Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 29., péntek

Fogínysorvadás, mozgatható fog

"Elmúltam 50 éves. Van két fogam, amelyek erős rágásra érzékenyek. Kézzel kismértékben mozgathatók. Egyébként a fogak „épek”. Az ínyem néha érzékeny, gyulladt. Fogmosáskor csak nagyon ritkán, elvétve vérzik. Munkatársam saját tapasztalata alapján íny alatti fogkő eltávolításról beszélt nekem. Interneten olvastam a „kürettálásról”. Kérdezem hogy mozgó fogaim megmentésére ez az eljárás alkalmas, vagy ki kell húzatni őket? Mikor késő már ezt a kezelést elkezdeni? Ez az eljárás mennyire időigényes illetve hány kezelés szükséges?"

A kezelési tervet csak röntgenfelvétel és szájvizsgálat alapján lehet készíteni. A röntgen megmutatja, hogy mennyire pusztult el a csontos fogágy a fog körül, van e fogkő, mi a helyzet a gyökerekkel, stb.. A harapási viszonyok, mellette-szemben levő fogak, vizsgálata során kideríthető az oka is, hogy miért csak épp ez a két fog lazult meg – érdemes átvizsgálni, hogy a többiekkel mi a helyzet. Ezután lehet a mikor, hogyan stb. kérdésekre megfelelő válaszokat adni. Vannak olyan esetek, mikor egy-egy harapási szituáció, fogkőfelrakódás, elálló tömés vagy koronaszél miatt alakul ki lokális csontpusztulás, de van olyan is, mikor nem lehet az okát mással magyarázni, mint valószínűsíthetően immunológiai háttérrel (pl. sok esetben találkozni olyannal, hogy a páciens minden foga ép, csak az első nagyőrlő fogai körül jelentkezik lokális csontpusztulás – ilyenkor lokális immunológiai problémát gyanítanak a 6 éves korban elsőként előtörő első nagyörlők kapcsán).
Minden esetben az első lépés az alapos szájhigiénés kezelés szokott lenni, ultrahangos fogkőeltávolítással, a meglazult fogak esetén pedig a fogorvos mérlegeli a kürettálás, lézeres tasakkezelés lehetőségeit – és ha a fog nagyon meglazult, a foghúzást. Bizonyos eseteket specialistához is irányíthat a fogorvos, ez a témakör a parodontológus szakorvos feladata, ő további kezeléseket is javasolhat, mint nyitott kürett, csontfeltöltés, membrán behelyezése, stb.

2010. január 26., kedd

Foghúzás helyett, vagy ha kell, fájdalommentesen

"Nekem van egy olyan problémám, hogy van két front fogam bal 2-es és jobb 3 as. Sajnos letört be volt gyúlladva és egyszerûen letört....Az a kérdésem, hogy szeretném kihúzatni....de mivel nem nagyon van a fogból, nem tudom hogyan lehetne azt kihúzni?Milyen egy mûtét?Altatásban végeznek-e fog eltávolítást?Nagyon félek a fogászati kezelésektõl, és szeretnék egy kiméletes megoldást a számomra.Én egy olyan fogorvost keresek aki tûrelmes, és fájdalommentesen végezné el a beavatkozást.Elnézést a sok buta kérdésért, de remélem megérti ha azember fél...."

Amennyiben egy fog nagyon gyulladt és letört még akkor sem biztos, hogy a fogeltávolítás a legelső amit a fogorvos javasol. A foghúzás a legutolsó amihez az orvos nyúl, ha már valóban nincs több lehetőség a fog megmentésére. Foghúzás helyett, amennyiben a fog állapota ezt megengedi, egy röntgenfelvétel alapján ellenőrizhető, hogy van e lehetőség gyökérkezelésre, a fog felépítésére és esztétikus koronával való ellátására, mellyel az eredeti állapot szépen helyreállítható. Mielött egy biztos foghúzásba beletörődne és belekezdene, kérje ki egy személyes állapotfelmérés alkalmával fogorvos kolléga szakvéleményét.

Ha valóban nincs más megoldás és tényleg el kell a fogat távolítani, a letört foggyökér bizonyos esetekben egyszerűbben, néha feltárással távolítható el, ez egy rutineljárás a fogorvosi rendelőben. Komolyabb műtétre fogeltávolítás során inkább az őrlőfogak eltávolításánál kell számítani, a metszőfogak eltávolítása nagyobbrészt egyszerűbb feladat, még akkor is ha a fog koronai része letört, ilyenkor ugyanis speciális eszközök állnak a fogorvos vagy szájsebész rendelkezésére, hogy a betört foggyökeret egyszerűen eltávolítsa.

Ha komoly gyulladás van, a fogorvos sok esetben még a fogeltávolítás elött gyulladáscsökkentőt esetleg antibiotikumot ír fel, amely a foghúzás idejére csökkenti vagy megszünteti a gyulladást. Ez a komolyabb fertőzés kialakulásának megelőzése illetve a fájdalommentes műtét érdekében történik.
Gyulladásmentes esetben a mai modern érzéstelenítő anyagok és eszközök segítségével a foghúzás tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Az altatás egyik nagyon jó alternatívája, ha sikerül olyan fogorvost találnia, akivel megfelelő bizalmi kapcsolatot tud kialakítani, így vele könnyen „átvészeli” a nehezebb helyzeteket, ezeken ugyanis az én tapasztalatom szerint elsősorban a bizalom segít, nem az altatás. Az így elvégzett kezelések értékesebbek lesznek az Ön számára is, ezzel nem csak a fogainak, hanem a lelkének, lelki tartásának is sokat segít.
Bizonyos esetekben (súlyos szorongás, pszichés betegségek, nehezen kezelhető páciensek) valóban van lehetőség néhány fogászati rendelőben az altatásos kezelésre, ha emellett dönt érdemes a neten körülnézni, biztosan fog találni olyan fogorvosi rendelőt, ahol készségesen segíteni fognak Önnek.

2010. január 25., hétfő

Fogszuvasodás, szájszag

"Én azt a kérdést szeretném feltenni, hogy ha valaki modjuk "rossz szokásból" "szívja" a fogát, a fog károsodhat? És még valami: 3 éve Karácsonykor, fadíszítés közben magamban megjegyeztem, hogy olyan furcsa, különös íz van a számban, mintha romlott aszalt fügét ettem volna. Egy ismerősöm azt mondta, hogy rohad a fogam. Bár nem állandó ez az íz. Egészen azóta nem éreztem kb. most szombatig. Ez a "fogrohadás" lehetséges?"

Természetesen a fogorvosi vizsgálat sokat segítene, mind a "fogszívás" mind a szájszag és kellemetlen íz ügyében én az Ön helyében mindenképp felkeresném a fogorvost e tünetek tisztázása, majd kezelése ügyében. Így látatlanban a következő gondolataim lennének megjegyzéséhez:

Szerintem, annak, hogy ez a rossz szokás kialakult, oka kell legyen. Amikor "megszívja a fogat" annak lehet egy ínyt masszírozó hatása, a nyelve odatapad, megnyomja a kérdéses területet és talán teljesen tudattalanul, de megpróbálja megtisztítani ezt a területet, azáltal hogy a nyálat átszívja a fogközökön. Meg kellene tehát vizsgálni, hogy mi az ami elindítja ezt a mozdulatsort, ínygyulladás, fogszuvasodás, beékelődött ételmaradék - valami kell legyen ami irritálja az ínyt vagy a fogat és elindítja a mozgássort. (Akár egy beékelődött kis finom dióhéj olyan kellemetlen ínygyulladást okozhat két fog között, ami máris maga után vonhatja ezt, a szívogatással ugyanis akaratlanul el akarjuk távolítani a gondot okozó idegen anyagot, a gyulladt ínyt pedig szeretnénk megnyugtatni)

A fogrohadást én szakszóval fogszuvasodásnak nevezném. Azaz amikor kilyukad a fog. A rohadást baktériumok okozzák, akkor is ha egy almáról van szó, mely megrohad a szemétben és akkor is ha a szájban levő fogról van szó. A fogon ottmaradó lepedékben, ételmaradékban rengeteg baktérium van. Ezek a bacik a táplálkozásuk során "megeszegetik" amit a lepedékben találnak (pl. cukrot), lebontják ezeket és helyettük savakat termelnek. A savak marják az ép zománcfelszínt. Idővel a zománc egysége megszakad, a baktériumok bejutnak a fogszövetbe. A fogszövetben is vannak szerves anyagok illetve a lepedék a továbbiakban is ott marad, így a bacik bomlasztó munkája egyre szabadabban és védettebben a fog belsejében folyhat tovább. A bomló lepedék, ételmaradék és fogszövet a bacikkal együtt kellemetlen, rohadó szagot eredményez, ezt a fogorvos cariesz szagnak, vagy fogszuvasodás szagnak nevezi. A fogszuvasodás mellett, ha ez a fogíny közelében van, a két fog közti területen gyakori, hogy ínygyulladás alakul ki. Az ínygyulladásban szintén baktériumok vesznek részt, így ennek ismételtel kellemetlen, bűzös szaga lehet.

A fogszuvasodás miatt felpuhult fogszöveteket mihamarabb el kell a fogból távolítani és az így kialakult üreget a fogban tömőanyaggal befedni. Ezáltal a fog szaga megszűnik, az ínygyulladás elmúlik és újra minden megfelelően funkcionálhat. Ha a szuvasodás (rohadás) tovább folyik a fogbél felé, ha eléri az ideget a fogszag mellé egy sokkal kellemetlenebb tünet, a fájdalom is megjelenik. Ezt már nem lehet egyszerűen töméssel ellátni, a fogat gyökérkezelni kell.

Bizonyos esetekben fogszuvasodás nélkül is kialakulhat kellemetlen lehelet. Amennyiben nem gyomorszáji zárógyűrű rendellenességről van szó - ez már belgyógyász illetve gasztroenterológus területe - úgy egy komoly ínygyulladás, mely fogínyvérzéssel jár, szintén okozhat nagyon kellemetlen szájszagot. Az ilyen típusú ínygyulladás elsődleges terápiája az alapos fogtisztítás, ultrahangos fogkőeltávolítás.

2010. január 22., péntek

Porcelán héj és mélyharapás

"Érdeklődni szeretnék, hogy mélyharapás esetén a felső frontfogakra feltehető porcelán héj (gondolom az alsókra kizárt)?"
A mélyharapás nem minden esetben kizáró tényező porcelán héj tervezése esetén.
Bizonyos esetekben a fogorvos el sem tudja dönteni első látásra, ezért tanulmányi lenyomatot vesz és így vizsgálja, méregeti a lehetőségeket. A harapási viszonyoktól, a rágópályától, a terheléstől, a rágástípustól, a fogak elhelyezkedésétől, a fogpárok találkozásától is függ a végleges kezelési terv.
A felhelyezhetőség eldöntéséhez tehát mindenképp szájvizsgálat kell, hiszen a mélyharapáson belül is többféle állapot létezik.

2010. január 21., csütörtök

Kismama és fogászat

"Ismét Önhöz fordulok egy kérdéssel, mivel sehol nem találtam a kérdésemre választ. Azt szeretném megkérdezni, hogy a hyperol vizben oldódó tabbletta használata nem káros e a magzatra. Mivel ugye kismama vagyok, ezért nem igazán tudok gyógyszert használni."

Nem írta, hogy a hyperolt mire szeretné használni. Ez külsőleg, fertőtlenítésre, szájöblögetésre alkalmas oldat. Az alábbi oldalon találtam gyógyszerészeti leírást róla:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/HYPEROL_tabletta/790
Itt megtalálja, hogy mire milyen százalékos oldat készítést javasolják. Az oldat alkalmazása mindig külsőleg történik, a szájöblögetés esetén sem szabad lenyelni belőle. A gyógyszerkönyv nem írja azt, hogy terhesség esetén nem lenne alkalmazható, de a legjobb ilyen esetben megkérdezni a patikust, hiszen ők a legjobb és legbiztosabb információt fogják adni a gyógyszerről. A legfontosabb, hogy a higítást betartsa, hiszen a túl erős oldat marja a bőrt!

Az áldott állapot során nagyon fontos, hogy még jobban odafigyeljenek a kismamák a szájhigiéniára. A fertőtlenítő szájöblögetés ennek egy kiegészítője lehet. Nagyon fontos a fogkövek eltávolítása, az íny rendszeres masszírozása, fognyakak polírozása, fogközök speciális tisztántartása. Ha eddig naponta egyszer mosott valaki fogat, akkor azt most tegye meg kétszer, ha egy évben egyszer ment el szájhigiénikushoz, most a terhessége során ellátogathat kétszer, akár háromszor is.

Boldog kismamaságot kívánok!

2010. január 20., szerda

Mozgatható fog és fogínysorvadás

"Azzal a kérdéssel fordulnák önhöz hogy az első két fogam elkezdett mozogni már egy jó ideje de van ugy hogy vissza áll és nem mozog.Ez miért van?
Azt hallottam hogy kálcium hiányom van azért ingadozik a mozgása."

Őszintén szólva ilyenről még nem hallottam. Mindenképp fogorvos felkeresését javaslom, hiszen egy röntgenfelvétel és a száj alapos vizsgálata alapján ő fogja tudni hogy mi a jelenség oka és milyen kezelést javasol.

Amit én hozzátehetek, az annyi, hogyha a fogat tartó csontos ágy sorvad, meglazulnak a fogak. A csont nem épül vissza és ez nem a kalciumhiánnyal van összefüggésben. Az íny azonban ami a csont felett van valamilyen mértékben szintén tartja a fogakat. Az íny állapota sokban befolyásolhatja annak az érzését, hogy a fogak mennyire mozognak. Ha az íny és az alatta levő rostos szövetek kevésbé gyulladtak, az íny szorosabban tapadhat a fogra, míg komolyabb gyulladás esetén lazábban. Én tehát így látatlanban az íny aktuális állapotával tudnám magyarázni a jelenséget és nem a csontéval. Természetesen röntgenvizsgálat és szájvizsgálat nélkül ez csak találgatás.

A csontban a fogakat finom kis rostok tartják felfüggesztve ezen rostok állapota szintén befolyásolja a fog stabilitását. Terhesség esetén a méh szalagjait meglazító hormon ezekre a finom rostokra is hat, így a fogak enyhe lazulása érzékelhető hormonális hatásra. Ez azonban egy speciális hormonális állapot, normál esetben ilyen nem jellemző.

A foglazulás elsősorban fogínysorvadást jelent (vagy baleset következtében, de gondolom, itt nem erről van szó). Először meg kell vizsgálni a fogínysorvadás okát. Ez lehet genetikai, vagy korral járó, okozhatja felrakódott fogkő, elálló korona vgy tömésszél. Az első lépés az alapos professzionális kezelés: ultrahangos fogkőeltávolítás, polírozás, zárt vagy nyitott kürettálás, lézeres ínykezelés. Ha szükséges, a koronákat, töméseket is cserélni kell. Bizonyos fogínysorvadás esetén szóba jön a fogak sínezése is. A szájhigiénés kezelést fenn kell tartani folyamatosan. Súlyos parodontopáthia – azza mozgó fogak eseteén, ez általában negyedéves kezelést jelent, de akár havi rendszerességig is vihető.

2010. január 19., kedd

Pici lyuk a fogban vagy mély fogszuvasodás

"Én azzal a problémával fordulnék hozzád,hogy pontosan egy hete voltam a fogászaton, egy nagyon kicsi pont szerű szuvasodást talált a fogamon, leápolta ahogy kell,betömte, már az nap is fájt a fogam,úgy véltem ez normális hiszen frissen tömött fog az biztosan fáj mert feszít a tömés, de már egy héttel utána mindig fáj, és aggódom,
kérlek segíts ki tanácsaiddal mi tévő legyek,mi lehet a porbléma?"


Az ünnepek miatt nem tudtam elég gyorsan válaszolni, így lehet hogy azóta már megoldódott a problémád. Én a helyedben mindenképp visszamennék a fogorvoshoz, hiszen elsősorban ő fog tudni segíteni rajtad.

Ami egy pici kis lyuknak tűnik első ránézésre, az lehet, hogy a fog belsejében mélyre terjed, megközelítve az ideget. Ilyenkor a fogorvos gyógyszeres alábélelést helyez a tömés alá és erre teszi rá a végleges tömést. A fehér esztétikus tömések beragasztására mindannyian savas előkészítést kell alkalmazzunk – ez a technikája. Egy mély szuvasodás esetén azonban előfordulhat, hogy az alábélelés ellenére a végleges fehér tömés kialakításakor alkalmazott savazásos technika tovább irritálja a fogat.

Az valóban normális fehér tömések után – még valóban pici szuvasodások esetén is – hogy a tömés után max. egy-két napig érzékeny a fog, hidegre, ráharapásra, de ennek el kell múlnia. Ha a fájdalom nem múlik el, én mindenképp kiszedném a tömést. Ha az eredeti szuvasodás túl mély volt, előfordulhat, hogy a fogat a leggondosabb kezelés ellenére is gyökérkezelni kell. Ezt a fogorvos akkor látja, ha kibontja a fogat, illetve ha röntgent készít a fogról. Sok esetben elegendő azonban pár hétre gyógyszeres tömés behelyezése, amely megnyugtatja az ideget és pár héttel később a végleges tömést ismét meg lehet próbálni elkészíteni.

2010. január 8., péntek

Fogfehérítés foltos fogzománc esetén

"Nekem kiskoromban letört a fogamból kb. 5 évesen, és 16 évesen csináltathattam csak meg mert azt mondták, hogy addig várnom kell hogy porcelánnal pótolhassák ki a kis részt, amely a bal egyesből tört le. Meg is történt, azonban az évek során sárgás lett elől a metszőfogam, a pótlás kissé enyhített rajta, de még így is látszik.
Tudni kell még, hogy születésem óta fehér foltos az összes fogam, melyre a mai napig nem tudják pontosan a választ. A kérdésem már csak az lenne, hogy mit tegyek ha szeretném hogy egységesen szép fehér legyen az összes fogam? Szükséges ehhez a fogpótlásom kicserélése? Ha igen, hogyan történik mindez?"

Kérdéseinek megválaszolásához mindenképp fogorvosi vizsgálat kell, hiszen ahány száj és probléma annyi féle megoldás létezik. A kezelés lehetősége függ a fogak állapotától, azok elhelyezkedésétől, a harapási viszonyoktól is. A kora is fontos tényező, hiszen Ön még nagyon fiatal, így a lehető legkevésbé drasztikus megoldások fele érdemes dönteni.

A foltos fogzománc kialakulhat például akkor, ha az édesanya terhesség alatt bizonyos gyógyszereket kell szedjen, de sokszor valóban nem derül ki az oka. Némely tipusú foltos fogzománc kezelhető otthoni vagy rendelői fogfehérítő kezelésekkel, máskor e kettő kombinációjára van szükség. A legtöbbször javítható az összkép, kevésbé kifejezettekké válnak a foltok, a fogfehérítés azonban nem szünteti meg őket teljesen, csak elhalványítja a jelenséget, ez azonban kielégítő sok páciens számára.

Végleges fehéredés a porcelán héjaktól várható, ezt azonban nem minden esetben javasolja a fogorvos, ezek felhelyezhetőségéhez fogorvosi vizsgálat kell. A porcelánhéj felhelyezése – bár a koronánál jóval kevesebb foganyag veszteséggel jár – mégiscsak foganyag eltávolítását teszi szükségessé, ezért alapos megfontolást igényel, csak abban az esetben javasolt, ha a fogfehérítéssel nem érhető el kielégítő eredmény.

A bal felső 1 fog kezeléséhez mindenképp meg kell röntgennel vizsgálni a foggyökér állapotát is. Más megoldást kell alklamazni gyökérkezelt vagy élő fog esetén. Mindenképp fémmentes megoldást, ha lehet porcelán héjat, ha a defektus nagyobb porcelán koronát javaslok. Ha gyökérkezelt és erősen elszíneződött akkor cirkon vázas porcelán koronát. A fogelőkészítéshez a vállas koronaelőkészítést választanám, ezzel ugyanis az íny egészsége megőrizhető, a természes állapot a leginkább ezzel a megoldással állítható vissza. Bizonyos esetekben direkt kompozit héj is felhelyezhető, ez valamivel olcsóbb megoldás, de nem tud olyan szép megoldást nyújtani, mint a porcelán kezelések.

Mint látja nagyon sok megoldás létezik, így a részletes kezelési tervhez állapotfelmérés szükséges.

2010. január 7., csütörtök

Fogínyvérzés, gyulladáscsökkentés

"Évek óta vérzik a fogínyem. Sem javulás, sem romlás nincs, valahogy stagnál. Milyen módszerrel lehetne megszüntetni ezt az állapotot? Használok Lacalut fogkrémet, próbáltam már a szájzuhanyt és hasonló "trükköket" de egyiknek sincsen javító hatása. Esetleg gyógyszeres gyulladáscsökkentő kellene? Vagy van valamilyen "szer" amitől elmúlhatna?Nem segít a naponta többszöri fogmosás sem... Nincs több ötletem, remélem Ön tud nekem valamit javasolni..."

A fogínyvérzés hátterében mindenképp fogínygyulladás áll. A vérzés az immunrendszere aktív működésére utal, mely megpróbálja megakadályozni a gyulladást keltő baktériumok és azok toxinjainak beáramlását a szövetekbe. A speciális fogkrémek vagy szájöblögetők nagyon jó kiegészítők, de az alap problémát nem oldják meg. Ha a napi többszöri fogmosás sem segít, akkor valamilyen irritáló tényezőnek jelen kell lennie a lepedéken kívül.
Ami gyulladást okozhat és normál fogkefével nem tüntethető el:
- fogkövek – sokszor az íny alatt, ezek eltávolításához professzionális szájhigiénés kezelés, ultrahangos fogkőeltávolítás kell – minimum félévente, bizonyos páciensek esetén akár negyedévente
- lepedék a fogak közötti területen – ehhez interdentális fogkefe használata javasolt. A szájzuhany nagyon finom és élvezetes kiegészítője a fogmosásnak, finoman masszírozza az ínyt is, de nem elegendő a ragacsos lepedék eltávolítására. Én ezt magamon leteszteltem, megpróbálhatja Ön is, hogy egy alapos szájzuhanyzást követően apró interdentális fogkefével áttisztítja a fogközöket – hát, bizony a kis kefe elég sok lepedéket ki fog hozni a zuhany ellenére is.
- régi tömések, koronák esetlegesen a fog nyakától, eredeti lefutásától elálló szélei, melyek az ínyt irritálhatják – ezek felülvizsgálata, időnkénti polírozása, esetleges cseréje szükséges lehet. Érdemes végigvizsgálni, hogy a kis interdentális fogkefével minden fogközbe be tud e hatolni. Ha a korona széle vagy tömésszéle eláll, kis peremet fog érezni vagy a kis kefe be sem megy a fogközbe és az íny érintésére azonnal vérzéssel reagál. Ilyen esetben mindenképp érdemes fogorvoshoz fordulni, az ilyen vérzés alapos tisztogatás ellenére sem fog megszűnni, mivel az okozó tényező fennmarad.
- Sok páciensemen segített az elektromos fogkefe. Ez ugyanis valóban alaposan tisztogat (az interdentális kefe emelett is kell!!!) és 2 perces jelzőke van benne, így megfelelő ideig történik a fogmosás. Ez is nagyon fontos, a 2 perc mindenképp szükséges fogmosásonként. Interdentális kefével nem muszáj mindennap, de kétnaponta este ajánlott.

Gyulladáscsökkentő rendszeres szedését én semmiképp nem javaslom, ez ugyanis amellett hogy hosszú távon eltolja és tönkreteszi a normális szájflóra, esetleg bélflóra rendszerét, megintcsak nem az okot szünteti meg, csak a tünetek időleges csökkentéséfel elfedi az eredeti problémát.
Bizonyos esetekben immunológiai probléma áll a háttérben, ilyen esetben azonban kevésbé jellemző az ínyvérzés. Az ilyen esetek kivizsgálása speciális szakorvos – parodontológus – feladata.

2010. január 6., szerda

Fogínyvérzés és szájápolás

"Azzal a kerdesel fordulok onhoz, hogy neha faj az inyem es verzik is, de csak neha. Nezegettem a netet es olyan erzesem van, hogy foginysorvadasom van. Mit lehet ezzel tenni?? Meglehet meg menteni??? Spanyolorszagban elek szeptemberben voltam fogorvosnal Magyarorszagon o nem tallat semmit csak egy lyukas fogam volt azt betomte. Rendszeresen mosom a fogam reggel es este egyarant. Sajnos itt nagyon draga es ezert nem megyek el."

Fogínyvérzés és fogínysorvadás témakörben rengeteg információt talál a fogászati blogomon és a weboldalon is, hiszen ezzel a problémával naponta többen is megkeresnek minket.

Mielött nagyon megijedne, a legtöbb esetben banális dolgoról van szó. A fogínyvérzés a fogínygyulladás jele, ami már akkor kialakul, ha két napig nem távolítjuk el a lepedéket a fognyakról és a fogközökről. A lepedékben megbúvó baktériumok ugyanis nagyon gyorsan elszaporodnak, savakat és toxinokat termelnek anyagcseréjük során, amit egy egészséges íny nem szeretne beengedni a mélyebb szövetek fele. A jó immunrendszer ezért gyulladással reagál. A fogak alapos megtisztításával - természetesen az alaposságot a fogközökre is érdemes kiterjeszteni, a gyulladás és így a következményes fogínyvérzés hamar megszüntethető. Persze ha a lepedék folyamatosan fennmarad a fogakon és a gyulladás krónikussá válik, sokkal nagyobb problémák, fogínygyulladás és valódi fogínysorvadás alakulhat ki a fogak körül.

Fontos időnként (minimum félévente) úgynevezett professzionális fogtisztítást is végeztetni, a fogorvos vagy dentalhigiénikus ugyanis sokkal alaposabban és részletesebben megtisztítja a fogakat, fogközöket, eltávolítja ez esetleges fogköveket, amik a súlyosabb, mélyebb gyulladásos tüneteket elindíthatják.

A fogínysorvadás bizonyos mértékig a korral előrehaladva normális. Ahogy idősödünk, úgy valamilyen mértékben bomlik a csontállomány is. Ennek normális és természetes mértékében egyénenként hatalmas különbségek vannak, ez már genetika. Nagyon nagy általánosságban elmondható, hogy a hosszúkásabb, vékonyabb arcú, magas szájpadlású, hosszúkás fogú embereknek normálisan hamarabb és látványosabban indul el a csontpusztulás, mint a széles arcú, erősen rágó, rövid, tömzsi fogakkal bíró embereké. Nem kell ehhez sem lepedék sem gyulladás, ez így normális.

Ha a fogápolás, szájhigiénia hiányosságaiból adódóan hosszú távon krónikus gyulladás áll fenn az íny területén, akkor a mélyben komolyabb fogínysorvadás, tasakképződés indul el a fogak következményes meglazulásával. Bizonyos esetekben tökéletes szájhigiénia mellett is elindulhat, ilyenkor bizonyos genetikai háttér miatt az íny védkező rendszere nem tökéletes és ezért indul el a csontpusztulás. A pontos diagnózis fogorvosi konzultáció során eldönthető. Mikor Magyarországon jár, érdemes fogorvos vagy dentalhigiénikus tanácsát kikérni, és tökéletes immunrendszer mellett is félévente alapos professzionális fogtisztítást végeztetni.
Addig is ne ilyedjen meg az időnként jelentkező vérzéstől, inkább még alaposabban mossa, tisztogassa a fogait. A fogközökre ugyanúgy oda kell figyelni, ehhez fogköztisztító, úgynevezett interdentális fogkeféket kell alkalmazni – hasonló rendszerességgel mint a normál fogkefét. Fogmosáskor az ínyt is érdemes körkörösen masszírozni a fognyak és az íny határán. A fogmosás maga két pérc minimum legyen, ennél kevesebb idő nem elegendő.

2010. január 5., kedd

Foghúzás terhesség alatt

"Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy Ön szerint mennyire veszélyes a foghúzás a kismamáknál???A terhesség 21.ik hetében vagyok, és úgy tûnik nem lehet megmenteni a fogat, ezért is lennék kiváncsi a véleményére"

A foghúzás műtétnek számít, így ilyenkor az ezzel kapcsolatos kontraindikációkat (vérképző rendszeri megbetegedések, sugárterápia után, thrombózis, infarktus bizonyos esetei, vérzékenység) kell figyelembe venni, ennek alapján a foghúzás terhesség alatt elvileg kivitelezhető.

A műtéthez alkalmazott érzéstelenítő kapcsán azonban érdemes figyelembe venni a legtöbbet alkalmazott Lidocain érzéstelenítővel kapcsolatos tudnivalókat:
„A lidokain átjut a méhlepényen. Terhességben csak a haszon/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható, különösen a terhesség első harmadában. Az anyatejbe kis mennyiségben jut át. Ez gyakorlatilag nem jelent veszélyt a csecsemő számára, de szoptatás esetén fokozott odafigyelés szükséges.”

Illetve az ugyancsak érzéstelenítéshez alkalmazott, modernebb Ultracain DS Forte hasonló megjegyzését: „Terhesség alatti sebészeti beavatkozások esetén a helyi érzéstelenítés kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszernek számít. Az Ultracain kismértékben átjut a placentán.”

Röntgenfelvétel készítése terhesség során szigorúan tilos!

A fentiek figyelembevétele mellett a fogorvos az eset kapcsán mindig egyedileg kell mérlegeljen a páciens állapota szerint. Ha a foghúzás semmiképp nem halasztható, röntgen ekkor sem végezhető és az Ultracain DS Forte érzéstelenítő megfelelőbb gyógyszernek tűnik a fájdalommentes fogeltávolításhoz.

2010. január 4., hétfő

Fogeltávolítás fogrezekció után

"Szeretném megkérdezni,hogy mivel úgy látszik sikertelen volt a jobb felső metszőfogam gyökér rezekciója, valószínű foghúzás lesz a vége. Mivel agyökér csúcsa már hiányzik, ezzel spóroltam magamnak és nem fog annyirafájni? Nem fog zavarni az orromnál? Lehet hogy ha jún.-ban volt a metszőés rá 3 hónapra a jobb felső 4-esem műtéte, akkor ez utóbbitól kezdhetettel fájni az első?Már le kellett volna apadni az orrom mellett, az arcomduzzanatának, nem?Nem ért semmit a gyull.csökkentő."

Ha júniusban volt a jobb felső metsző rezekciója, akkor annak már mostanra tünetmentessé kellett volna válnia. A duzzanat és a fájdalom mellett ha megröntgenezik, ott is jele lesz a gyulladásnak. A jobb felső 4 rezekciója ezek szerint szeptemberben volt, mostanra ennek is rendeződnie kellene. A fájdalom kisugározhat, de a négyestől az egyes azért elég messze van, ezek fájdalmát el lehet különíteni.
Röntgennel ellenőrizve a fogorvosod azonnal látni fogja, hogy miújság. Ha egy resectio rendben gyógyul, 6 héttel a műtét után már ennek jeleit a röntgenen nyomon tudjuk követni – azaz, ha elindul a csontosodás annak röntegen 3 illetve 6 hónap múlva már szép jele lenne (egyébként meg panaszmentes).
A fog hosszának mértete nem áll egyenes arányosságban a fogeltávolításkor érezhető fájdalommal. A fájdalom a modern érzéstelenítők révén teljesen kiküszöbölhető a foghúzás vagy egyéb fogászati beavatkozás ideje alatt. Ha van fájdalom, az inkább a gyulladás miatt lehetséges. Minél gyulladtabb ugyanis a terület annál kevésbé tud hatni az érzéstelenítő. Ezért ilyenkor akár több ampulla is adható, hogy a foghúzás semmiképp ne fájjon. Az hogy rövidebb a gyökér, inkább abban segít, hogy a fogorvos egyszerűen és gyorsan el tudja távolítani, hiszen rövidebb gyökeret kell kszednie.