Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 25., csütörtök

Fogínytasak, gennyes váladék

"Kedves Dr. Pattogató Rita, nagyon köszönöm a választ.
Szeretnék még egyet kérdezni, ha lehet. A fogínyemen elöl felül van egy tasak féleség, amiből néha valamilyen váladék jön. A fogam egyik se fáj, nem tudom, kapcsolatban van-e valamelyikkel. Kérdésem, hogyan lehet ezt gyógyítani, műtét szükséges-e, ha lehetne erről részletes választ kapni."

Megint nem tudok sajnos konkrét választ adni, röntgenfelvételre van szükség. A gennyes tasak lehet egy fog fogágyával összefüggő, ebben az esetben a fog sok esetben élő. Lehet a gennyes pukli egy úgynevezett fistula nyílás, amely elhalt fog gyökércsúcsán kialakuló gennyesedés következtében alakul ki. A genny utat tör magának az íny felé és a szájüregbe ürül. Éppen azért mert ürülni tud, nem gyűlik fel, nem feszít és nem okoz fájdalmat. A mélyben azonban a csont pusztul, illetve ez gócot is jelenthet, így mindenképp kezelésre szorul. Röntgenfelvétellel megállapítható a genny eredete és ekkor lehet megmondani, hogy milyen kezelést kell alkalmazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése