Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 8., hétfő

Amalgám vagy fehér fogtömés

"Egy olyan problémám van, hogy amalgámtömésem volt az egyik hátsó fogamban amit kicseréltek egy másik amalgámtömésre, de most még jobban fáj a fogam, részben azért is mert a tömés egy része kiesett. Olyan, mintha belül fájna az fogidegem, vagy magától az amalgámtöméstõl fájna, még aludni is alig tudtam a fájdalomtól.
Nemsokára megint elmegyek fogorvoshoz, mit kellene tenni a fogammal? Én arra gondoltam hogy egy sima fehér tömés lenne jó, sok fogam olyannal van betömve és egyik olyan se fáj.
Megköszönném ha tudna valamit javasolni..."

Látatlanban nem lehet megmondani, hogy miért fáj a foga. Egy mély tömés alatt, legyen az amalgám, vagy esztétikus műanyag tömés fájhat a fog, ha a tömés alászuvasodott, vagy nagyon mély az üreg és közel van a fogbél. Bizonyos esetekben ilyenkor nem elegendő egy töméscsere, sajnos van, hogy gyulladás alakul ki a fogbélben, ezért a fogat gyökérkezelni kell. Ha éjszakai komoly fájdalomra panaszkodik, akkor ennek már elég nagy a valószínűsége. Ez nem azon múlik, hogy amalgám vagy fehér tömést készít e az orvos, hanem, hogy milyen a fog állapota.

Amennyiben visszamegy fogorvosához, ő a szájvizsgálat és egy röntgenfelvétel alapján biztosan meg fogja tudni mondani, hogy szükséges e a gyökérkezelés vagy sem. Amennyiben még a fogbél nem nyílt meg illetve nem fertőződött, lehetőség nyílhat gyógyszeres tömés behelyezésére. Ezzel esetlegesen elkerülhető a gyökérkezelés és pár hét múlva elkészíthető a végleges tömés, amennyiben a fog már teljesen panaszmentes. Ha a fogbél fertőzött, akkor muszáj gyökérkezelni, különben a fertőzés továbbhalad a gyökércsúcson, komolyabb problémákat okozva. A végleges tömés természetesen ugyanúgy elkészíthető amalgámból vagy esztétikus tömésből is. Sok rendelőben ma már nem készítenek amalgám tömést, amennyiben igen, úgy a páciens eldöntheti, hogy melyik tömőanyagot választja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése