Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 4., csütörtök

Foghúzás után, implantálás elött

"A problémám a következő. December elején kihúzták elöl egy fogamat (ha jól tudom,akkor szemfog). Implantátum behelyezés lesz majd májusban, addig kaptam egy ideiglenes kivehető fogacskát. Viszont most, hogy teljesen begyógyult a helye a fogamnak, így eléggé mozogni kezdett. Kérdésem az lenne, hogy ezt az egy fogat lehet-e alkalmanként (ha nagyon muszáj pl. valamilyen fontos rendezvényen megjelennem...ami éppen aktuális lesz nemsokára) fogsor rögzítővel felragasztani, illetve ez mennyire lesz stabil, ha lehet?"

Foghúzás után a gyógyulási idő során az íny illetve csont visszahúzódásával a felület valóban megváltozik, így az ideiglenes fogpótlás billegni, mozogni kezdhet. A fogsorrögzítő egy ideig hatékony lehet, de hogy 1 órára vagy fél napra tudja e helyben tartani a fogpótlást, ez szituáció függvénye. Minél jobban visszahúzódott alatta az íny annál kevésbé fogja tudni helyben tartani a pótlást. Mielött rendezvényre menne érdemes elötte kipróbálnia a fogsorrögzítőt, így tapasztalni fogja, hogy mire számíthat. A fogsorrögzítő a pótlásról aránylag könnyen eltávolítható, így a próbával nem veszít semmit.

Most kaptunk egy fontos felhívást a Corega műfogsor rögzítő krémmel kapcsolatosan. A krém használatakor, mivel az cinket tartalmaz, fontos a következők betartása: naponta nem ajánlott egynél többször alkalmazni, egy 40g os tubus anyagot nem javasolt 3 hétnél rövidebb idő alatt elhasználni, illetve a terméken található használati utasítást szigorúan be kell tartani! A cinktartalom miatt ugyanis a Corega Extra Erős műfogsorrögzítő krém és a Corega Extra Strong műfogsorrögzítő krémek hosszú távú és túl nagy mennyiségben történő használatának egészségügyi kockázata van.


Egy ideiglenes fogpótlás egy két hónapig történő ragasztása valószínűleg nem ebbe a kategóriába esik, azonban amennyiben Ön aggódik egészsége miatt, inkább kérje a fogpótlás adaptálását az újonnan kialakított szituációhoz.


Mivel még elég hosszú idő van hátra az implantációig, érdemes lehet a fogorvosához fordulnia konkrét segítségért, hiszen ő kis alábéleléssel, esetleg kapocs felhelyezésével ki tudja egészíteni a kis fogpótlást, így újra stabilabb megoldáshoz juthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése