Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 18., csütörtök

Gyökértömött, letört fog kezelése

"Érdeklõdnék, van-e arra lehetõség, hogy egy olyan rágófogat mentsünk meg, aminek egyik oldala még megvan, de a másik oldalon letört a fog, talán íny alá is. (A fog közepén tömés volt, ami kiesett.) A fog gyökérkezelt. Nagyon szeretném megmentetni ezt a fogamat, ha ez nem megoldható, van-e más módja, hogy megmaradjon ez a rágófogam?"

Biztosat csak röntgenfelvétel alapján lehet mondani.

A kezelés lehetőségeihez több szempontot kell megvizsgálni. Fontos a gyökér állapota, a gyökértömés minősége, a csont állapota a fog körül. Másik fontos szempont, hogy mennyire tört le a fog koronai felszíne. Amennyiben csak az íny szintjéig, még nagy esély van a foggyökér csapos műcsonkkal való ellátására, majd erre korona kerülhet, mely pótolja a hiányzó fogkoronai részt. Ha az íny alá betört, de még a csontnívó felett van és lézerrel vagy egyéb eszközzel a csonk az íny alól felszabadítható, akkor szintén van esély a csapos majd koronás felépítésre. Ha a fogkoronai rész a csont perem alá tört, akkor nagy valószínűséggel a fogat már nem lehet megmenteni.

A gyökérkezelt fog esetén a fog koronai részének letörése adódhat abból, hogy a gyökérkezelt fogak, mivel lényegében már nem élő fogak, idővel a struktúrájuk sokkal rigidebbé válik, mint egy élő fog anyag, ezért ugyanakkora erőbehatásra rugalmatlan módon törhet. Másrészt, amennyiben egy nagy tömés volt a fogban, előfordul, hogy idővel a tömés mellett újabb szuvasodás alakul ki, mely aláássa a tömés illetve a fogkorona stabilitását és ezért törik le a fog illetve esik ki a tömés. Ez utóbbi esetben a kezelés lehetősége nagyban függ attól, hogy milyen mértékű volt a szuvasodás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése