Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 10., szerda

Mini implantátum teljes fogsor rögzítésére

"Két általános kérdésem lenne implantációval kapcsolatban:

  1. az MDI mini implantátumot (felső kivehető fogsor rögzítésére) kizárólag fogatlanság esetén lehet beültetni?
  2. a mini implantátum elkészülhet-e utólag, tehát a most készülő felső kivehető fogsorom átalakítható lesz-e , hogy passzoljon a majdani implatátumhoz
  3. Elnézést, lemaradt egy kérdésem: mi az a csonkhosszabbítás? Köszönöm"

Az MDI mini implantátumok elsosorban arra az esetre lettek kifejlesztve, amikor nem áll megfelelő mennyiség és minőségű csont rendelkezésre a normál méretű (hossz, vastagság, teherbírás) implantátumok behelyezésére. Ez elsősorban a régóta fogatlan állcsont esetén adódik, mikor a hosszú fogatlanság következményeként a csont erősen elsorvad, mind magasságában, mind szélességében lehetetlenné téve a normál implantátumok behelyzehetőségét.

Általában, mind az alsó, mind a felső állcsonton, az eredeti kisörlő fogak közötti területen marad még annyi csontanyag, hogy elhelyezhetővé válik 4-6 db mini implantátum. A felső állcsontban lehetőség szerint 6 db, az alsó állcsontban 4 db implantátumot helyeznek be.

A vékony implantátumok nem teszik lehetővé komoly, egész fogas terheléssel járó fix fogpótlás elkészítését, csupán a jóval kevesebb terheléssel járó fogsor rögzítésére szolgálnak, lényegében erős kapaszkodót jelentenek az ezek nélkül instabil fogsor számára.

Bizonyos esetekben, ha csak egy fog hiányzik és ennek pótlása helyszűke miatt nem megoldható normál méretű implantátummal, akkor is kilehet a mini implant nyújtotta előnyöket használni, de ez egészen más struktúra, mit a fogatlan szájban, a fogsor rögzítésére alkalmazott implantátumok.

Minden implantálás, ha normál, ha mini – gondos előkészítést és tervezést igényel, fogászati státusz, csontlehetőségek, függvényében, ezért ehhez mindenképp állapotfelmérésre, első körben panoráma röntgenre, később 3 dimenziós CT felvételre van szükség, ennek alapján egyedi kezelési terv és árajánlat készül.

Elkészült fogsor után implantálni – ez elvileg lehetséges, a bekerülő implantátumok fejének a fogsorban a helyet ki kell tudni alakítani. Ha erre megvan a lehetőség a régi fogsorban, akkor ez megoldható.

A csonkhosszabbítás akkor jön szóba, ha egy fogat, amely erősen az íny alá szuvasodott vagy betört, valamilyen módon mégis szeretnénk megmenteni és felépíteni. Ez általában egy utolsó beavatkozás a fog megmentésére, és sajnos nem minden esetben megoldható. Amennyiben a körülmények adottak, az orvos megpróbálja – elsősorban lézerrel – felszabadítani a csonk íny alatti területét, így ez felhasználhatóvá válik csapos műcsonk kialakítására.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!
    Részleges műfogsor viselése esetén nem alkalmazható a fent bemutatott technika, azaz az MDI mini implantátum?
    Konkrétan sorvégi hiány esetén. A frontfogak még megvannak, csak a sorvégek vannak részleges protézissel pótolva.
    Köszönöm válaszát.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    A mini implantátumokkal a teljesen hiányzó front fogakat próbálja az orvos pótolni, így ezekhez patentszerűen rögzíthető a fogsor. Ha megvannak a fogak, akkor nem kell mini implantátum, hiszen ezekhez rögzíthető a részleges fogsor. Talán érthetőbben: a mini implantátumoknak ugyanaz a szerepe - a fogsor tartása.

    A rágó zónában, amennyiben megfelelő mennyiségű és minőségű csont áll rendelkezésre normál méretű implantátumokat helyeznek be, ezekre pedig fix vagy teleszkópos (kivehető) híd készül.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés