdalommentes volt és lejjebb ment, de nem tűnt el teljesen (mintha bekeményedett volna!). 2 hét (folyamatos tisztogatás) múltán (múlt hét hétfőn) gyökértömést kaptam. A múlt hét fájdalommentesen telt, azonban vasárnap este az ínyen lévő tasak fájdalmassá vált és elkezdett nőni újra. Kiújult a gyulladás. A doktor az egyik csatornából a tömést újra eltávolította és nyitva hagyta. Most megint fájó foggal várom a következő vizitet.

Kérdésem lenne, hogy mi az a pont, amikor ki kell húzni a fogat? Normális-e, hogy 2-3 hónapig vesződik az ember egy foggyulladással, holott 2 antibiotikumkúrán vagyok túl, amellett, hogy az orvos 3 féle fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szerrel fecskendezi tele a foggyökereket 2 naponta? Miért nem múlik el a gyulladás?

Előre is nagyon köszönöm válaszát/véleményét, üdvözlettel:"

Leírása alapján úgy tűnik olyan fogorvosa van, aki a legvégsőkig mindent elkövet, hogy a fogát megmentse. Sajnos van olyan, hogy ez nem lehetséges. A gyökerek csúcsán vagy magasabban olyan elágazódások lehetnek, melyekbe nagyon nehéz vagy lehetetlen a fogorvosnak bejutnia, bezzeg a mikrométeres baktériumok bejutnak.

Az antibiotikumok kívülről a csonthártya felől hatnak. Az augmentin (penicillin) és a dalacin a két legmegfelelőbb és leghatékonyabb antibiotikum, melyet a fogászatban alkalmazni szoktunk. Ezek a külső gyulladást a gyökérhártyásól, csonthártyáról lehúzzák.

A lényeg azonban a gyökércsatornában van. A fertőzés a gyökércsúcson túlra mindig innen szivárog ki. Az antibiotikum kívül ugyan hat, de ha belül maradtak bacik, akkor innen újrafertőződik a gyökércsúcs. A gyökércsatornákat sajnos nem lehet a szisztémásan adott antibiotikumokkal kifertőtleni, ezekre lokális fertőtlenítés kell – mint írta, kinyitni, áttisztítani, gyógyszerrel lezárni, újra és újra.

Ha ennek ellenére kiújul a csúcson a fertőzés az arra utal, hogy vagy a gyökércsúcson van olyan delta szerű csatornahálózat, melyet képtelenség kitisztítani, vagy van valahol egy mellékes gyökércsatorna, melyet nem tudott a fogorvos feltárni – ez lehet hogy a röntgenen sem látszódik.

Ha a gyökércsúcsi deltáról van szó, bizonyos esetekben meg lehet kísérelni a fogat megmenteni gyökércsúcs rezekcióval, azaz a fertőzött gyökércsúcs műtéti eltávolításával, ez inkább frontfogakon, 60-80%ban sikeres, moláris fogakon kevésbé, sőt a moláris fogak szájpad felöli gyökércsúcsán nem leheteséges, hiszen túl mélyen vannak a rezekciós műtéthez.

Hogy hol a határ a fogeltávolítás/gyökérkezelés folytatásánál? Ezt a páciens és a fogorvos együtt döntik el. Van aki hamarabb, van aki később dönt úgy, nem ad több esélyt a fognak. Van például egy nyugdíjas fogorvos kolléganőnk, akinek az egyik alsó 7-es fogát kb. egy éve tartjuk tünetmentesen úgy, hogy havonta jön Calcium hidroxid – Klion paszta gyógyszercserére + lézeres fertőtlenítésre a csatornákban. Nem merjük gyökértömni – az ő egyetértésével, mert a röntgen is és ő is bizonytalan ebben, lehet, hogy ha gyökértömnénk, kiújulna a fájdalom. Képtelenség ugyanis feltárni az egyik gyökércsatornát teljesen a csúcsig. Így viszont valahogy egy egyensúlyi állapot állt be, ugyan ideiglenes tömés van a koronában, de neki ez így inkább megfelel, minthogy elveszítse a fogát.

Egy másik páciens pedig semmiképp nem választaná ezt a megoldást, hiszen biztos, sokkal kézzel foghatóbb megoldást szeretne, akkor is ha az adott esetben a fogeltávolítás, majd híd készítés.

Olyan is volt hogy egy pácienssel egy évig tartottuk a lelket egymásban és a fogban, hogy hátha sikerül, majd a végén csak a foghúzást kellett választanunk, mert makacsul ellenált a kezelésnek. Addig reménykedtünk, utána sajnáltuk az eltelt időt…

Mindannyian mások vagyunk és minden egyes eset más és más, így ebben fogorvosával közösen kell döntést hozniuk. A fogorvos el tudja mondani egy egy kezelési lehetőségét előnyét, hátrányát, prognózisát, sikerességének várható szintjét, ajánlatát a kezelésre több szempont szerint, de végsősoron nem ő dönt a kezelésről, hanem a páciens.

Remélem segítik Önt a fenti információk, mielöbbi gyógyulást kívánok,


"Nagyon köszönöm gyors és kimerítő válaszát. Példáival nagyon sokat segített, hisz mint minden elhúzódó betegséget (így a fogét is), talán inkább az ember lelke sínyli meg hosszútávon és bizonyos helyzetekben már nagyon szubjektív, hogy mi a helyes döntés (a szakmai oldaltól eltekintve). Fogorvosom egyetlen hibája, hogy gyakorlatilag szó nélkül végzi a kezeléseket és csak ritkán közli, mi a helyzet. Ezért is merészeltem kikérni a véleményét, hiszen nem fogorvosként, nem tudom eldönteni, hogy ez mennyire gyakori eset. Ezért mégegyszer nagyon köszönöm a példákat.

Egy biztos, hogy holnap kikérdezem alaposan a doktorurat, lesz ami lesz :) "

2010. június 22., kedd

Fogászati árak, cirkonkorona típusok

"Éppen egy héttel ezelőtt kaptam meg fémvázas, porcelánborítású háromtagú hidam jobb alsó rágófogaimra. (Kb másfél éve elvesztettem egy "ottmaradt" tejfogam, és a hiány pótlására készült ez a megoldás a szomszédos fogak lecsiszolásával) Esztétikai szempontból semmi kifogásolni valót nem találok rajta, kifejezetten szép munka! A problémám az, hogy folyamatosan fémes ízt érzek a számban, és a híd irányából szinte folyamatosan bizsergést, és tűszúrásszerű fájdalmat a nyelvem azon részén mely folyamatosan érintkezik a híddal. 3-4 napja viszket a bőröm, de lehet, hogy ezt már csak magamnak "generáltam"... A két csiszolt fognál a tagok alsó nyelv felöli részén egy-egy vékonyka sáv nincs porcelánnal borítva. A kezelőorvosom szerint ez kötelező.

El kell mondanom azt is hogy bal oldalon alul már van egy kb 10 éves egytagú szintén fémvázas porcelánborítású koronám, amellyel sem most, sem korábban semmiféle problémám nem volt -ezen nincs sehol porcelánfedés nélküli sáv- az első pillanattól a sajátomnak éreztem.

Kezelőorvosom tájékoztatott, hogy ha nem tudom megszokni ezt a helyzetet, ki fogja cserélni cirkónium hídra. (korrekt módon az új híd árába beszámítja a régit) Azonban mielőtt kifizetnék -számomra még úgy is- egy kisebb vagyont, tanulva tapasztalataimból, szeretnék több forrásból, megfelelő információkra szert tenni. A hosszas bevezetés után az alábbi kérdéseim lennének:

A cirkonium híd nem fog a másik oldalon található régi egytagú fémvázas koronámmal "kapcsolatba lépni", és újra hasonló kellemetlen jelenséget produkálni? (a régi koronámhoz nem nyúlnék, jóban vagyunk egymással:) ) A cirkónium fémallergiát, vagy arra utaló tüneteket nem vált ki? Érdemes lenne a hídcsere előtt cirkoniumra "tesztelni magam"? Vagy szükségtelen mert a cirkóniumnak nincs ilyen "rossz" tulajdonsága? Vagy tudna más megoldást ajánlani?

Ha szükségesnek látja, hogy más szempontokat is vizsgáljak döntésem előtt, kérem bátran hívja fel rá figyelmem!

Nézegettem az Önök árlistáját, és nem teljesen egyértelmű nekem a "zirkonzahn" korona 49000ft/tag-ra lenne szükségem? Ha igen, ez tartalmazza a porcelán fedés árát is, vagyis komplett ár? (ez olyan "kevésnek" tűnik, kezelőorvosom 65000Ft-ért készíti el tagonként... érdemes lenne ennél kérdésnél is több szempontot vizsgálni? Más a technológia, és ez az árakban is tükröződik?)

Hálásan köszönöm válaszát!!!

Rám szánt figyelmét,és idejét is köszönöm!"

Az új fémkerámia fogpótlással kapcsolatos panaszok kapcsán csak találgatni tudok, a korrekt diagnózishoz szájvizsgálat, sőt allergológiai vizsgálat illetve fém oldhatósági vizsgálat kellene.

A fémperem a nyelv felöli oldalon teljesen normális, a legtöbb fogtechnikus úgy készíti el a hidakat, bár ezt az orvos is kérheti - vagy nem kérheti. Általában kérni szoktuk, mivel így az adott területen vékonyabban lehet elkészíteni a koronát, nem kell a porcelánnak a kényes fognyaki területen az íny közelében plusz helyet csiszolni, ezáltal több foganyagot lehet megőrizni és az ínyszélnél a vékonyabb koronaszél kevésbé okoz ínygyulladást.

A fémes íz érzéséről:

Elképzelhető hogy az új fémkerámia fogpótlás fémváza egészen más összetevőkből van, mint a régi. A technika sokat változott 10 év alatt, jelenleg rengeteg különféle összetevőjű fémváz anyag van a piacon. Mi öt különböző fogtechnikával dolgoztatunk, mindegyikőjük más-más márkájú fémötvözetet használ. Nekünk az egyetlen kikötésünk, hogy nikkelmentes legyen a fémanyag, a márkát a fogtechnikus szabadon választja. A nikkelmentesség azonban nagyon nagyon fontos, egyre több a nikkelallergiás páciens, így ennek a fémnek az alkalmazása szerintünk nem javasolt.

Lehet valaki allergiás más összetevőre is, általában 3-4 nagyobb arányú fém és több kisebb ötvöző elem keverékéből állnak ezek a vázak. Kérdéses esetben érdemes fémallergológiai vizsgálatot végeztetni, bár sajnos ez meglehetősen drága, 30.000 Ft körül van egy fogászati allergológiai vizsgálat a Budai Allergia központban, ahova mi küldjük a pácienseinket.

Lehet az is, hogy nem allergiáról van szó csak a kérdéses fémet az Ön nyála valahogy jobban "oldja". Nem tudok rá jobb szót, bár nem igazán oldásról van szó de úgy lehet a legjobban elképzelni, az elektronok könnyebben mobilizálódnak bizonyos nyálösszetételben bizonyos fémeknél. Ilyen vizsgálatot ha jól tudom a Stomatológiai Klinikán (Bp. Szentkirályi u.) végez a Vukán doktor, saját fejlesztésű gépével, ilyen eszköz egyelőre piacon nem kapható én is csak hallomásból tudom, hogy lehetséges ez az oldhatóság mérés.

Én mielőtt ezt az új szép és elmondása szerint korrekt hidat lecserélném, e fentieknek néznék utána, hiszen az okot is jó lenne kitalálni, hogy miért történik mindez, így könnyebb lenne később megelőzni, illetve most megfelelően átgondoltan lépni.

További kérdéseire pontokban válaszolnék:

1. A cirkonium híd nem fog a másik oldalon található régi egytagú fémvázas koronámmal "kapcsolatba lépni", és újra hasonló kellemetlen jelenséget produkálni? (a régi koronámhoz nem nyúlnék, jóban vagyunk egymással:) )

A cirkon vázas porcelán híd nem tartalmaz fémet. A cirkon a porcelánhoz hasonló anyag, nem fémes elem. Ezért nem gondolom, hogy a két híd kapcsolatba lépne.

2. A cirkónium fémallergiát, vagy arra utaló tüneteket nem vált ki? Érdemes lenne a hídcsere előtt cirkoniumra "tesztelni magam"? Vagy szükségtelen mert a cirkóniumnak nincs ilyen "rossz" tulajdonsága?

Mint írtam, a cirkonium nem fém. Ha tesztelné magát - ami nagyon jó ötlet - akkor a teljes fogászati sort le kellene tesztelni. Ez a fogászatban leggyakrabban alkalmazott fémes és nem fémes anyagokat tartalmazza. Nem tudom, hogy cirkonra van-e allergia, én még nem hallottam, bár pár hete voltam egy nagy allergológiai konferencián és ott nem mondták. Sajnos azt sem tudom, hogy van-e cirkonra allergia teszt, de nem hiszem.

3. Vagy tudna más megoldást ajánlani?

Ha szükségesnek látja, hogy más szempontokat is vizsgáljak döntésem előtt, kérem bátran hívja fel rá figyelmem!

Lényegében az első részben erre válaszoltam. Szerintem az okot mindenképp ki kellene deríteni és csak utána tovább lépni, hogy milyen legyen az új fogpótlás. Persze amíg kiderül az ok, e panaszokat okozó hidat le lehet venni, ideiglenes műanyag hidat készíteni míg el nem dől, hogy milyen anyagból készüljön a következő híd.

4. Nézegettem az Önök árlistáját, és nem teljesen egyértelmű nekem a "zirkonzahn" korona 49000ft/tag-ra lenne szükségem? Ha igen, ez tartalmazza a porcelán fedés árát is, vagyis komplett ár? (ez olyan "kevésnek" tűnik, kezelőorvosom 65000Ft-ért készíti el tagonként... érdemes lenne ennél kérdésnél is több szempontot vizsgálni? Más a technológia, és ez az árakban is tükröződik?)

Nálunk a pantográf Zirkonzahn cirkon-porcelán korona teljes ára (csiszolás, lenyomat, ragasztás stb.) 49000 Ft. A CAD-CAM Zirkonzahn korona 59000 Ft koronánként. A pantográf technológiával készülő korona pontosságában a fémkerámia vázakhoz hasonlítható ebben az esetben a fogtechnikus kézzel faragja ki a cirkonvázat (a fémvázat ugyanúgy kézzel öntik). A CAD-CAM technológia esetén a faragás számítógép vezérelte, ezáltal extrém pontos. A porcelán leplezőanyagot mindkét esetben a fogtechnikus viszi fel rétegenként, így küllemre a két korona teljesen egyformán néz ki.

2010. június 21., hétfő

Fogínysorvadás a porcelán korona fölött

"Fogínysorvadással kapcsolatos internetes kersegélés során akadtam az e- mail címéhez. A problémám a következő. Felső fogsoromon metszőfogtól metszőfogig korona található. ( 6 darab) Jobb oldali metszőfogamnál a korona fölött hitrelen előtünt a fognyak. Már elég látványosan. Ön szerint lehet megoldást találni rá, hogy ne keljen az egész koránt levenni? Vagy milyen lehetőségek vannak kezelésére? Elnézést a szakszerűtlen szavakért, de remélem azért így is értelmezhető. Előre is nagyon köszönöm a válaszát."

Kedves J.!

Fogpótlás széle mellett az Ön által említett íny visszahúzódás sajnos előfordulhat.

Az íny visszahúzódik egyrészt a kor előrehaladtával biológiailag teljesen normális csontpusztulás eredményeként, illetve a régebbi, hagyományos csiszolással készített fogkoronáknál előfordulhatott, hogy a korona széle irritálta az ínyt ami erre visszahúzódással reagálhat.

Biztosat látatlanban nem lehet mondani, de elképzelhető, hogy ez az állapot korrekt módon elsősorban korona cserével javítható. Fontos megállapítani, hogy mi okozta ténylegesen a visszahúzódást, ezután lehet eldönteni a kezelés módját.

Gondolati síkon elképzelhető lehet a fognyak tömése az korona felett, de ez az íny közelében korrektül nem végezhető el, és esztétikailag sem nyújt szép látványt.

Amennyiben a koronája vállas előkészítésű, pontosan zár és a korona széle szépen besimul a fog vonalába, tehát az íny visszahúzódást valami más idézte elő, meg lehet még próbálni parodontológus szakember véleményét kikéri esetleges ínyplasztika lehetőségéről, de ez nagyon ritka esetben szokott eredményes lenni.

Amennyiben új koronát készíttet, úgy mindenképp érdemes a korona csiszolásakor vállas koronaelőkészítést alkalmazni, ez sokkal kíméletesebb az ínyhez mint a régi technika , a porcelán korona széle besimul a fog felszínébe, nem lóg azon túl.

Remélem segítik Önt a fenti információk és megtalálja az Önnek legmegfelelőbb megoldást.