Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 17., csütörtök

Gennyes fog - húzás vagy gyökérkezelés?

"Nemrég begyulladt az egyik fogam (bal felsõ második). (Vagyis csak azt hittem, hogy a fogam.) Elmentem a fogorvosomhoz, szinte azzal fogadott, hogy ennek a fognak annyi. Ugyanis addigra már kifakadt és a fog és az íny között (elõl) jött a váladék. Mondta, hogy mivel nem a fogon keresztül gyulladt be, ezért ha nem húzza ki a fogat, nem tud kitisztulni és mindig begyulladhat. Azért mondta, hogy van még remény. Mivel tömve volt a fog, kiszedte a tömést, kiderült, hogy ideg már nincs a fogban, viszont nincs is semmi baja. A fogat nyitva hagyta. Azóta visszamentem kezelésre egy párszor, kitisztította a fogat, aztán a múlt pénteken végre meg is röntgenezte, amibõl kiderült, hogy a fog mellett-felett van egy kis üreg, amit elvileg - az õ elmondása szerint a baktériumok alakítottak ki, és ez most begyulladt. Azt mondta, hogy szerinte ez kb. egy éves folyamat. Kérdeztem, hogy eddig miért nem éreztem belõle semmit. Mondta, hogy legyengült szervezet is lehet az oka... Ami helytálló lehet, mivel nemrég kórházban voltam, és meglehetõsen legyengültem. Perspektívaként foghúzást - majd fél év múltán mûfogat ajánlott vagy lehetõségként megemlítette, hogy ad gyógyszert, kitisztul...de lehet, hogy bármikor ismét begyullad. Nos szerintem megérne egy próbát.
Ön mit gondol?
Tudom, így a távolból nehéz, vagy talán lehetetlen állást foglalni, de Ön szerint is menthetetlen a fogam?"

Röntgen nélkül látatlanban csak találgatni lehet, hogy mi is a fogával a helyzet.

Amennyiben egy fogba mély a szuvasodás sajnos a tömés már nem minden esetben segít és megvan a veszélye, hogy a tömés ellenére a fog elhal.

Ez bekövetkezhet úgy is, hogy a páciens hamar észleli, mert hamar fájni kezd és lappangva is, mint az Ön esetében.

Ha a szuvasodás miatt a fogbél befertőződik, a genny utat keres magának – így alakul ki a fog gyökércsúcsa felett a gyulladásos elváltozás, melyet röntgenkép alapján lehet kimutatni. Nagyon sokszor ez is fájdalmatlanul alakul ki, csak véletlen röntgenleletként fedezi fel az orvos, van hogy innen a genny tovább halad a csonton át és az ínyen törelő, ezt fisztula nyílásnak nevezzük. Sokszor ez még mindig fájdalmatlan, épp azért mert a genny utat talált, így nem alakul ki fájdalmas feszültség a fog gyökérhártyájánál. Valóban előfordul, hogy a lappangó elváltozás akkor derül ki, mikor a szervezet ellenállóképessége más betegség miatt leromlik, így az addig úgy ahogy egyensúlyban levő gyulladás felerősödik és hirtelen megjelennek a tünetek.

A fenti esetben a lehetséges kezelés elsősorban a gyökérkezelés – mint ahogy azt Önnél is elkezdték, vagy rosszabb esetben a fogeltávolítás. Hogy a gyökérkezelésnek milyen esélyei vannak, érdemes e időt, energiát és pénzt szánni rá, ezt röntgen alapján illetve az egyéni elvárások alapján lehet eldönteni. Van aki minden áron szeretné megmenteni a fogat és hajlandó visszajárni többször, míg a kezelés befejeződik, van aki azonnal a húzás mellett dönt. Egy komolyan gennyes fognál valóban előfordul, hogy hosszabb időn át kell visszajárni. A fogba gyógyszer kerül, többször át kell tisztítani. A cél, hogy a gyökércsatornák teljesen sterilek legyenek, ekkor lehet gyökértömést alkalmazni. A gyógyszer mellett egyes rendelőkben lézeres gyökércsatorna tisztítás is bevethető, ami tovább segíti a csíramentességet így nagyobb esélyt adva a gyógyulásnak.

Az eredmény függ a gyökércsatornák átjárhatóságától, a gyökerek anatómiai felépítésétől, a fog feltárhatóságától. A feltárhatóságot szintén segítik a hagyományos manuális technikák mellett az elektromos gyökércsatorna bemérők. Egy második nagyörlőben 3 gyökér van, sokszor 4 gyökércsatornával, tehát nem egy egyszerű vállalkozás e fog gyökérkezelése.

Remény feltétlen van, de azt is látni kell, hogy előfordulhat, hoyg többszöri kezelés ellenére sem sikerül megfelelő eredményt elérni és ebben az esetben a fogat mégis el kell távolítani.

6 megjegyzés:

  1. Balrol a felsö masodik fogam mar kb 4 honapja gennyes. 15 eve egy bolgar fogorvos megprobalta kihuzni ugyezt az emlitet fogam, de mar az inekcio annyira fajt hogy majdnem eszmeletem vesztettem es elmentem. Egy osztrak fogorvosnö nem huzta ki hanem betömte es sok evig nem volt panaszom vele. Ez a fogam sajnos neha begyulladt de a gyulladas el is mult beavatkozas nelkül rövid idön belül.Kb egy eve kiesett a 15 eves tömes es most mar nem akar gyuladas vissahuzodni mar 4 honapja. Valamiert ez a gyuladas majdnem elmebetegseget eredmenyez vagyis komoly felelemrzetet es zavarodotsagot. Csak ugy tudom ezt ellesulyozni hogy allandoan ittas vagyok habar ez nelkül se alkoholista nem vagyok sem pedig valamely psziches betegsegben szenvedek. Egyszerüen nem tudom hogy mitevö legyek. Nagyon felek e gennyes fog kihuzasatol.

    VálaszTörlés
  2. Mert hülye vagy, igyál még inkább az tuti segít, mint, hogy kihúzzák.

    VálaszTörlés
  3. Egyszer minden fájdalom véget ér.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1 válaszadó ! ezt jól megmondtad neki. Bizony az alkohol nemfog segiteni rajt de annyira félti a fogát hogy bánatában részeg. Én is féltem a fogaimat az a legnagyobb kincsem, de azért ha baj van vele nemrúgok be.

      Törlés
  4. hátul a tömött fogambol le tört 1 darab és kellemetlen a szaga és sárga folyadék jön ki belöle ami nagyon büdös


    ezt ki ehet huzni vagy bele fogja törni a fog orvos??

    VálaszTörlés
  5. Kedves Névtelen,

    A sárga büdös folyadék gennyesedésre utal. Hogy a fogágy gennyesedik, vagy ciszta van a fogon, ezt röntgenkép alapján lehet megmondani. Mindenképp forduljon mihamarabb fogorvoshoz,

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,

    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés