Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 11., csütörtök

Szürkés fog esetén fogfehérítés vagy porcelán héj?

"Gyermekkorom óta a fogaim erőteljesen szürkés-sárgás színűek, régebben a sok kakaó- illetve a teafogyasztásra gyanakodtak az orvosok, de ma már tudom hogy a gyerekkoromban kapott tetraciklin nevű gyógyszer okozta.
Pár évvel korábban egy zselés fogfehérítés nem igazán volt hatásos.
Most fogpótlás előtt állva szeretném megkérdezni a jelen fehérítési lehetőségeket, van- e lehetőségem hogy fehér fogaim legyenek? Sok eljárásról olvastam, de igazából nem tudom, hogy számomra melyik lenne a legjobb,leghatékonyabb kezelés?"

A tetraciclines szürkés elszíneződés valóban nehezen kezelhető. A zselés fogfehérítés gondolom otthoni fogfehérítést jelentett, de ezen belül is van több fokozat, 10 -15 és 20% kiszerelés. Hogy melyiket kell alkalmazni, ezt a fogorvos tudja Önnek megmondani az állapotfelmérés után.

A rendelői fogfehérítő eljárások hasonló anyagszerkezeű fehérítő anyaggal dolgoznak, mint az otthoni rendszerek, itt azonban a fehérítő lámpa hatására a fehéredési folyamat gyorsítható. Tapasztalatok szerint így nem lehet fehérebb fogakat elérni, mint az otthoni kezeléssel, csak egy hét helyett egy óra alatt jutunk el ugyanahhoz az eredményhez. Ha tehát az otthoni kezeléssel nem volt megelégedve, sajnos lehet, hogy a rendelői fehérítés sem lesz Önnek elegendő. Esetenként hatásos lehet a két rendszer kombinálása is, ez nagyban függ az Ön fogainak állapotától.

Tetraciklin miatt elszíneződött esetekben fehérítéssel inkább halványítani tud a fogorvos az állapoton, megszüntetni, azonban nem, vagy nagyon nehezen. A szürkés fogszínek sajnos nem reagálnak olyan megfelelően a fehérítő anyagokra mint a sárgás, barnás fogszínekre. Létezik a KTP nevű lézer, mely állítólag "deep bleaching" fehérítésre képes. Ez a hullámhosszú lézer a mélyebb zománc szerkezetbe tud behatolni, és ott fehérítő hatást kifejteni. Sajnos nálunk nincs ez a típusú lézer, így tapasztalataim sincsenek vele kapcsolatba, speciálisan, különböző lézerkezeléseket szolgáltató poliklinikán érhető el.

Amennyiben a fogfehérítések nem hoznak az Ön számára kielégítő eredményt, ilyen esetben igazán szép fehér fogakhoz csak porcelán héj segítségével juthat. A porcelán héj azonban invazív beavatkozásnak számít a fogfehérítéshez képest. Ez annyit jelent, hogy a meglevő, saját zománcfelszínt eltávolítják és ennek helyére egy vékony porcelán héjat helyeznek fel, ezzel helyettesítve az eredeti fogzománcot. A porcelán héjak minősége és anyagi jellemzői rendkívül sokfélék. Kb. 0,5 – 1 mm közti felületi csiszolás szükséges. A porcelán héj állhat önmagában, csak leplező porcelánból vagy préskerámiából, préskerámiából és porcelánból, aluminium-oxid kerámia alapból és kerámiából. Anyag, minőség, esztétika, tartósság, terhelhetőség és ár tekintetében ezek rendkívül eltérőek, a lehetőségekről csak egy állapotfelmérés után tudja Önt fogorvosa részletesen informálni.

A porcelán héj technológiát épp a kisebb formai és színbeli eltérések esztétikai kezelésére találták ki, a lehető legkevesebb foganyagveszteség árán, természetesen a beavatkozás méretét és költségeit tekintve ez egy sokkal nagyobb vállalkozás, mint a fogfehérítő eljárások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése