Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 5., péntek

Tejfog tömése

"Van egy 8 éves lányom és van egy lyukas tejfoga amit a fogorvos betömött körülbelül fél éve. Egy hete kiesett a tömés és visszamentünk az orvoshoz és kitisztította neki fúróval. Azt mondta,hogy ezt már nem lehet betömni ,mert baj lehet belőle ha betömi. A kislányom meg azt mondja,hogy még minig fáj neki. Esetleg van e valami fogászati módszer arra az esetre ha továbbra is fájna neki?"

Én nem vagyok gyermekfogorvos specialista, így csak pár gondolatot tudok leveléhez hozzá fűzni.

A tej kisőrlő fog kb. egy év múlva, 9 éves korban fog váltani. A tejfogak kezelése valóban nagyon hálátlan feladat, igazán jó tömést készíteni, olyat, mint a maradó fogak esetén lényegében nem lehet. A gyermekfogorvos ha kicsi a szuvasodás megpróbálhatja elcsiszolni, hogy könnyen tisztítható felület legyen, esetleg betömni. Nagyobb szuvasodás esetén, ha a fogból még elegendő megvan és a gyermek ügyesen kezelhető vagy megpróbálnak tömést készíteni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor elcsiszolni és tömés nélkül hagyni, vagy fájdalom esetén egy gyökérkezelés szerű beavatkozást végezni – ez teljesen más mint a maradó fogak gyökérkezelése. Itt a cél a fájdalom mielöbbi megszűntetése, nem a korrekt gyökértömés, mint felnőttkorban.

A cél ilyenkor valójában már nem igazán a tömés, hanem hogy lehetőség szerint fájdalom mentesen valahogy megőrizni a tejfogat a váltásig, hiszen eltávolítása esetén a helyet a maradó fognak nem tartja fönn semmi, ami a későbbiekben fogszabályozási problémákat vethet fel. A cél tehát, hogy a fogat arra az egy évre kell konzerválni valahogy. Ha ez nem sikerül és a tejfogat eltávolítják, a mellette levő fogak a helyét elfoglalhatják, így a növekvő maradó fog nem a rendes helyén nő ki, hanem a fogíven kívül vagy belül. Fogszabályzással ez később persze megoldható (újra helyet csinálnak és behúzzák a kérdéses fogat a sorba), de jobb megelőzni ha lehetséges.

2 megjegyzés:

  1. Én hiába szerettem volna az 5 éves lányomnak betömetni a fogát,minden fogorvos csak legyintett,helyette fúrogatták havonta,aztán szépen eltűnnek.Ennyit a lelkiismeretes fogorvosokról.Most felkeresünk egy távolabbi doktornőt,de már úgyis "elkéstünk".

    VálaszTörlés
  2. Mint a fenti blogbejegyzésben is kitértem rá, a tejfogakat betömni tisztességesen nem lehet. Ezért komolyabban szuvas tejfog esetén az elcsiszolást lehet választani, ezzel a fogorvos megpróbál egy jobban tisztítható felszínt létrehozni, így talán komolyabb probléma nélkül el lehet jutni a maradó fogakig. Ezt egy aggódó édesanya tekintheti lelkiismeretelenségnek - biztos ilyen is előfordul - azonban nem jó dolog ezt általánosan kijelenteni, vannak olyan szituációk, mind gyerek, mind felnőttkorban, mikor nem lehet olyan megoldást adni, amely mindenkit, minden szempontból kielégít.

    VálaszTörlés