Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 30., kedd

Fájdalom a gyökérkezelés során

"1hete volt egy gyökérkezelésem de a doktornő akihez tartozok az nem zárta le a fogat,hanem gyógyszeres "vattát" tett a fogba,úgy lett megbeszélve hogy rá következő héten elmegyek és betömi.Egész héten kimondhatatlanul fájt a fogam,gondoltam biztos azért mert nyitva hagyta.Eljött az időpont amikor vissza kellett mennem(tegnap) és mondtam is neki hogy folyamatosan fáj,erre mondta hogy nem tömi be hanem megint tesz bele gyógyszert és megint várjak egy hetet. De az a gond hogy ugye "megpiszkálta" és most jobban fáj mint azelött hogy gyökérkezelést csinált volna!

Tudna nekem valamit mondani hogy miért fájhat ennyire,és esetleg valami fájdalomcsökkentőt is tudna ajánlani?

A doktornő nem adott semmit és azt mondta ha nem múlik el egy hét múlva akkor kapok antibiotikumos kezelést,de ha addig is ennyire fájni fog én nem tudom hogy fogom kibírni ezt az 1 hetet!!

Várom mihamarabbi válaszát!"

Kedves Eszter!

Én nem tudok azonnal reagálni a levelekre, de remélem azóta jobban van. Fájdalom esetén mindenképp menjen vissza az orvoshoz, akkor is ha ez egy héten belül van. Komolyabb fájdalomcsillapító, ami a fogra, gyökérhártyára ilyenkor megfelelően hat csak receptre kapható. Ilyen például a Cataflam vagy a Flector nevű gyógyszerek.

A szenvedés nem jó, fizikailag és lekileg sem, és erős fájdalom mellett energiája sem marad a gyógyulásra.

A gyökérkezelés során a gyulladást le kell vezetni. A nyitva hagyott foggal az orvos segíteni szeretne, ha így lezárná a fogat a feszültség talán még nagyobb lenne. A nyíláson keresztül a fog szűk gyökércsatornájában levő váladék (genny) utat találhat a szájüreg felé. Amíg a fog nyitva van, csak a panaszok, elsősorban a feszültség és a fájdalom csökkennek, az igazi gyógyulás azonban akkor indulhat el, ha a fogat már sikerül gyógyszerrel lezárni. Ehhez alapos tisztítás, fertőtlenítés kell a csatornákban, hogy az ott levő baktériumok maradéktalanul elpusztuljanak.

Ha a nyitva hagyás ellenére is fájdalom van, ezt okozhatja a gyökérhártya vagy akár a csonthártya erős gyulladása (ebben az esetben biztosan fog antibiotikumot kapni), esetleg a fogban maradhatott még gyulladt fogideg. Ezért megint tisztítani kell és lehetőség szerint mielöbb gyógyszerrel lezárni. Sokszor előfordul, hogy többszöri tisztogatás és gyógyszeres kezelés is szükséges, míg a fogat végül tünetmentessé lehet tenni és a gyökértömést majd a végleges tömést elkészíteni. A végleges gyökértömés elött a fogat gyógyszerrel mindenképp lezárjuk, csak panaszmentes esetben készítjük el a gyökértömést.

Komoly fertőzés és gyulladás esetén szükség lehet antibiotikumra is, ha a baktériumok „ereje” túl nagy. Antibiotikumot tényleg nem kell minden gyökérkezelés esetén alkalmazni, de komoly fájdalom és csonthártyagyulladás esetén feltétlenül segít!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése