Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 26., péntek

Gyökérkezelés, gyökértömés

"Januárban kezdõdött el a bal alsó hatos fogam gyökérkezelése. Az elõzmény, hogy 2009. szeptemberében lett betömve ez a fogam. Már egy ideje harapásra érzékeny volt így elmentem a fogorvosomhoz. Számomra kicsit megdöbbentõ, hogy röntgenfelvétel nélkül kezdtük el a gyökérkezelést. Sajnos kicsit meg kellett gyorsítani a kezelést, mert hamarosan vissza kell mennem az egyetemre tanulni, így majdnem minden másnap (hétfõ-szerda-péntek) járok kezelésre. Már több kezelésen voltam így és úgy néz ki alakul is a dolog, de még mindig erõs harapásra érzékeny az idegelt fogam. Jelenleg nyitva van hagyva, hétfõn lesz lezárva véglegesen ha minden jól megy. Ez természetes, hogy még egy ideig gyökérkezelés után érzékeny lesz a fog erõsebb ráharapásra? Vagy még több kezelés szükséges? Nem kellett volna a kezelés megkezdése elõtt megröntgenezni, hogy fel tudják mérni a gyökércsatorna hosszát stb?"

Mikor egy fog elhal és ráharapásra érzékennyé válik, azt jelenti, hogy a gyulladás a gyökér csúcsán túl terjedt. A ráharapáskor a gyökér csúcsán levő finom idegvégződéseket a gyulladt terület irritálja.

A kezelés, mint Ön is írja gyökérkezelés. A röntgenfelvétel, a tűs kontroll felvétel, a digitális gyökércsatorna bemérő a gyökér anatómiai feltérképezésére szolgál, hogy a készülő gyökértömés minél biztosabban elérjen a gyökér csúcsáig és a tömés kitöltse a gyökércsatornát. A gyökértömés elött azonban a gyulladást le kell vezetni, a csatornákat fertőtleníteni kell. Ennek érdekében előfordulhat, hogy többször át kell tisztítani, gyógyszerrel lezárni, esetleg lehet lézeres gyökércsatorna tisztítást végezni. A lézer megöli a gyökércsatornában megbúvó bacikat, így segít a fertőtlenítésben.

Van hogy egy áttisztogatás is elegendő és a panaszok nagyon gyorsan elmúlnak a gyökértömés, majd a végleges tömés hamar elkészíthető. Van olyan eset is, mikor ez egy hosszú folyamat és sok tisztogatásra és lezárásra van szükség.

Ha a gyógyszeres töméssel ideiglenesen lezárt fog már nem okoz panaszt, elkészíthető a gyökértömés.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, van-e összefüggés a leukémiám és a fog -iny vérzésem között.

    VálaszTörlés