Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. november 18., szerda

Fogínyvérzés lehetséges okai

"Ínyvérzés... Egy 20 éves emberke vagyok. És hát a fogaim véreznek. Már mint már gyerek koromban sokkat véreztek mert nekem kicsik a fogaim. ÉS így könyen megsérült mindig. DE 19 évesek kromban elmentem pár fogam tõmetni és a tõmés elõtt leszedték az õszes fog kõvem és azotta sokkal roszabb már mint hogy fogselymezhetek meg hasonlok és még roszabb lett mert mára már kicsit fály is a fogam és csak elmosolygom magam vagy bele harapok a kenyérbe és azt látom hogy most is vérzik a fogam.Mit csináljak??"

Bár fogainak vérzéséről ír levelében, véleményem szerint a fogínye vérezhet. A fogak maguk nem véreznek, csak a fogágy, illetve az azt beburkoló rózsaszín íny (foghús) abban az esetben, ha gyulladásban van. A fog maga csak akkor vérzik, ha baleset következtében eltörik és a fogbélpulpa, a benne levő apró erekből elkezd vérezni.
Sajnálattal olvasom, hogy a fogkő-eltávolítás után rosszabb lett, ennek kellene ugyanis segítenie, a gyulladást csökkentenie, azáltal, hogy a gyulladást fenntartó tényező – a fogkő – lekerül a fog nyakáról, azonban sokszor előfordul, hogy egy alkalom nem elegendő. A fogkőlevétel a szájhigiéniás kezelés egyik lépése és komoly gyulladásos panaszok esetén többször meg kell ismételni, akár kiegészítő kezelésekkel együtt (fogágytasakok kitisztítása, kürettálása, lézeres kezelése, sópolírozás, fertőtlenítő öblögető alkalmazása stb.). Vannak olyan páciensek, akiknél általános háttérbetegség is fennáll, ilyenkor a fogínygyulladás szakszerű kezelése mellett előfordulhat, hogy a háttérbetegséget is kezelni kell (ilyenek lehetnek: immunbetegségek, vitaminhiányok, stb.).

Fogínygyulladás, fogínyvérzés esetén, amennyiben háttérbetegség nem áll fent, vagy ez kezelt, a legfontosabb teendő az alapos fogmosás. Nem csak a fogak alapos tisztítása, hanem a fognyaknál a fogíny körkörös átdörgölése, a lepedék alapos eltávolítása (fogmosás naponta minimum kétszer minimum 2 percen keresztül!). Emellett a folyamatos professzionális tisztántartás – azaz rendszeres időközönként a fogorvos, dentalhigiénikus által a fogkövek eltávolítása, mély fogínytasakok kitisztítása – mivel ezek sajnos a páciensek számára egyszerű fogmosás során nem elérhetőek.
A szakszerű ellátás érdekében azt javaslom, mindenképp keresse fel fogorvosát, hiszen a folyamatosan fennálló ínygyulladás hosszú távon a fogak meglazulásához vezet.

5 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!

    Kislányomnak okt. közepén esett ki a jobb fölső egyese, a bal valamivel késöbb.Azóta se nőtt ki a maradó foga. Talán látszódik egy kicsit a jobb oldali, de nem töri át az ínyet.Félek fogcsíra hiánya van, mert négy évvel idősebb nővérének mindkét kettes fogcsírája hiányzik.
    Még ne agódjak, lehet, hogy ilyen késve indul be a fog növekedése? Ha nem tud áttörni, akkor rá lehet-e segíteni? felvágni az ínyét v. ilyesmi?

    Válaszát előre is köszönöm? T. Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Doktornő.
    21 éves lány vagyok. Az a kérdésem, hogy vajon mitől lehet az, hogy (csak fogmosáskor) vérzik az ínyem? Sem étkezéskor, sem máskor soha, és mindig az elülső alsó 3-4 fogam. Valamint ugyanekkor, ha kicsit megnyomom a vérző területet, gennyszerű valami jön ki? válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen, A vérző íny ínygyulladást jelent. Sokszor az íny alatti fogkövek okozzák, melyek a laikus páciens számára nem láthatóak. Mindenképp forduljon fogorvoshoz, fogkőeltávolítás, professionális dentalhigiéniai kezelés szükséges, mely fél évente ismételendő.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Doktor Nő!
    A fiam már 24 éves, rendszeresen jár fogászatra. A fogai egészségesek, fél évente leszedik a fogköveit, mégis vérzik az ínye. Reggelre véres a párnája, már arra is panaszkodik, hogy napközben is vérzik. Fél, hogy elveszíti a fogait. A fogazata egészséges, ezt tőlem örökölte, nekem sincs rossz fogam, szép fehérek. Az édesapja viszont hasonlóan vérzőíny problémával küzdött. Mit tanácsol?
    Tisztelettel: Obermajer Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó,
      Biztos választ csak személyes vizsgálat alapján lehetne mondani.
      Előfordulhat, hogy a fél évenkénti fogkő eltávolítás nem elegendő a fia számára, nekem van olyan páciensem, aki havonta jár szájhigiéniai kezelésre.
      Az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem megfelelő a fogmosási technika, ez banálisnak tűnik, ám nagyon komoly problémákat okoz.
      Előfordulhat az is, hogy valamilyen immunológiai probléma van a háttérben, melyet parodontológus szakorvossal érdemes kivizsgáltatni, bár jellemzően az ilyen betegségek éppen a kevés tünet miatt nem kerülnek felfedezésre.
      Mindenképp javasolt parodontológus szakorvos megkérdezése személyes szájvizsgálat alapján.

      Törlés