Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 2., szerda

Fogkorona, fogászati lenyomat, fogcsiszolás

"Már elkészült porcelánkoronámat nem sikerült berakatni egy héttel a mintavétel után,
mert technikai malõr miatt a fogászat aznap nem üzemelt (konkrétan áramszünetük volt).
Ezt követõen pedig külföldre utaztam, így nem tudok hetekig eljutni a beragasztásra. Kérdésem az lenne mennyire fog ránõni a csapos felépítményre a fogíny? Mert gondolom rögtön gyógyulásnak indul a csiszolás után. A fogíny alá lett csiszolva,-gondolom ez a vállas technika -hátsó rágófognál. Illetve mit tehetek, hogy ne kelljen a berágásnál nagyon szenvedni vele?
Vagy lehet valamilyen eszközzel az íny alá nyúlni? Vagy esetleg valamilyen kezeléssel fellazítják az ínyt? Ettõl viszont ismét vérezhet,ami biztos nem kedvez a beragasztásnak."


Amennyiben a fogcsonk hosszabb ideig szabadon, végleges vagy ideiglenes borító korona nélkül marad, úgy valóban lehet számolni az íny helyzetének megváltozásával és ami nehezebb a korona poziciójának megváltozásával is. A szabadon hagyott lecsiszolt csonk ugyanis nincs a rágósíkban, nem támasztja semmi, ilyenkor valamilyen szinten „mozgásba lendül” és minimálisan elmozdul – felfele illetve oldalirányban. Ez a minimális elmozdulás azonban a legtöbb esetben azzal jár, hogy az előző állapotra elkészített korona nem, vagy csak utólagos korrekció során ragasztható be, erre sajnos számítani kell.

Az ínyről: A vállas csiszolás lényege nem az íny alatti csiszolás. A vállas csiszolás lényege az, hogy a fog nyaki területén egy finom vállat képez ki a fogon a fogorvos, mégpedig azért, hogy az elkészülő korona széle, amely kb. 1,2 mm széles, ebbe a vállba feküdjön bele, ezáltal az elkészült korona széle nem fogja irritálni az ínyt, nem hoz létre következményes ínygyulladást, mint ahogy a hagyományos csiszolással készített koronák esetén ez előfordul. A váll kiképzése lehet íny feletti és íny alatti. Az íny szempontjából az íny feletti, vagy az íny szintjében futó kiképzés lenne ideális, ez azonban a legtöbb páciensnek nem felel meg, mivel esztétikailag nem ez a legszebb megoldás. Ezért a látható területeken a fogorvos a vállat finoman leviszi az íny alá, így az elkészülő korona záródási széle végül láthatatlan területre kerül. Amennyiben az íny visszaborul a várakozás során a vállra, akkor a fogorvos egy kis fonalat visz újra a fogcsonk köré – ugyanúgy ahogy a lenyomat során – ezzel egy kicsit eltávolítja az ínyt a válltól, majd beragasztja a koronát. Ehhez lehet hogy kis adag érzéstelenítőre is szükség van, attól függ, hogy milyen mélyen lett az íny alatt a váll kiképezve, illetve hogy milyen feszesen tapadt fel az íny. Ez a beavatkozás a végeredményt nem befolyásolja, hiszen a lényeg a váll kiképzésén van, az íny a korona nyakán a legtöbb esetben újra szépen megállapodik.

Köszönöm a gyors válaszát!
Igen volt egy gyógynövényes fonal körbevezetve az íny alatt-rettenetes ízzel ,
hát akkor ezt tűnik most újra élvezhetem, bár az talán vérzéscsillapító volt.
Azért remélem, az elmozdulás miatt nem kell új koronát készíteni majd.
Nagyon megbízom az orvosomban és szépen dolgozik csak nem tudtam tőle már kérdezni,
az asszisztens pedig nem tudott biztosan válaszolni, ezért jó hogy van ez az on-line lehetőség.
További jó munkát kívánva!

12 megjegyzés:

  1. Fogcsiszolás után mikortól lehet fogat mosni? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szeretném megtudni, hogy húzás után mennyi idő kell a mintavételhez Felső bal 2. fog esetén?

    VálaszTörlés
  3. borzasztó 2 éve csináltattam egy cirkónium köves fogkoronát és ,,fáj mert már nem zár rendesen a korona ,-kilátszik a csiszolt fog.Így hogy merjem a többi fogaimat megcsináltatni

    VálaszTörlés
  4. Az íny visszahúzódásával a fogcsonk fognyaki része megjelenhet. Ha a korona alatt a fog nem gyökérkezelt, akkor ez hidegre érzékennyé válik. Ennek a jelenségnek azonban semmi köze nincs a cirkonhoz, mint anyaghoz. Ugyanez előfordulhat más váz, például hagyományos fémvázak esetén is. Leggyakoribb okai a csiszolásban keresendőek. Ha pl. nem vállas csiszolással készült a korona, hanem hagyományos íny alatti csiszolással, ez utóbbi az ínynek nem kedvező, a korona széle eláll, mely ínygyulladást provokál, emlyre az íny visszahúzódással válaszol. Vállas csiszolással az ilyen jellegű probléma tehát elkerülhető, nem a cirkonban van a hiba.

    VálaszTörlés
  5. Szeretnék érdeklődni,hogy esztétikai szempontból lehet fogat csiszoltatni/reszeltetni?(nem tudom mi a megfelelő kifejezés)ugyanis az egyik szemfogam hosszabb mint az összes többi fogam,teljesen kilóg a sorból,és ez engem egyre jobban zavar.hol lehet ilyet csináltatni?előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen, látatlanban erre nem sok mindent tudok írni, de gyanítom, hogy ha soron kívül álló fogról van szó, akkor arra fogszabályozás, porcelán korona vagy héj jöhet szóba ahhoz, hogy esztétikailag rendezni lehessen a mosolyt. Millió egy variáció van, ahány száj, annyi fogászati státusz. Picit finoman lecsiszolni egy fog éléből akkor szoktunk, (ez tized milimétereket jelent), ha az ferdén vagy élesen letört és ezt kell finoman legömbölyíteni. A zománc alatt egy miliméterre az érzékeny dentin van, így a fogakat nem lehet kényünk kedvünk szerint csiszolgatni, ez sajnos nem működik. Ha formát kell változtatni, azt koronával vagy héjjal lehet, komolyabb rendellenesség esetén pedig mindenképp fogszbályzás javasolt.

    VálaszTörlés
  7. Szép jó napot kívánok!
    Lenne egy kérdésem,fém porcelán koronát helyeztek fel nekem,jobb felső 1-2-es,a korona hátsó részéből sokat kellett csiszolni,egy picit így kilátszik a fém,késöbbiekben lehet ezzel problémám?a korona élettartalma csökken?
    válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel :Attila

    VálaszTörlés
  8. Jó estét!

    Nekem az a gondom hogy az első két fogam egy kicsit nagyobb és ez nem tetszik nekem, de viszont a végei feketék is, de még soha egy fogorvos nem csinálta meg.. de lehet jobban nézne ki ha lenne egy esti fogszabályzom, mivel nem tökéltes azért a fogam..
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv.: Zsuzsa

    VálaszTörlés
  9. Kedves Zsuzsa,

    A fogak formáján és színén nagyon sok mindennel lehet javítani. Esztétikus töméssel, porcelán héjjal vagy koronával. A fogszabályozó nem változtat a fogak formáján, hanem azoknak a fogívben való kedvezőbb elhelyezkedését segíti, illetve a fogszabályozó kezelésekkel a harapási rendellenességeket próbáljuk kezelni.
    Próbáljon meg esztétikai fogászatot felkeresni, talán segíteni tudnak.

    Minden jót kívánok,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  10. üdvözlöm Doktor Úr! én most csináltattam porcelán fogpótlást de olyan mintha a nyelvemmel mögé tudnék picit nyúlni és a lepedék is odafér evés közben után.ez természetes vagy a ragasztással lehet valami probléma?válaszát előre köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Üdvözlöm

    Érdeklődni szeretnék hogy a bal alsó 5-ös fogamra valószínű koronát kell helyezni. Az érdekelne, hogy ilyenkor csak a sérült fogat "csiszolják" meg, vagy a mellette lévő két ép fogat is?

    VálaszTörlés
  12. Kedves Zsolt,

    Csak a sérült fogat kell előkészíteni. A mellette levő fogakat nem.

    Foghiány esetén adódik olyan szituáció, mikor a hiány mellett ép fogak vannak és ezek lecsiszolásával lehet hidat készíteni, mely pótolja a hiányzó fogat.

    Leírása szerint azonban Önnél nem ez a helyzet, hiszen nem hiányzó fog pótlása történik, hanem sérült koronájú fog restaurációja koronával.

    Minden jót kívánok,

    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés