Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 19., péntek

Elszíneződés vagy fogszuvasodás?

"Egy problémával szeretnék Önhöz fordulni.Nagyon félek a fogorvostól,és talán több információ birtokában "nyugodtabban" megyek el a fogorvosi rendelőbe. A problémám a következö:az alsó fogsoromon belül barnás elszineződést véltem felfedezni,6 fogamon.Nem fáj,nem érzékeny,de mostmár komolyabban elkezdett zavarni,hogy mi lehet ez? Lehet,hogy ez a fogszuvasodás?Ha az lenne,azt,hogy kezelik a fogorvosok? Fájdalommal jár a kezelése?"

Sajnos nem tudok látatlanban diagnózis adni arra, hogy a barna elszíneződés vajon fogszuvasodás e. Ennek eldöntéséhez fogorvosi vizsgálatra van szükség. Lehet, hogy valóban csak elszíneződés, lehet hogy fogkő és valóban lehet fogszuvasodás is. Egy fogorvos ránézésre rögtön megmondja.

Ha csak elszíneződés, az egyszerű polírozással eltávolítható. Ha fogkő, azt ultrahangos fogkőeltávolítással lehet leszedni, ez fájdalommentes. Ha szuvasodás, akkor a fogorvos érzéstelenítő injekciót ad, kitisztítja a szuvas területet, majd a helyét tömőanyaggal tölti fel. Tömés készíthető amalgámból, vagy esztétikus tömő anyagból, melynek segítségével az eretei fogszín és forma szépen visszaállítható. Az érzéstelenítő hatása alatt a fogszuvasodás ellátása (tisztítás + tömés) teljesen fájdalommentesen elvégezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése