Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 31., szerda

Kieshet e a gyökértömés?

"Én azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy a jobb 4-es fogamon még 2008 szeptemberében felfedeztem egy pici lyukat, egyből fogorvoshoz fordultam vele, ahol kiderült, hogy a lyukhoz képest elég mélyre terjedt a szuvasodás. A fogorvos ellátta, szépen betömte. Igaz, kicsit érzékeny lett a hidegre, és fél évig nem is volt semmi bajom vele. Fél év után hirtelen két napig folyamatosan fájt. A két nap után a fájdalom megszűnt, de ekkor észrevettem, hogy a fogam felett az arcom nyomásra érzékeny lett, persze azonnal fogorvos, és gyökérkezelés. Na és még ötször voltam ilyen ,,tisztogató" kezelésen, mert folyamatosan be volt gyulladva és gennyes váladék távozott a fogon keresztül. Ezután gyökércsúcs rezekciót végeztek a fogon, majd a sebgyógyulást követően véglegesen betömték a fogat. Gyógyszeres kezelést nem kaptam. Ezzel a nem épp kellemes procedúrával tavaly októberben végeztem. Három nappal ezelőtt ez a fogam belső fele letört és sajnos egyből ugyanazt a gennyes ízt éreztem, mint amikor a kezelésekre jártam, de semmi egyéb tünet (fájdalom stb.). Sajnos csak három hét múlva kaptam időpontot a fogorvostól, és az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak? Fogtechnikus ismerősöm beszélt a letört fog csap-korona megoldásról, az rendben is van, csak a gyulladás miatt aggódom. Ez a gyulladás folyamatosan megvolt? Illetve, érdemesebb lenne-e hamarabb megnézetni a fertőzések miatt, mert ezek szerint a gyökértömés is kiesett?"

Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, hogy miért érezheti a gennyes ízt. Az állapotfelmérés és a röntgenfelvétel után ez egészen biztosan kiderül.

A gyökértömés nem tud kiesni, ez képtelenség. A gyökércsatorna átmérője nagyjából 0,5 – 2 mm széles és kb. 15 – 20 mm hosszú vékony járat. Ebbe kerül bele egy ragacsos tömítő anyag, mely ráadásul beleköt. Ez nem tud kiesni.

Átfertőződni azonban sajnos tud. Írta, hogy rendkívül hosszasan zajlott a gyökérkezelés, gennyes volt sokáig sőt végül rezekálni is kellett. A gyökércsatorna járatrendszere sajnos nem mindig tárható fel tökéletesen. Van tűs kontroll felvétel röntgennel, elektromos gyökércsatorna bemérés – mégis, a legalaposabb próbálkozások ellenére sem sikerül mindig. Ha egy gyökércsatorna magasan a gyökércsúcs irányában ketté vagy több felé oszlik – lehetetlen a csúcsi részt tökéletesen fertőtleníteni. A rezekció az utolsó próbálkozás a fog megmentésére. Ilyenkor e gyökércsúcsi részt próbáljuk meg eltávolítani, bízva abban, hogy a visszamaradó területen a gyökértömés tökéletes, csak a csúcsi, elérhetetlen részt vágjuk le. Ez nagyon sok esetben sikeres is, sajnos vannak olyan esetek, amikor azonban ez sem elegendő a fertőzés tökéletes megszüntetéséhez. Még ilyen esetben is meg lehet próbálni újra gyökértömni, esetleg újra rezekálni, ez a megmaradt gyökér hosszától is függ.

Amennyiben nincs ilyen jellegű gond és a gyökér felhasználható, a fogba – a gyökértömés felső részének eltávolításával és a gyökér felső kétharmadának felhasználásával csapos műcsonk készíthető. Ha a törésvonal nem terjed nagyon mélyre, az íny felett van vagy annak vonalában, akkor a csapot a fogorvos a rendelőben is el tudja készíteni, úgynevezett gyári csapok alkalmazásával. Ebből van fémet tartalmazó csap és a fémmentes üvegszálas vagy szénszálas csapok. Ha mélyen tört, akkor a fog előkészítése után az orvos lenyomatot vesz és a fogtechnikus készíti el a csapot, melyet az orvos legközelebb beragaszt. A csapra – bárhogy készül is – korona kerül. Amennyiben fém csap volt, általában fémet tartalmazó kerámia korona kerül, fémmentes csap vagy cirkon csap esetén fémmentes korona pl. cirkon porcelán korona tehető fel. Ennek esztétikája a természetes foghoz közelebb áll mint a fémkerámia koronáké, így az eredeti állapot könnyebben visszaállítható.

2010. március 30., kedd

Fájdalom a gyökérkezelés során

"1hete volt egy gyökérkezelésem de a doktornő akihez tartozok az nem zárta le a fogat,hanem gyógyszeres "vattát" tett a fogba,úgy lett megbeszélve hogy rá következő héten elmegyek és betömi.Egész héten kimondhatatlanul fájt a fogam,gondoltam biztos azért mert nyitva hagyta.Eljött az időpont amikor vissza kellett mennem(tegnap) és mondtam is neki hogy folyamatosan fáj,erre mondta hogy nem tömi be hanem megint tesz bele gyógyszert és megint várjak egy hetet. De az a gond hogy ugye "megpiszkálta" és most jobban fáj mint azelött hogy gyökérkezelést csinált volna!

Tudna nekem valamit mondani hogy miért fájhat ennyire,és esetleg valami fájdalomcsökkentőt is tudna ajánlani?

A doktornő nem adott semmit és azt mondta ha nem múlik el egy hét múlva akkor kapok antibiotikumos kezelést,de ha addig is ennyire fájni fog én nem tudom hogy fogom kibírni ezt az 1 hetet!!

Várom mihamarabbi válaszát!"

Kedves Eszter!

Én nem tudok azonnal reagálni a levelekre, de remélem azóta jobban van. Fájdalom esetén mindenképp menjen vissza az orvoshoz, akkor is ha ez egy héten belül van. Komolyabb fájdalomcsillapító, ami a fogra, gyökérhártyára ilyenkor megfelelően hat csak receptre kapható. Ilyen például a Cataflam vagy a Flector nevű gyógyszerek.

A szenvedés nem jó, fizikailag és lekileg sem, és erős fájdalom mellett energiája sem marad a gyógyulásra.

A gyökérkezelés során a gyulladást le kell vezetni. A nyitva hagyott foggal az orvos segíteni szeretne, ha így lezárná a fogat a feszültség talán még nagyobb lenne. A nyíláson keresztül a fog szűk gyökércsatornájában levő váladék (genny) utat találhat a szájüreg felé. Amíg a fog nyitva van, csak a panaszok, elsősorban a feszültség és a fájdalom csökkennek, az igazi gyógyulás azonban akkor indulhat el, ha a fogat már sikerül gyógyszerrel lezárni. Ehhez alapos tisztítás, fertőtlenítés kell a csatornákban, hogy az ott levő baktériumok maradéktalanul elpusztuljanak.

Ha a nyitva hagyás ellenére is fájdalom van, ezt okozhatja a gyökérhártya vagy akár a csonthártya erős gyulladása (ebben az esetben biztosan fog antibiotikumot kapni), esetleg a fogban maradhatott még gyulladt fogideg. Ezért megint tisztítani kell és lehetőség szerint mielöbb gyógyszerrel lezárni. Sokszor előfordul, hogy többszöri tisztogatás és gyógyszeres kezelés is szükséges, míg a fogat végül tünetmentessé lehet tenni és a gyökértömést majd a végleges tömést elkészíteni. A végleges gyökértömés elött a fogat gyógyszerrel mindenképp lezárjuk, csak panaszmentes esetben készítjük el a gyökértömést.

Komoly fertőzés és gyulladás esetén szükség lehet antibiotikumra is, ha a baktériumok „ereje” túl nagy. Antibiotikumot tényleg nem kell minden gyökérkezelés esetén alkalmazni, de komoly fájdalom és csonthártyagyulladás esetén feltétlenül segít!

2010. március 27., szombat

Gennyes pukli a fogínyen

"Tavaly kihúzták az egyik fogam de a napokban az innyemen meg jelent egy fehér pukli.kicsit fáj.Máskor is volt már ilyen kifakadt belőle a genny pár napig vérzett de el múlt. Mit tegyek?"

Elsősorban azt javaslom, forduljon fogorvoshoz!

A korrekt diagnózishoz szájvizsgálat és valószínűleg röntgenfelvétel is kell. Az ínyen megjelenő kis pukli, melyből néha genny ürül lehetséges, hogy egy fistula nyílás. Ez egy kis csatorna nyílást jelent, amely egy mélyebben levő gyulladásos terület felől a váladékot a szájüreg felé kivezeti.

Lehet, hogy a kihúzott fog helyével van összefüggésben, azonban az is lehet, hogy egy másik foghoz tartozik. Sokszor előfordul, hogy a fistulanyílás és az azt okozó gyulladásos terület között egy vagy két fognyi hely is van. Röntgenfelvétel segítségével gyorsan ellenőrizhető, hogy a nyílás pontosan mihez tartozik.

A fistula nyílás leggyakrabban akkor alakul ki, ha egy fog elhal és a gyökércsatornán át a gyökércsúcs körüli csont befertőződik. Így a csúcs körül kis gyulladásos góc alakul ki. Amennyiben ez gennyet tartalmaz, az utat keres magának valamerre. Ha a fogon keresztül nem talál utat, a csonton keresztül tör előre az íny felé, így a felgyülemlett váladék le tud vezetődni, nem okoz feszültséget és fájdalmat.

A kezelés során az elhalt fogat a fogorvos feltárja, a gyökércsatornákat kitisztítja. A gennyesedés a gyökércsúcs végén így megszűnik, majd a kis csatorna a fog gyógyulásával egyidejüleg önmagától eltűnik. Ha a fogat sikerül tökéletesen kifertőtleníteni és panaszmentes – a fogat lehet gyökértömni, majd végleges töméssel ellátni.

2010. március 26., péntek

Gyökérkezelés, gyökértömés

"Januárban kezdõdött el a bal alsó hatos fogam gyökérkezelése. Az elõzmény, hogy 2009. szeptemberében lett betömve ez a fogam. Már egy ideje harapásra érzékeny volt így elmentem a fogorvosomhoz. Számomra kicsit megdöbbentõ, hogy röntgenfelvétel nélkül kezdtük el a gyökérkezelést. Sajnos kicsit meg kellett gyorsítani a kezelést, mert hamarosan vissza kell mennem az egyetemre tanulni, így majdnem minden másnap (hétfõ-szerda-péntek) járok kezelésre. Már több kezelésen voltam így és úgy néz ki alakul is a dolog, de még mindig erõs harapásra érzékeny az idegelt fogam. Jelenleg nyitva van hagyva, hétfõn lesz lezárva véglegesen ha minden jól megy. Ez természetes, hogy még egy ideig gyökérkezelés után érzékeny lesz a fog erõsebb ráharapásra? Vagy még több kezelés szükséges? Nem kellett volna a kezelés megkezdése elõtt megröntgenezni, hogy fel tudják mérni a gyökércsatorna hosszát stb?"

Mikor egy fog elhal és ráharapásra érzékennyé válik, azt jelenti, hogy a gyulladás a gyökér csúcsán túl terjedt. A ráharapáskor a gyökér csúcsán levő finom idegvégződéseket a gyulladt terület irritálja.

A kezelés, mint Ön is írja gyökérkezelés. A röntgenfelvétel, a tűs kontroll felvétel, a digitális gyökércsatorna bemérő a gyökér anatómiai feltérképezésére szolgál, hogy a készülő gyökértömés minél biztosabban elérjen a gyökér csúcsáig és a tömés kitöltse a gyökércsatornát. A gyökértömés elött azonban a gyulladást le kell vezetni, a csatornákat fertőtleníteni kell. Ennek érdekében előfordulhat, hogy többször át kell tisztítani, gyógyszerrel lezárni, esetleg lehet lézeres gyökércsatorna tisztítást végezni. A lézer megöli a gyökércsatornában megbúvó bacikat, így segít a fertőtlenítésben.

Van hogy egy áttisztogatás is elegendő és a panaszok nagyon gyorsan elmúlnak a gyökértömés, majd a végleges tömés hamar elkészíthető. Van olyan eset is, mikor ez egy hosszú folyamat és sok tisztogatásra és lezárásra van szükség.

Ha a gyógyszeres töméssel ideiglenesen lezárt fog már nem okoz panaszt, elkészíthető a gyökértömés.

2010. március 25., csütörtök

Fogínytasak, gennyes váladék

"Kedves Dr. Pattogató Rita, nagyon köszönöm a választ.
Szeretnék még egyet kérdezni, ha lehet. A fogínyemen elöl felül van egy tasak féleség, amiből néha valamilyen váladék jön. A fogam egyik se fáj, nem tudom, kapcsolatban van-e valamelyikkel. Kérdésem, hogyan lehet ezt gyógyítani, műtét szükséges-e, ha lehetne erről részletes választ kapni."

Megint nem tudok sajnos konkrét választ adni, röntgenfelvételre van szükség. A gennyes tasak lehet egy fog fogágyával összefüggő, ebben az esetben a fog sok esetben élő. Lehet a gennyes pukli egy úgynevezett fistula nyílás, amely elhalt fog gyökércsúcsán kialakuló gennyesedés következtében alakul ki. A genny utat tör magának az íny felé és a szájüregbe ürül. Éppen azért mert ürülni tud, nem gyűlik fel, nem feszít és nem okoz fájdalmat. A mélyben azonban a csont pusztul, illetve ez gócot is jelenthet, így mindenképp kezelésre szorul. Röntgenfelvétellel megállapítható a genny eredete és ekkor lehet megmondani, hogy milyen kezelést kell alkalmazni.

2010. március 24., szerda

Foghúzás után, foghiány pótlása - mivel?

"Jobb oldalon a 4. felső fogam letört. Kívülről szinte nincs is fogam, csak belül. Kb. 4 éve volt gyökérkezelve, a törés után pedig másnap a tömés is kiesett. Voltam a fogorvosnál, és a röntgen cisztát mutatott ki. A fogamat tehát biztos ki kell húzni. Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségem van, hogyan lehetne újra fogam? Nagyon idegesít, és már bele vagyok betegedve az egészbe! Félek a koronától, mert sok helyen azt olvastam róla, hogy tönkreteszi a mellette lévő fogakat is, amit semmiképpen sem szeretnék! (Igaz ez? Ha koronát tesznek fel, akkor mind a 2 fogamat lecsiszolják majd?) Mennyi ideig bírná így a fogam, mármint a koronával? Hallottam ugyanakkor az implantátumról is..."

Egy fogat valóban több módon lehet pótolni. Amennyiben a foghiány melletti fogak teljesen épek, úgy az implantátum megfelelő megoldás lehet. Az implantátumhoz nem kell a hiányt határoló fogakat lecsiszolni – igaz, ez egy csontműtét, ezt viszont figyelembe kell venni. Amennyiben nem szeretné, hogy a hiányt határoló fogakhoz nyúljanak, úgy ez a legjobb megoldás. Fontos azonban a tervezés, megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománynak rendelkezésre kell állnia. Az implantológiai műtét tervezéséhez 3 dimenziós CT felvétel mindenképp ajánlott.

Vannak olyan páciensek, akik a csontműtétet nem szeretnék vállalni, így a hídnak nevezett fogpótlás mellett döntenek. A híd lényege, hogy áthidalja a foghiány területét. Pótolja a hiányzó fogat, a levegőben azonban nem lóghat, ezért a foghiány elötti és mögötti foghoz kell kapcsolódnia. E kapcsolatnak ráadásul elegendően erősnek kell lennie ahhoz, hogy a kihúzott fog helyén történő rágóerőt – mely nem csekély – elbírja.

Ez az erős rögzülés hagyományosan a koronákkal érhető el – mint Ön is írja a hiány elötti és mögötti fogat elő kell készíteni koronához. A koronához való előkészítés több módon is történhet, érdemes a jóval precízebb fogorvosi és fogtechnikusi módszert, a vállas előkészítési technikát választani, ezzel precízen jól záró korona készíthető és az ínyvédelem is megvalósítható.

Amennyiben a foghiány 1 cm-nél rövidebb és a foghiányt határoló fogakban tömés található, ez megfelelő szituáció lehet a csiszolás nélküli fogpótlás elkészítésére. Ez ugyan gyengébb rögzítést tesz lehetővé így életideje rövidebb, mint a klasszikus, koronákkal rögzített hídnak, azonban lényegében ép foganyag elvesztése nélkül fémmentes, esztétikus fogpótláshoz jut.

2010. március 22., hétfő

Gennyes gyulladás a fog fölött az ínyen

"Tobb, mint egy evvel ezelott raharaptam valami kemenyre es letort egy nagy darab az egyik (tomott)fogamrol. Igy jottunk ra, hogy eleg rossz allapotban volt. Gyokerkezelest kapott. Par honapja ugyanez a fogam alatt felfedeztem egy gennyes gyulladast, ami latszolag magatol elmult. Most ujra elojott es elmentem a fogorvoshoz, aki beutalt egy endodontist-hoz. Ugyanis jelenleg kulfoldon elek. A specialista is csinalt egy ujabb rontgent es azon jol lathato a gyulladas sajnos eleg nagy feluleten. O a rontgen alapjan ujabb gyokerkezelest javasolt, de sajnos legkorabban aprilisra kaptam idopontot. Mivel amugy is terveztem, hogy aprilis, majus kornyeken hazautazom Magyarorszagra, inkabb otthon csinaltatnam meg. Vegre a kerdeshez ertem : varhatok-e addig vele vagy surgosen kezeltessem? Par honap mulva nem valik-e menthetetlenne a fog? (Es termeszetesen a gennyes goc onmagaban is "aggaszto". ) A magyar fogorvosom szerint nem is biztos, hogy erdemes, de en remelem, hogy az onok modern muszereivel es szakszeru munkajaval meg jo par evig nem kell ettol a fogtol megvalnom."

Köszönöm bizalmát, azonban az Ön fogorvosának tökéletesen igaza van, látatlanban nem tudjuk megmondani, hogy milyen prognózis várható.

Ezek szerint egy egyszer már gyökérkezelt, majd gyökértömött fogról van szó, melynek gyökércsúcsán kiújult a gyulladás. Amit Ön felfedezhetett, az gondolom a fog alatt egy kis gennyes csomócska volt – ezt fistula nyílásnak hívjuk – a gennyes váladék ezen keresztül próbál meg utat találni magának. Valószínüleg ennek köszönhető, hogy nincs fájdalom, mivel a feszítést okozó váladék eltávozhat a felszín felé.

Valóban a gyökércsúcsi gyulladás gócnak számít, melynek révén a baktériumok a véráramba is bekerülhetnek és eljuthatnak a szervezet távolabbi részére is, így kezelésükre mihamarabb szükség van. A gyulladás helyileg sem jó, a góc körül a gyulladás következtében a csont pusztul.

Amennyiben a röntgenfelvétel alapján van esély a gyógyulásra, akkor megkísérlehető az eredeti gyökértömés eltávolítása, majd a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítése, gyógyszeres lezárása. Ezt súlyosabb fertőzés esetén többször kell ismételni, míg panaszmentes esetben új gyökértömést lehet elkészíteni. Hogy ez pontosan mennyi idő, nem tudjuk előre megmondani, de hosszabb folyamat, így egy ideutazás alkalmával valószínűleg nem oldható meg.

2010. március 20., szombat

Foghúzás utáni foghely fájdalma

"1 éve kezdődtek a panaszaim, az állkapcsom fájt, 2 hónap után, mivel nem múlott,elmentem fogorvoshoz... Kiderült,hogy szükséges a gyökérkezelés. A fog nagyon begyulladt. 2 hónapig nyitva volt, állandóan tisztult. Elkezdett az ínyem is égni. A tömés után panaszos maradt, fájt, így resectiora került a sor. Ezután is megmaradtak a fennálló panaszok, ... így kihuzattam (izületi panaszaim is voltak) A fogat otthon megvizsgáltam és gyökértömés fölé kaptam egy talán antibiotikumos ideiglenes tömést. Erre rátömte az orvos a véglegest... Húzás 2 hónapja történt és a panaszaim nem múlottak el. A fog helye azóta is ég. Mit javasolna a doktornő?"

A gyökérkezelés és a rezekció az utolsó próbálkozások a fogeltávolítás elött, természetes, hogy az orvos megtesz mindent, ha lát esélyt a fog megtartására. A gyökérkezelések prognózisa nagyban függ a fertőzés mértékétől, a fertőzés fennállásának idejétől, a gyulladás kiterjedtségétől a gyökércsúcson, a csonthártyában. Függ még a fog gyökércsatornáinak szerkezetétől, feltárhatóságától, a fog anatómiai viszonyaitól. Függ továbbá a páciens általános egészségi állapotától, immunrendszerétől is.

Egy fogeltávolítás után ha a fájdalom egy-két nap alatt nem csökken, mindenképp vissza kell menni az orvoshoz. Egy gyulladt fog eltávolítása esetén ez gyakrabban előfordulhat. A fog helyén a foghúzás után egy vérdugónak kell kialakulnia, mely lezárja a sebet, majd ebből indul ki a foghely feltelődése csonttal. Ha e vérdugó nem alakul ki, a sebet érzéstelenítésben át kell tisztítani és új vérdugót kell létrehozni.

A fertőzött fog felől a foggyökér hártya, majd a csonthártya is gyulladtá érzékennyé válik, a fog eltávolítása után ez lassan gyógyul. Ilyen esetekben a legtöbbször antibiotikum adására is szükség lehet. Szükség lehet ezen kívül a foghely megröntgenezésére, mely annak eldöntését segíti, maradt e esetleg fogdarab a sebhelyben ami fenntartja a gyulladást, melyet ez esetben érzéstelenítésben az orvos eltávolít.

2010. március 19., péntek

Elszíneződés vagy fogszuvasodás?

"Egy problémával szeretnék Önhöz fordulni.Nagyon félek a fogorvostól,és talán több információ birtokában "nyugodtabban" megyek el a fogorvosi rendelőbe. A problémám a következö:az alsó fogsoromon belül barnás elszineződést véltem felfedezni,6 fogamon.Nem fáj,nem érzékeny,de mostmár komolyabban elkezdett zavarni,hogy mi lehet ez? Lehet,hogy ez a fogszuvasodás?Ha az lenne,azt,hogy kezelik a fogorvosok? Fájdalommal jár a kezelése?"

Sajnos nem tudok látatlanban diagnózis adni arra, hogy a barna elszíneződés vajon fogszuvasodás e. Ennek eldöntéséhez fogorvosi vizsgálatra van szükség. Lehet, hogy valóban csak elszíneződés, lehet hogy fogkő és valóban lehet fogszuvasodás is. Egy fogorvos ránézésre rögtön megmondja.

Ha csak elszíneződés, az egyszerű polírozással eltávolítható. Ha fogkő, azt ultrahangos fogkőeltávolítással lehet leszedni, ez fájdalommentes. Ha szuvasodás, akkor a fogorvos érzéstelenítő injekciót ad, kitisztítja a szuvas területet, majd a helyét tömőanyaggal tölti fel. Tömés készíthető amalgámból, vagy esztétikus tömő anyagból, melynek segítségével az eretei fogszín és forma szépen visszaállítható. Az érzéstelenítő hatása alatt a fogszuvasodás ellátása (tisztítás + tömés) teljesen fájdalommentesen elvégezhető.

2010. március 18., csütörtök

Gyökértömött, letört fog kezelése

"Érdeklõdnék, van-e arra lehetõség, hogy egy olyan rágófogat mentsünk meg, aminek egyik oldala még megvan, de a másik oldalon letört a fog, talán íny alá is. (A fog közepén tömés volt, ami kiesett.) A fog gyökérkezelt. Nagyon szeretném megmentetni ezt a fogamat, ha ez nem megoldható, van-e más módja, hogy megmaradjon ez a rágófogam?"

Biztosat csak röntgenfelvétel alapján lehet mondani.

A kezelés lehetőségeihez több szempontot kell megvizsgálni. Fontos a gyökér állapota, a gyökértömés minősége, a csont állapota a fog körül. Másik fontos szempont, hogy mennyire tört le a fog koronai felszíne. Amennyiben csak az íny szintjéig, még nagy esély van a foggyökér csapos műcsonkkal való ellátására, majd erre korona kerülhet, mely pótolja a hiányzó fogkoronai részt. Ha az íny alá betört, de még a csontnívó felett van és lézerrel vagy egyéb eszközzel a csonk az íny alól felszabadítható, akkor szintén van esély a csapos majd koronás felépítésre. Ha a fogkoronai rész a csont perem alá tört, akkor nagy valószínűséggel a fogat már nem lehet megmenteni.

A gyökérkezelt fog esetén a fog koronai részének letörése adódhat abból, hogy a gyökérkezelt fogak, mivel lényegében már nem élő fogak, idővel a struktúrájuk sokkal rigidebbé válik, mint egy élő fog anyag, ezért ugyanakkora erőbehatásra rugalmatlan módon törhet. Másrészt, amennyiben egy nagy tömés volt a fogban, előfordul, hogy idővel a tömés mellett újabb szuvasodás alakul ki, mely aláássa a tömés illetve a fogkorona stabilitását és ezért törik le a fog illetve esik ki a tömés. Ez utóbbi esetben a kezelés lehetősége nagyban függ attól, hogy milyen mértékű volt a szuvasodás.

2010. március 17., szerda

Fogmosási szokások, fogínyvisszahúzódás

"Egy érdekes problémával szeretnék önhöz fordulni. Húsz éves vagyok, és úgy néz ki mintha fogínysorvadásom lenne... Voltam a fogorvosomnál, aki azt mondta a korom miatt ez csak úgy lehetséges hogy túl erősen mostam a fogaimat.Szabályosan lesíkáltam az ínyt a fogamról.. Mivel azonban félévente elmegyek megnézetni a fogaimat, hogy minden rendben van-e és csak most derült fény erre a problémára, én kételkedem. Mivel az elmúlt fél évben nem változtak a fogmosási szokásaim, és szerintem nem is mosom eltérően mint ahogyan mások szokták.

Nem vérzik, és nem is gyulladt. Fájni is csak azért fáj mert érzékeny. Mellette szól a fogorvosi elméletnek, hogy jobb kezes vagyok és ez a probléma főleg jobb oldalon jelentkezik.(alul és fölül is) Egyszerűen csak elkezdett visszahúzódni az ínyem, és félek attól hogy ez tovább folytatódik. Kérdésem az lenne, hogy okozhat-e ilyen jellegű problémát valamiylen vitamin hiány, vagy esetleg állhat-e más betegség ennek a hátterében. Illetve hogy tehetek-e még valamit annak érdekében-a balkezes fogmosáson kívül- hogy megállítsam ezt a folyamatot."

A csontos fogágy pusztulásának meglétéről vagy hiányáról a legbiztosabb diagnózist a panoráma röntgenfelvétel ad. Ezen látható pontosan, hogy hol áll a csont felszíne az egyes fogak körül.

Ha már 20 évesen jelentkezne egy ilyen komoly fogágyprobléma azt a fogorvos röntgen nélkül is látta volna. Én is inkább fogmosási szokásra tippelnék, de ha Önt ez megnyugtatja, kérjen röntgenfelvételt.

A fognyakról valóban nagyon ügyesen el lehet távolítani a fogzománcot és az ínyt, ha kitartóan vízszintesen súroljuk a fogakat a körkörös technika helyett. Ehhez nem kellett az elmúlt fél évben szokást változtatnia, ez egy hosszú folyamat, szép lassan folyamatosan történik, az apró változásokat az ember nem veszi észre, hirtelen azonban feltűnik, hogy valami megváltozott.

Hosszú távon ajánlatos, hogy a fogait ne vízszintesen súrolja, hanem a fogkefével körbe körbe masszírozza, illetve a fog nyakánál a rágófelszín felé söprögető mozdulatokkal tisztítsa a fogakat. Érdemes közepes sörtéjű fogkefét venni, a kemény fogkefével az erős súrolás hamar hasonló tünetekhez vezet.

2010. március 11., csütörtök

Szürkés fog esetén fogfehérítés vagy porcelán héj?

"Gyermekkorom óta a fogaim erőteljesen szürkés-sárgás színűek, régebben a sok kakaó- illetve a teafogyasztásra gyanakodtak az orvosok, de ma már tudom hogy a gyerekkoromban kapott tetraciklin nevű gyógyszer okozta.
Pár évvel korábban egy zselés fogfehérítés nem igazán volt hatásos.
Most fogpótlás előtt állva szeretném megkérdezni a jelen fehérítési lehetőségeket, van- e lehetőségem hogy fehér fogaim legyenek? Sok eljárásról olvastam, de igazából nem tudom, hogy számomra melyik lenne a legjobb,leghatékonyabb kezelés?"

A tetraciclines szürkés elszíneződés valóban nehezen kezelhető. A zselés fogfehérítés gondolom otthoni fogfehérítést jelentett, de ezen belül is van több fokozat, 10 -15 és 20% kiszerelés. Hogy melyiket kell alkalmazni, ezt a fogorvos tudja Önnek megmondani az állapotfelmérés után.

A rendelői fogfehérítő eljárások hasonló anyagszerkezeű fehérítő anyaggal dolgoznak, mint az otthoni rendszerek, itt azonban a fehérítő lámpa hatására a fehéredési folyamat gyorsítható. Tapasztalatok szerint így nem lehet fehérebb fogakat elérni, mint az otthoni kezeléssel, csak egy hét helyett egy óra alatt jutunk el ugyanahhoz az eredményhez. Ha tehát az otthoni kezeléssel nem volt megelégedve, sajnos lehet, hogy a rendelői fehérítés sem lesz Önnek elegendő. Esetenként hatásos lehet a két rendszer kombinálása is, ez nagyban függ az Ön fogainak állapotától.

Tetraciklin miatt elszíneződött esetekben fehérítéssel inkább halványítani tud a fogorvos az állapoton, megszüntetni, azonban nem, vagy nagyon nehezen. A szürkés fogszínek sajnos nem reagálnak olyan megfelelően a fehérítő anyagokra mint a sárgás, barnás fogszínekre. Létezik a KTP nevű lézer, mely állítólag "deep bleaching" fehérítésre képes. Ez a hullámhosszú lézer a mélyebb zománc szerkezetbe tud behatolni, és ott fehérítő hatást kifejteni. Sajnos nálunk nincs ez a típusú lézer, így tapasztalataim sincsenek vele kapcsolatba, speciálisan, különböző lézerkezeléseket szolgáltató poliklinikán érhető el.

Amennyiben a fogfehérítések nem hoznak az Ön számára kielégítő eredményt, ilyen esetben igazán szép fehér fogakhoz csak porcelán héj segítségével juthat. A porcelán héj azonban invazív beavatkozásnak számít a fogfehérítéshez képest. Ez annyit jelent, hogy a meglevő, saját zománcfelszínt eltávolítják és ennek helyére egy vékony porcelán héjat helyeznek fel, ezzel helyettesítve az eredeti fogzománcot. A porcelán héjak minősége és anyagi jellemzői rendkívül sokfélék. Kb. 0,5 – 1 mm közti felületi csiszolás szükséges. A porcelán héj állhat önmagában, csak leplező porcelánból vagy préskerámiából, préskerámiából és porcelánból, aluminium-oxid kerámia alapból és kerámiából. Anyag, minőség, esztétika, tartósság, terhelhetőség és ár tekintetében ezek rendkívül eltérőek, a lehetőségekről csak egy állapotfelmérés után tudja Önt fogorvosa részletesen informálni.

A porcelán héj technológiát épp a kisebb formai és színbeli eltérések esztétikai kezelésére találták ki, a lehető legkevesebb foganyagveszteség árán, természetesen a beavatkozás méretét és költségeit tekintve ez egy sokkal nagyobb vállalkozás, mint a fogfehérítő eljárások.

2010. március 10., szerda

Mini implantátum teljes fogsor rögzítésére

"Két általános kérdésem lenne implantációval kapcsolatban:

  1. az MDI mini implantátumot (felső kivehető fogsor rögzítésére) kizárólag fogatlanság esetén lehet beültetni?
  2. a mini implantátum elkészülhet-e utólag, tehát a most készülő felső kivehető fogsorom átalakítható lesz-e , hogy passzoljon a majdani implatátumhoz
  3. Elnézést, lemaradt egy kérdésem: mi az a csonkhosszabbítás? Köszönöm"

Az MDI mini implantátumok elsosorban arra az esetre lettek kifejlesztve, amikor nem áll megfelelő mennyiség és minőségű csont rendelkezésre a normál méretű (hossz, vastagság, teherbírás) implantátumok behelyezésére. Ez elsősorban a régóta fogatlan állcsont esetén adódik, mikor a hosszú fogatlanság következményeként a csont erősen elsorvad, mind magasságában, mind szélességében lehetetlenné téve a normál implantátumok behelyzehetőségét.

Általában, mind az alsó, mind a felső állcsonton, az eredeti kisörlő fogak közötti területen marad még annyi csontanyag, hogy elhelyezhetővé válik 4-6 db mini implantátum. A felső állcsontban lehetőség szerint 6 db, az alsó állcsontban 4 db implantátumot helyeznek be.

A vékony implantátumok nem teszik lehetővé komoly, egész fogas terheléssel járó fix fogpótlás elkészítését, csupán a jóval kevesebb terheléssel járó fogsor rögzítésére szolgálnak, lényegében erős kapaszkodót jelentenek az ezek nélkül instabil fogsor számára.

Bizonyos esetekben, ha csak egy fog hiányzik és ennek pótlása helyszűke miatt nem megoldható normál méretű implantátummal, akkor is kilehet a mini implant nyújtotta előnyöket használni, de ez egészen más struktúra, mit a fogatlan szájban, a fogsor rögzítésére alkalmazott implantátumok.

Minden implantálás, ha normál, ha mini – gondos előkészítést és tervezést igényel, fogászati státusz, csontlehetőségek, függvényében, ezért ehhez mindenképp állapotfelmérésre, első körben panoráma röntgenre, később 3 dimenziós CT felvételre van szükség, ennek alapján egyedi kezelési terv és árajánlat készül.

Elkészült fogsor után implantálni – ez elvileg lehetséges, a bekerülő implantátumok fejének a fogsorban a helyet ki kell tudni alakítani. Ha erre megvan a lehetőség a régi fogsorban, akkor ez megoldható.

A csonkhosszabbítás akkor jön szóba, ha egy fogat, amely erősen az íny alá szuvasodott vagy betört, valamilyen módon mégis szeretnénk megmenteni és felépíteni. Ez általában egy utolsó beavatkozás a fog megmentésére, és sajnos nem minden esetben megoldható. Amennyiben a körülmények adottak, az orvos megpróbálja – elsősorban lézerrel – felszabadítani a csonk íny alatti területét, így ez felhasználhatóvá válik csapos műcsonk kialakítására.

2010. március 9., kedd

Fogfelépítés a rendelőben

"Korona miatt lecsiszolt fogam felépíthető lenne-e valamilyen formában?
Illetve ilyen felépített foghoz rögzíthető szalagos fogpótlás?"

Bár minden elképzelhető, de egy koronához lecsiszolt fog direkt felépítése a rendelőben hosszú távon és megfelelően esztétikusan szerintem nem működik. A lecsiszolt fog már nem tartalmaz zománcot, elsősorban dentinanyagból áll a fogcsonk felülete. Az esztétikus tömőanyagok, amelyekkel tömést vagy direkt restaurációkat lehet készíteni, egy savazásos procedúra után kémiailag rögzülnek a foghoz. E kémiai rögzítés elsősorban zománcfelszínt kíván meg, a dentinanyaghoz nem köt olyan jól.

Másik részről, a lecsiszolt fogra egy koronát a fogtechnikus készít el művészi ügyességgel, porcelánból építi fel a fogat rétegenként a vázra, így ér el végül mind színben mind formában természetes hatású fogat. A fogorvosi rendelőben ehhez nagyon nagy mennyiségű időre lenne szükség és nem is feltétlen kapnánk ugyanazt az eredményt.

Optimális esetben tehát egy lecsiszolt fogról lenyomatot kell venni, mely lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el a megfelelő fogkoronát. Egyébként a csiszolás sem mindegy, ha például hagyományos módon lecsiszolt fogról van szó, melynél a korona határa elmosódott és az íny alatt végződik, úgy a direkt restaurációról a rendelőben szó sem lehet, mivel korrekt záródást ebben az esetben végképp nem lehet elérni.

Sajnos nem értem mit ért szalagos fogpótlás alatt, így nem tudom, hogy erre mit válaszoljak.

2010. március 8., hétfő

Amalgám vagy fehér fogtömés

"Egy olyan problémám van, hogy amalgámtömésem volt az egyik hátsó fogamban amit kicseréltek egy másik amalgámtömésre, de most még jobban fáj a fogam, részben azért is mert a tömés egy része kiesett. Olyan, mintha belül fájna az fogidegem, vagy magától az amalgámtöméstõl fájna, még aludni is alig tudtam a fájdalomtól.
Nemsokára megint elmegyek fogorvoshoz, mit kellene tenni a fogammal? Én arra gondoltam hogy egy sima fehér tömés lenne jó, sok fogam olyannal van betömve és egyik olyan se fáj.
Megköszönném ha tudna valamit javasolni..."

Látatlanban nem lehet megmondani, hogy miért fáj a foga. Egy mély tömés alatt, legyen az amalgám, vagy esztétikus műanyag tömés fájhat a fog, ha a tömés alászuvasodott, vagy nagyon mély az üreg és közel van a fogbél. Bizonyos esetekben ilyenkor nem elegendő egy töméscsere, sajnos van, hogy gyulladás alakul ki a fogbélben, ezért a fogat gyökérkezelni kell. Ha éjszakai komoly fájdalomra panaszkodik, akkor ennek már elég nagy a valószínűsége. Ez nem azon múlik, hogy amalgám vagy fehér tömést készít e az orvos, hanem, hogy milyen a fog állapota.

Amennyiben visszamegy fogorvosához, ő a szájvizsgálat és egy röntgenfelvétel alapján biztosan meg fogja tudni mondani, hogy szükséges e a gyökérkezelés vagy sem. Amennyiben még a fogbél nem nyílt meg illetve nem fertőződött, lehetőség nyílhat gyógyszeres tömés behelyezésére. Ezzel esetlegesen elkerülhető a gyökérkezelés és pár hét múlva elkészíthető a végleges tömés, amennyiben a fog már teljesen panaszmentes. Ha a fogbél fertőzött, akkor muszáj gyökérkezelni, különben a fertőzés továbbhalad a gyökércsúcson, komolyabb problémákat okozva. A végleges tömés természetesen ugyanúgy elkészíthető amalgámból vagy esztétikus tömésből is. Sok rendelőben ma már nem készítenek amalgám tömést, amennyiben igen, úgy a páciens eldöntheti, hogy melyik tömőanyagot választja.

2010. március 5., péntek

Tejfog tömése

"Van egy 8 éves lányom és van egy lyukas tejfoga amit a fogorvos betömött körülbelül fél éve. Egy hete kiesett a tömés és visszamentünk az orvoshoz és kitisztította neki fúróval. Azt mondta,hogy ezt már nem lehet betömni ,mert baj lehet belőle ha betömi. A kislányom meg azt mondja,hogy még minig fáj neki. Esetleg van e valami fogászati módszer arra az esetre ha továbbra is fájna neki?"

Én nem vagyok gyermekfogorvos specialista, így csak pár gondolatot tudok leveléhez hozzá fűzni.

A tej kisőrlő fog kb. egy év múlva, 9 éves korban fog váltani. A tejfogak kezelése valóban nagyon hálátlan feladat, igazán jó tömést készíteni, olyat, mint a maradó fogak esetén lényegében nem lehet. A gyermekfogorvos ha kicsi a szuvasodás megpróbálhatja elcsiszolni, hogy könnyen tisztítható felület legyen, esetleg betömni. Nagyobb szuvasodás esetén, ha a fogból még elegendő megvan és a gyermek ügyesen kezelhető vagy megpróbálnak tömést készíteni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor elcsiszolni és tömés nélkül hagyni, vagy fájdalom esetén egy gyökérkezelés szerű beavatkozást végezni – ez teljesen más mint a maradó fogak gyökérkezelése. Itt a cél a fájdalom mielöbbi megszűntetése, nem a korrekt gyökértömés, mint felnőttkorban.

A cél ilyenkor valójában már nem igazán a tömés, hanem hogy lehetőség szerint fájdalom mentesen valahogy megőrizni a tejfogat a váltásig, hiszen eltávolítása esetén a helyet a maradó fognak nem tartja fönn semmi, ami a későbbiekben fogszabályozási problémákat vethet fel. A cél tehát, hogy a fogat arra az egy évre kell konzerválni valahogy. Ha ez nem sikerül és a tejfogat eltávolítják, a mellette levő fogak a helyét elfoglalhatják, így a növekvő maradó fog nem a rendes helyén nő ki, hanem a fogíven kívül vagy belül. Fogszabályzással ez később persze megoldható (újra helyet csinálnak és behúzzák a kérdéses fogat a sorba), de jobb megelőzni ha lehetséges.

2010. március 4., csütörtök

Foghúzás után, implantálás elött

"A problémám a következő. December elején kihúzták elöl egy fogamat (ha jól tudom,akkor szemfog). Implantátum behelyezés lesz majd májusban, addig kaptam egy ideiglenes kivehető fogacskát. Viszont most, hogy teljesen begyógyult a helye a fogamnak, így eléggé mozogni kezdett. Kérdésem az lenne, hogy ezt az egy fogat lehet-e alkalmanként (ha nagyon muszáj pl. valamilyen fontos rendezvényen megjelennem...ami éppen aktuális lesz nemsokára) fogsor rögzítővel felragasztani, illetve ez mennyire lesz stabil, ha lehet?"

Foghúzás után a gyógyulási idő során az íny illetve csont visszahúzódásával a felület valóban megváltozik, így az ideiglenes fogpótlás billegni, mozogni kezdhet. A fogsorrögzítő egy ideig hatékony lehet, de hogy 1 órára vagy fél napra tudja e helyben tartani a fogpótlást, ez szituáció függvénye. Minél jobban visszahúzódott alatta az íny annál kevésbé fogja tudni helyben tartani a pótlást. Mielött rendezvényre menne érdemes elötte kipróbálnia a fogsorrögzítőt, így tapasztalni fogja, hogy mire számíthat. A fogsorrögzítő a pótlásról aránylag könnyen eltávolítható, így a próbával nem veszít semmit.

Most kaptunk egy fontos felhívást a Corega műfogsor rögzítő krémmel kapcsolatosan. A krém használatakor, mivel az cinket tartalmaz, fontos a következők betartása: naponta nem ajánlott egynél többször alkalmazni, egy 40g os tubus anyagot nem javasolt 3 hétnél rövidebb idő alatt elhasználni, illetve a terméken található használati utasítást szigorúan be kell tartani! A cinktartalom miatt ugyanis a Corega Extra Erős műfogsorrögzítő krém és a Corega Extra Strong műfogsorrögzítő krémek hosszú távú és túl nagy mennyiségben történő használatának egészségügyi kockázata van.


Egy ideiglenes fogpótlás egy két hónapig történő ragasztása valószínűleg nem ebbe a kategóriába esik, azonban amennyiben Ön aggódik egészsége miatt, inkább kérje a fogpótlás adaptálását az újonnan kialakított szituációhoz.


Mivel még elég hosszú idő van hátra az implantációig, érdemes lehet a fogorvosához fordulnia konkrét segítségért, hiszen ő kis alábéleléssel, esetleg kapocs felhelyezésével ki tudja egészíteni a kis fogpótlást, így újra stabilabb megoldáshoz juthat.

2010. március 2., kedd

Fogínysorvadás megelőzése

"Ma hallottam egy olyan információt, hogy a fogkő-eltávolításkifejezetten káros, és fogínysorvadáshoz vezethet...(egy közeli ismerősömnek mondta fogorvos!! ezért bizonytalanodtam el..)( A fogkő-eltávolítás és a professzionális fogtisztítás ugyanaz?)
Az interneten utánanéztem, de mint ahogy gondoltam az ellenkezőjét olvastam, például hogy a fogínysorvadás megelőzésére szolgál. Most nem tudom, mit gondoljak.
El lehet végezni ezt a beavatkozást kevésbé drasztikusan? Nekem egy-két a fognyakam nagyon érzékeny, talán az ínyem feljebb húzódhatott, néha fogmosáskor is nagyon belenyilal, ezért félek, hogy nem bírnám a professzionális fogtisztítást."

Remélhetően csak félreértettek valamilyen információt, nehéz ugyanis elképzelnem, hogy egy fogorvos szerint káros a fogkőeltávolítás. Én is csak az ellenkezőjét állíthatom és ebben a témában rengeteg infót talál a weboldalon és a blogon egyaránt.

A fogkőeltávolítást a modern fogászati rendelőkben ultrahangos fogkőeltávolító készülékkel végzik, ez finoman elporlasztja a fogköveket. Valóban okozhat érzékenységet bizonyos esetekben, de ez nem általános. Elsősorban akkor érzékenyek a fogak, ha a fognyakról az íny visszahúzódott (pl. a fogkő miatt) és előjön a fog nyaka, mely jóval érzékenyebb terület, mint a normál koronai rész. Ilyen esetben is ajánlott a fogkőleszedés a további problémák megelőzése érdekében. Túlérzékeny esetben a fogorvostól érzéstelenítő is kérhető.

A professzionális fogtisztítás egy komplex tevékenység, ebben benne van az ultrahangos fogkőlevétel a fogak, fogközök polírozása (pl. Air-Brush sópolírozás) szájápolási tanácsok, konkrét tanácsok a dentalhigiénikus szakembertől vagy a fogorvostól. A fogak és fogíny egészségének védelme érdekében félévente javasolt.

Én azt javaslom, hogy ne higgyen egy-egy ember, vagy szakember véleményének, sem nekem, sem egy ellenkező állításnak, hanem járjon minél több helyen utána, így hozhat a maga és a fogai számára felelősségteljesen megfelelő döntést.